Aklavietė tik gilėja: JAV Atstovų Rūmams niekaip nepavyksta išsirinkti pirmininko

Jau antrą dieną iš eilės JAV Atstovų Rūmus yra apėmusi krizė, naujuose balsavimo turuose neišsiaiškinus nugalėtojo rinkimuose dėl pirmininko posto.

 K. McCarthy kol kas niekaip nepavyksta užimti trokštamo posto.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 K. McCarthy kol kas niekaip nepavyksta užimti trokštamo posto.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 5, 2023, 6:56 AM, atnaujinta Jan 13, 2023, 4:10 PM

Po šeštojo balsavimo Atstovų Rūmai iki ketvirtadienio vidurdienio paskelbė pertrauką, suteikdami respublikonams keletą brangių valandų persigrupuoti ir apsispręsti dėl naujos strategijos prieš grįžtant į kovą.

Konservatorių griežtosios linijos šalininkai blokuoja Kevino McCarthy kandidatūrą per žeminančią priešpriešą, paralyžiavusią žemųjų Kongreso rūmų darbą nuo tada, kai po Naujųjų metų nedidele dauguma jų kontrolė pradėjo priklausyti respublikonams.

Maždaug 20 respublikonų trečiadienį trijuose užsitęsusiuose balsavimuose nesuteikė K. McCarthy daugumos ir privertė dar kartą atidėti balsavimą, tačiau ši drama beveik nieko neparodė po to, kai antradienį maištininkai visą laiką trukdė Kongreso nariui iš Kalifornijos prasibrauti prie plaktuko.

Dėl respublikonų kovų, kurias demokratų prezidentas Joe Bidenas pavadino „gėdingomis šaliai“, 2023 metais pirmininko rinkimai tapo pirmaisiais per šimtmetį, kuriems prireikė tiek daug balsavimo turų.

Dėl šios aklavietės žemieji Kongreso rūmai negali prisaikdinti naujų narių, užpildyti komitetų, priimti teisės aktų leidybos taisyklių ar pradėti žadėtų tyrimų.

Daugiau kaip dešimtmetį respublikonų vadovybei priklausantis K. McCarthy jau sutiko patenkinti daugelį prieštaraujančiųjų grupės reikalavimų, tačiau atrodo, kad opozicija jo kandidatūrai partijos viduje tik sustiprėjo.

Amerikiečiai „nori naujo veido, naujos vizijos, naujos vadovybės“, trečiadienį Kongrese pareiškė Teksasui atstovaujantis Atstovų Rūmų narys Charlesas Roy.

„Gėdingas pralaimėjimas“

K. McCarthy šalininkus vis labiau erzina susidariusi politinė aklavietė, ypač dėl to, kad neiškilo joks rimtas varžovas.

Kaip geriausi alternatyvūs kandidatai atrodo du K. McCarthy sąjungininkai – naujasis Atstovų Rūmų daugumos lyderis Steve'as Scalise'as ir dešiniųjų mėgstamas Jimas Jordanas.

K. McCarthy, surinkęs milijonus dolerių dešiniojo sparno įstatymų leidėjų rinkimų kampanijoms, praėjusių metų kadencijos vidurio rinkimuose po ketverių opozicijoje praleistų metų sugrąžino savo partijai daugumą Atstovų Rūmuose.

57-erių buvęs verslininkas jau seniai troško galimybės pakeisti demokratę Nancy Pelosi JAV Atstovų Rūmų pirmininko poste.

Tačiau K. McCarthy siekis suskaldė Atstovų Rūmų respublikonus, ir centristai griežtosios linijos dešiniųjų frakciją, vadovaujančią puolimui prieš jį, apšaukė „Talibanu 20“.

Priešprieša išprovokavo karštligiškas užkulisines derybas, K. McCarthy sąjungininkams siekiant susitarimo su konservatyvių pažiūrų jo kritikais, galinčio tikti ir nuosaikiesiems.

JAV žiniasklaida pranešė, kad konkuruojančios stovyklos kalbasi apie „derybininkų grupės“, kuri išspręstų jų nesutarimus, suformavimą.

Tuo metu K. McCarthy reporteriams sakė planuojantis tęsti kovą, be to, kalbėjosi su savo svarbiausiu šalininku – buvusiu prezidentu Donaldu Trumpu.

Eksprezidentas paragino dešiniojo sparno respublikonus liautis blokavus partijos kandidatą į JAV Atstovų Rūmų pirmininkus ir įspėjo „nepaversti didingo triumfo milžinišku ir gėdingu pralaimėjimu“.

Tačiau neatrodo, kad jo komentarai būtų iš esmės pakeitę padėtį Atstovų Rūmuose. Juos sukritikavo net D. Trumpui paprastai itin lojali Lauren Boebert, pareiškusi, kad jos „mėgstamiausias prezidentas“ pasielgė neteisingai.

„Prezidentui reikia pasakyti Kevinui McCarthy: „Pone, jūs neturit balsų ir laikas pasitraukti“, – pridūrė ji.

„Beviltiškas vyrukas“

Be pirmininko Atstovų Rūmai negali imtis jokių kitų darbų, ir tai reiškia, kad išrinktieji įstatymų leidėjai turi balsuoti tol, kol kas nors užsitikrins daugumą.

Jei K. McCarthy, kuris visus iki šiol vykusius balsavimus pralaimėjo demokratų mažumos lyderiui Hakeemui Jeffriesui, galiausiai nuspręstų pasitraukti, abi partijos tikriausiai pradėtų dairytis bendro „vienybės kandidato“.

Kai kurie K. McCarthy kritikai nepritaria jo pozicijai konkrečiais politiniais klausimais, o kiti tiesiog deklaruoja bendro pobūdžio antipatiją.

„Visi iki vieno respublikonai Kongrese žino, kad Kevinas iš tikrųjų niekuo netiki. Jis neturi ideologijos“, – neseniai apie K. McCarthy rašė Floridai atstovaujantis Atstovų Rūmų narys Mattas Gaetzas.

K. McCarthy, buvęs kulinarijos parduotuvės savininkas, jau padarė didelių nuolaidų konservatyvių pažiūrų oponentams – sutiko keisti Atstovų Rūmų darbo tvarką, nebesipriešinti kraštutinių dešiniųjų kandidatams atviruose pirminiuose rinkimuose ir nuleisti paramos pirmininko nušalinimui kartelę.

Tačiau nė vienas iš oponentų dar neparodė, kad galėtų apsigalvoti.

L. Boebert ir M. Gaetzas, pavakare paskelbus trumpą pertrauką, surengė derybas su K. McCarthy, bet vėliau M. Gaetzas žurnalistams pasakė, kad kandidatas į pirmininkus yra „beviltiškas vyrukas“ ir kad jo turimų balsų skaičius vis mažėja, o L. Boebert prognozavo, kad „Kevino laukia vis didesnė opozicija“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.