Protestuodamas prieš A. Khamenei karikatūras Iranas uždarė Prancūzijos institutą

Protestuodamas prieš prancūzų satyriniame žurnale „Charlie Hebdo“ išspausdintas karikatūras, vaizduojančias Irano aukščiausiąjį lyderį ajatolą Ali Khamenei, Iranas ketvirtadienį paskelbė uždarantis Teherane įsikūrusį Prancūzijos tyrimų institutą IFRI.

Iranas, Teheranas.<br>123rf.com nuotr.
Iranas, Teheranas.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 5, 2023, 3:51 PM

„Peržiūrėdama kultūrinius santykius su Prancūzija ir nagrinėdama galimybę tęsti prancūzų kultūrinę veiklą Irane, ministerija pirmiausia nutraukia Prancūzijos mokslinių tyrimų instituto veiklą Irane“, – sakoma Irano užsienio reikalų ministerijos pranešime.

Savaitinis leidinys „Charlie Hebdo“ trečiadienį paskelbė dešimtis Irano aukščiausio rango religinio ir politinio lyderio karikatūrų.

Žurnalo teigimu, karikatūros buvo pateiktos gruodį pradėtam konkursui, kuriuo siekiama paremti protestus Irane, išprovokuotus moralės policijos sulaikytos jaunos Irano kurdės Mahsos Amini mirties rugsėjo 16-ąją.

„Charlie Hebdo“ minėtas karikatūras išspausdino specialiame leidinyje, skirtame kruvino 2015 metų sausio 7-osios išpuolio žurnalo redakcijoje Paryžiuje metinėms. Broliai Saidas ir Cherifas Kouachi, kurie teigė, kad „al Qaeda“ vardu keršijo už žurnalo sprendimą išspausdinti pranašo Muhammado karikatūras, leidinio redakcijoje nužudė 12 žmonių.

Irano užsienio reikalų ministras Hosseinas Amiras-Abdollahianas išvakarėse tviteryje pareiškė, kad „įžeidžiantis ir nepadorus Prancūzijos leidinio veiksmas – religinės ir politinės valdžios karikatūrų publikavimas – neliks be veiksmingo ir ryžtingo atsako“.

Irano užsienio reikalų ministerija taip pat iškvietė Prancūzijos ambasadorių Nicolas Roche.

IFRI, susijęs su Prancūzijos užsienio reikalų ministerija, yra istorijos ir archeologijos institutas, įkurtas 1983 metais sujungus Prancūzijos archeologijos delegaciją Irane ir Prancūzijos iranologijos institutą Teherane.

Teherano centre esanti įstaiga daugelį metų buvo uždaryta, tačiau 2013–2021 metais prezidentaujant nuosaikių pažiūrų Hassanui Rouhani institutas vėl buvo atidarytas, o tai buvo dvišalių santykių atšilimo ženklas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.