JT pasiuntinys susitiko su Afganistano aukštojo mokslo ministru dėl draudimo moterims

Vyriausiasis Jungtinių Tautų pasiuntinys šeštadienį susitiko su Talibano vadovaujamos Afganistano vyriausybės aukštojo mokslo ministru aptarti draudimo moterims studijuoti universitetuose.

​Vyriausiasis Jungtinių Tautų pasiuntinys šeštadienį susitiko su Talibano vadovaujamos Afganistano vyriausybės aukštojo mokslo ministru aptarti draudimo moterims studijuoti universitetuose.<br>AFP/Scanpix nuotr.
​Vyriausiasis Jungtinių Tautų pasiuntinys šeštadienį susitiko su Talibano vadovaujamos Afganistano vyriausybės aukštojo mokslo ministru aptarti draudimo moterims studijuoti universitetuose.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 8, 2023, 12:53 PM, atnaujinta Jan 8, 2023, 1:13 PM

Markusas Potzelis yra pirmasis tarptautinis pareigūnas, susitikęs su ministru nuo tada, kai praėjusį mėnesį buvo įvestas šis draudimas.

Gruodžio 20-ąją Talibano valdžia įsakė nedelsiant uždrausti moterims lankytis valstybiniuose ir privačiuose universitetuose iki tolesnio pranešimo.

Tai sukėlė platų tarptautinį pasmerkimą, neaplenkusį ir musulmoniškų šalių, tokių kaip Saudo Arabija, Kataras ir Turkija.

Afganistano aukštojo mokslo ministras Neda Mohammadas Nadimas gina šį draudimą, sakydamas, kad jis būtinas siekiant užkirsti kelią lyčių maišymuisi universitetuose ir todėl, kad, jo nuomone, kai kurie mokomieji dalykai pažeidžia islamo principus.

Po kelių dienų taip pat buvo uždrausta Afganistano moterims dirbti nacionalinėse ir tarptautinėse nevyriausybinėse grupėse – dar vienas sprendimas, sulaukęs visuotinio pasmerkimo ir pagrindinių šalyje humanitarinę pagalbą teikiančių organizacijų darbo sustabdymo.

JT misija Afganistane (UNAMA) pranešė, kad specialusis pasiuntinys M. Potzelis per susitikimą su N. M. Nadimu paragino skubiai atšaukti šiuos draudimus, sakydamas, kad šalyje prasideda naujas krizės laikotarpis.

„Talibano draudimai moterims mokytis ir dirbti pagalbos agentūrose pakenks visiems afganams“, – sakė misija.

Pasak ministerijos atstovo spaudai Ziaullah Hashmi, ministras pasakė M. Potzeliui, kad ministerija dirba afganistaniečių vystymosi ir tobulėjimo labui, saugodama islamo ir nacionalines vertybes.

Jis teigė, kad oponentai kritikuoja islamo reikalų įgyvendinimą, švietimą naudodami kaip argumentą savo „blogiems tikslams“ pasiekti.

„Turime užtikrinti, kad jiems nebūtų erdvės kritikuoti, ir kartu išpildyti afganistaniečių, besiaukojančių dėl islamo valdymo ir šariato taisyklių įgyvendinimo šalyje, norus“, – susitikime JT pasiuntiniui sakė N. M. Nadimas.

Jis taip pat pareiškė, kad Afganistano vadovai nesutiks su jokiais reikalavimais, kuriais daromas spaudimas prieš islamo principus.

Pasak ministerijos atstovo spaudai, M. Potzelis padėkojo ministrui už skirtą laiką ir teigė, kad bet kurios šalies aukštasis mokslas turi tiesioginės įtakos tos šalies ekonominei padėčiai.

Pasiuntinys pažadėjo bendradarbiauti plėtojant Afganistano aukštąjį mokslą ir pasidalijo su N. M. Nadimu savo planu dėl moterų švietimo.

Pastarosiomis dienomis M. Potzelis taip pat susitiko su Talibano ekonomikos ministru Qari Dinu Mohammedu Hanifu, uždraudusiu NVO, ministro pirmininko pavaduotoju Abdul Salamu Hanafi, vidaus reikalų ministru Sirajuddin Haqqani ir buvusiu prezidentu Hamidu Karzai, kad aptartų represijas prieš moteris ir mergaites.

Diskusijos vyko prieš sausio 13-ąją įvyksiantį uždarą JT Saugumo Tarybos posėdį dėl Afganistano.

Buvusį provincijos gubernatorių, policijos ir kariuomenės vadą N. M. Nadimą, anksčiau žadėjusį panaikinti pasaulietinį mokymą, spalį ministru paskyrė aukščiausiasis Talibano lyderis.

N. M. Nadimas nepritaria moterų švietimui, sakydamas, kad tai prieštarauja islamo ir Afganistano vertybėms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.