Lenkų apžvalgininkas: paliaubos yra ciniški V. Putino spąstai

Absoliuti fikcija yra tai, kad esą Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas nusprendė nutraukti ugnį, paragintas patriarcho Kirilo. Buvo priešingai: būtent Kirilo raginimas buvo paskelbtas Kremliaus nurodymu, rašo Lenkijos portalo „Onet.pl“ apžvalgininkas Witoldas Juraszas.

​Absoliuti fikcija yra tai, kad esą Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas nusprendė nutraukti ugnį, paragintas patriarcho Kirilo. Buvo priešingai: būtent Kirilo raginimas buvo paskelbtas Kremliaus nurodymu, rašo Lenkijos portalo „Onet.pl“ apžvalgininkas Witoldas Juraszas.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
​Absoliuti fikcija yra tai, kad esą Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas nusprendė nutraukti ugnį, paragintas patriarcho Kirilo. Buvo priešingai: būtent Kirilo raginimas buvo paskelbtas Kremliaus nurodymu, rašo Lenkijos portalo „Onet.pl“ apžvalgininkas Witoldas Juraszas.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-01-06 12:31, atnaujinta 2023-01-06 12:37

Pasak jo, pats raginimo turinys persmelktas didžiarusiškojo šovinizmo ir Kremliaus melo. Mat patriarchas Kirilas paragino, kad „į vidaus konfliktą įtrauktos šalys“ paskelbtų paliaubas. Šiuos keliuose žodžiuose – net trys melagystės.

Pirmoji – teiginys, kad Rusija ir Ukraina buvo į kažką „įtrauktos“. Nieko panašaus nebuvo. Iš tikrųjų Rusija tiesiog užpuolė Ukrainą ir žudo ukrainiečius. Antroji – vyksta karas, o ne „konfliktas“. Ir galiausiai trečioji – žodis „vidaus“ vartojamas kalbant apie karus, konfliktus ir ginčus valstybėje, o ne tarp valstybių.  

Kaip pažymi W. Juraszas, net šiomis aplinkybėmis rusai negalėjo praleisti progos kelti abejones dėl Ukrainos valstybingumo. Kai tariamas dvasininkas taip meluoja, neva švenčių proga ragindamas skelbti paliaubas, galima konstatuoti, kad Rusija yra ne tik blogio, bet ir melo imperija.

Taip pat neatsitiktinai rusai skelbia vadinamąsias paliaubas pagal Julijaus kalendorių švenčiamų Kalėdų išvakarėse, t. y. sausio mėnesį. Kaip žinoma, didelė dalis ukrainiečių, taip pat ir Ukrainos stačiatikių, Kalėdas šventė pagal Grigaliaus kalendorių, gruodžio mėnesį, rašo apžvalgininkas.

Rusai tiek per Kūčias, tiek pirmąją ir antrąją Kalėdų dieną apšaudė Ukrainos miestus. Tad ir šiuo požiūriu siunčiama žinia yra be galo ciniška. Saugiai švęsti galima tik tada, kai švenčia rusai. O jei nori švęsti taip, kaip beveik visas pasaulis, gruodį, gali žūti. Nutolimas nuo „rusų pasaulio“, net per Kalėdas, turi būti susijęs su mirtinu pavojumi, pabrėžia W. Juraszas.

Anot jo, 36 valandų paliaubos nėra jokia geros valios išraiška dėl dar vienos labai svarbios priežasties. Rusai iki šiol Ukrainoje pražudė 50-100 tūkst. civilių. Jie reguliariai bombarduoja gyvenamuosius rajonus Kyjive, Charkive, Chersone, sulygino su žeme Mariupolį, o dabar tai daro Bachmute. Ką rusai „sugeba“ okupuotose teritorijose, jie parodė Bučoje ir Irpenyje, kur buvo rastos masinės kapavietės.

Tad V. Putino paskelbtos paliaubos tėra ciniški spąstai ukrainiečiams, pažymi portalo „Onet.pl“ apžvalgininkas. Tiesiog norima patikrinti, ar ukrainiečiai išsigąs tų pasaulyje, kurie ar iš kvailumo, ar iš išskaičiavimo laikys vadinamąjį ugnies nutraukimą geros valios gestu ir piktinsis jį atmetančiais ukrainiečiais. Jeigu ukrainiečiai nusileistų, V. Putinas galėtų bet kurią dieną paskelbti keturių savaičių paliaubas. Tik jis jas panaudotų tam, kad pergrupuotų savo kariuomenę ir galėtų dar efektyviau negu iki šiol žudyti ukrainiečius, konstatuoja W. Jurašas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.