Krizės krečiamoje Šri Lankoje vyks pirmieji rinkimai po prezidento atsistatydinimo

Krizės krečiamoje Šri Lankoje trečiadienį buvo paskelbti pirmieji nacionaliniai rinkimai po to, kai jos prezidentas pabėgo ir atsistatydino dėl plataus masto protestų.

Demonstrantai per protesto eitynes prie prezidento sekretoriato biuro Kolombe 2022 m. liepos 22 d.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Demonstrantai per protesto eitynes prie prezidento sekretoriato biuro Kolombe 2022 m. liepos 22 d.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 4, 2023, 4:30 PM

Šie rinkimai taps jo įpėdinio populiarumo išbandymu.

Pareigūnai pažymėjo, kad vietos valdžios rinkimai bus surengti iki vasario pabaigos; dėl COVID-19 pandemijos jie buvo atidėti vieneriems metams.

Dabartiniam šalies prezidentui Ranilui Wickremesinghei, kuris pakeitė savo pirmtaką Gotabayą Rajapaksą, per rinkimus gali kilti keblumų, nes jis buvo vienintelis savo partijos atstovas parlamente.

Nuo 2021-ųjų pabaigos kelis mėnesius Šri Lankoje trūko maisto, degalų ir elektros energijos, todėl prasidėjo masiniai protestai prieš G. Rajapaksos administraciją, kurį balandį neįvykdė savo 46 mlrd. JAV dolerių (43,4 mlrd. eurų) užsienio skolos įsipareigojimų.

Buvęs 73 metų ministras pirmininkas R. Wickremesinghe, remiamas M. Rajapaksos partijos „Sri Lanka Podujana Peramuna“ (SLPP), laimėjo balsavimą parlamente, kad pakeistų buvusį šalies prezidentą, tačiau neturi visuomenės mandato.

Jis atšaukė savo pirmtako įsakymą sumažinti mokesčius ir pakėlė kainas, nes infliacija buvo pasiekusi beveik 70 proc. rekordą.

R. Wickremesinghe taip pat nurodė nuslopinti antivyriausybinius protestus.

Per pastaruosius vietos valdžios rinkimus 2018 metais R. Wickremesinghe Jungtinė nacionalinė partija pelnė pergales tik 10 proc. iš 340 tarybų, o SLPP surinko daugiausiai mandatų 231 taryboje.

R. Wickremesinghe bandė vilkinti rinkimus, sakydamas, kad bankrutuojanti šalis negali sau leisti tam skirti 10 mlrd. rupijų (26,3 mln. eurų), tačiau nepriklausoma Rinkimų komisija vis tiek nusprendė juos surengti.

Savo trumpame pareiškime Rinkimų komisija nurodė, kad kandidatūros bus keliamos sausio 18–21 dienomis, o po to per 28 dienas turi būti surengti rinkimai. Kandidatai varžysis dėl daugiau kaip 8 000 vietų tarybose.

Vasarį numatomi vietos rinkimai negali nuversti dabartinės nacionalinės administracijos.

R. Wickremesinghe gaus įgaliojimus paleisti dabartinį parlamentą, kai vasario 20-ąją pasibaigs pusė jo penkerių metų kadencijos, tačiau jis nėra pareiškęs, kad norėtų surengti pirmalaikius parlamento rinkimus.

Remiantis Konstitucija, prezidento rinkimai negali būti surengti iki 2024-ųjų paskutiniojo ketvirčio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.