Filipinų prezidentas per kelionę į Pekiną pažadėjo stiprinti ryšius su Kinija

Filipinų prezidentas Ferdinandas Marcosas jaunesnysis trečiadienį sakė, kad tikisi sustiprinti ryšius su Pekinu per savo pirmąjį valstybinį vizitą Kinijoje po to, kai pradėjo eiti pareigas.

Filipinų prezidentas Ferdinandas Marcosas jaunesnysis spaudžia ranką Kinijos nacionalinio liaudies kongreso nuolatinio komiteto pirmininkui Li Zhanshu.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Filipinų prezidentas Ferdinandas Marcosas jaunesnysis spaudžia ranką Kinijos nacionalinio liaudies kongreso nuolatinio komiteto pirmininkui Li Zhanshu.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 4, 2023, 11:17 AM

Kinija ir Filipinai nesutaria dėl ginčijamų Pietų Kinijos jūros teritorijų; tikimasi, kad F. Marcosas šią savaitę Pekine pasirašys susitarimą dėl tiesioginio bendravimo jūrų klausimais. 

Manila sako, kad „labai svarbu... stiprinti Kinijos ir Filipinų santykius“, sakė F. Marcosas trečiadienį susitikęs su aukščiausio rango Kinijos įstatymų leidėju Li Zhanshu.

F. Marcosas, kuris taip pat turėtų susitikti su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu, sakė, kad tikisi „partnerystės, kuri stabilizuos ir sustiprins visų mūsų ekonomiką“.

Tikimasi, kad per ketvirtadienį pasibaigsiantį F. Marcoso vizitą bus pasirašyta iki 14 dvišalių susitarimų.

Praėjusią savaitę Filipinų vyriausybė pareiškė, kad abi šalys pasirašys susitarimą dėl bendradarbiavimo, kad „būtų išvengta nesusipratimų ir nesusikalbėjimų visame Vakarų Filipinų jūros regione“, turėdama omenyje Pietų Kinijos jūros dalį, į kurią ji pretenduoja. 

F. Marcosas tvirtino, kad neleis Kinijai paminti Filipinų jūrinių teisių šioje teritorijoje, priešingai nei jo pirmtakas Rodrigo Duterte, kuris nebuvo linkęs kritikuoti šios supervalstybės.

Praėjusį mėnesį Filipinai įsakė savo kariuomenei sustiprinti savo pajėgas ginčijamuose vandenyse po to, kai agentūra „Bloomberg“ pranešė, kad aplink ginčijamas Spratlio salas jūroje atsirado naujų sausumos darinių. Tame rajone ne vienus metus buvo stebimas dirbantis Kinijos laivas su hidrauliniu ekskavatoriumi.

Pekinas reiškia pretenzijas į suverenitetą beveik visoje Pietų Kinijos jūroje ir ignoruoja tarptautinio teismo sprendimą, kad jos neturi teisinio pagrindo.

Filipinai, Vietnamas, Malaizija ir Brunėjus turi tokių pačių pretenzijų į Pietų Kinijos jūros dalis. 

Prieš išvykdamas į Kiniją F. Marcosas antradienį sakė, kad tikisi aptarti „dvišalius ir regioninius politinio saugumo klausimus“.

„Ginčijami klausimai tarp mūsų dviejų šalių yra problemos, kurios nepriklauso dviem draugams“, – sakė jis. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.