Tvyrant įtampai dėl karštai ginčijamos teritorijos – Kinijos ir Filipinų pažadas

Per Filipinų prezidento Ferdinando Marcoso jaunesniojo vizitą Kinijos sostinėje trečiadienį, vykstantį tvyrant įtampai dėl karštai ginčijamos Pietų Kinijos jūros, Pekinas ir Manila pažadėjo jūrinius nesutarimus spręsti konsultacijomis.

Kinijos armija pratybose Pietų Kinijos jūroje.<br> ZumaPress/Scanpix nuotr. 
Kinijos armija pratybose Pietų Kinijos jūroje.<br> ZumaPress/Scanpix nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 4, 2023, 5:14 PM

Trečiadienį vykusiame susitikime F. Marcosas ir Kinijos lyderis Xi Jinpingas paragino „draugiškai konsultuotis siekiant tinkamai išspręsti jūrinius klausimus“, pranešė kinų valstybinis transliuotojas CCTV.

Kinija ir Filipinai nesutaria dėl ginčijamų Pietų Kinijos jūros teritorijų, o Pekinas reiškia pretenzijas į suverenitetą beveik visoje Pietų Kinijos jūroje ir ignoruoja tarptautinio teismo sprendimą, kad jos neturi teisinio pagrindo.

Praėjusį mėnesį Filipinai įsakė savo kariuomenei sustiprinti savo pajėgas ginčijamuose vandenyse po to, kai agentūra „Bloomberg“ pranešė, kad aplink ginčijamas Spratlio salas jūroje atsirado naujų sausumos darinių. Tame rajone ne vienus metus buvo stebimas dirbantis Kinijos laivas su hidrauliniu ekskavatoriumi.

Filipinai, Vietnamas, Malaizija ir Brunėjus turi tokių pačių pretenzijų į Pietų Kinijos jūros dalis.

F. Marcosas tvirtino, kad neleis Kinijai paminti Filipinų jūrinių teisių šiame regione, ir prieš atvykdamas į Pekiną sakė, kad tikisi išspręsti „dvišalius ir regioninius politinius saugumo klausimus“.

Trečiadienį Xi Jinpingas pasakė F. Marcosui, kad Kinija nori „prisidėti prie taikos ir stabilumo regione“ ir „skatinti bendradarbiavimą plėtojant naftos ir dujų gavybą teritorijose, dėl kurių nekyla ginčų“, praneša CCTV.

CCTV nurodė, kad abi šalys taip pat aptarė bendradarbiavimą tokiose srityse kaip žemės ūkis ir medicina ir pasirašė daugybę susitarimų dėl bendradarbiavimo infrastruktūros, žuvininkystės, turizmo ir kitose srityse.

Praėjusią savaitę Filipinų vyriausybė pareiškė, kad abi šalys pasirašys susitarimą dėl bendradarbiavimo, kad „būtų išvengta nesusipratimų ir nesusikalbėjimų visame Vakarų Filipinų jūros regione“, turėdama omenyje Pietų Kinijos jūros dalį, į kurią ji pretenduoja.

CCTV nepatikslino, ar šis susitarimas buvo tarp tų, kuriuos lyderiai pasirašė trečiadienį.

Manilai „labai svarbu... stiprinti Kinijos ir Filipinų santykius“, sakė F. Marcosas, anksčiau trečiadienį susitikęs su aukščiausio rango Kinijos įstatymų leidėju Li Zhanshu (Li Džanšu).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.