Rygoje sulaikytas „Sputnik Lietuva“ vadovas

Rusijos propagandinio informacijos kanalo „Sputnik Litva“ („Sputnik Lietuva“) vyriausiąjį redaktorių Maratą Kasemą Rygoje sulaikė Latvijos teisėsaugos pareigūnai.

Rusijos propagandinio informacijos kanalo „Sputnik Litva“ („Sputnik Lietuva“) vyriausiąjį redaktorių Maratą Kasemą Rygoje sulaikė Latvijos teisėsaugos pareigūnai.<br>Lrytas.lt koliažas
Rusijos propagandinio informacijos kanalo „Sputnik Litva“ („Sputnik Lietuva“) vyriausiąjį redaktorių Maratą Kasemą Rygoje sulaikė Latvijos teisėsaugos pareigūnai.<br>Lrytas.lt koliažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 5, 2023, 5:31 PM, atnaujinta Jan 5, 2023, 5:57 PM

32 metų M.Kasemas, turintis Latvijos pilietybę, įtariamas Europos Sąjungos sankcijų Rusijai pažeidimu ir šnipinėjimu. Pranešama, kad už pastarąjį kaltinimą jam gali grėsti iki 20 metų nelaisvės.

Ketvirtadienį per teismo posėdį Rygoje buvo sprendžiama, kokią kardomąją priemonę taikyti M.Kasemui. Jo advokatė siekė paleidimo už užstatą, bet teismas nurodė propagandininką sulaikyti.

2019-ųjų gegužės 28 d. M.Kasemas nebuvo įleistas į Lietuvą, kai atskrido iš Maskvos į Vilniaus oro uostą. Kaip tada agentūrai „RIA Novosti“ teigė pats Kremliaus propagandininkas, atvykusį į komandiruotę jį sulaikė dėl grėsmės nacionaliniam saugumui ir į Lietuvą jam uždrausta atvykti penkerius metus.

Kadangi M.Kasemas yra Latvijos pilietis, tada jis buvo išskraidintas į Rygą.

Lietuvos žvalgyba ne kartą skelbė, kad „Sputnik Lietuva“ yra vienas Rusijos įrankių vykdyti informacinę politiką Lietuvoje. Per šį portalą siekiama plėsti Rusijos įtaką Lietuvos informacinėje erdvėje, skleisti antivakarietiškas nuotaikas, formuoti Kremliui palankią viešąją nuomonę.

Šaltiniai įvairiose institucijose naujienų agentūrai BNS yra nurodę, kad M.Kasemas į nepageidaujamų Lietuvoje asmenų sąrašą įtrauktas būtent 2019-ųjų gegužę.

Pastaraisiais metais M.Kasemas dirbo Maskvoje, Kremliaus ruporu laikomame žiniasklaidos holdinge „Russia Today“, kuriam priklauso ir „Sputnik Litva“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.