Rusijos veikėjai siunta dėl kariuomenės nekompetencijos: „Mūsų generolai iš principo neišauklėjami“

Didėjant už karą pasisakančių rusų tinklaraštininkų ir propagandistų nusivylimui dėl Rusijos kariuomenės vadovybės nekompetencijos, vargu ar greitu metu sumažės vieši raginimai pakeisti nevykusius vadus.

Mobilizuoti Rusijos rezervistai.<br>AP/Scanpix nuotr.
Mobilizuoti Rusijos rezervistai.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Smūgis Makijivkoje esančioje Rusijos pajėgų būstinei.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Smūgis Makijivkoje esančioje Rusijos pajėgų būstinei.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, rusų šauktiniai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, rusų šauktiniai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jan 8, 2023, 10:43 PM, atnaujinta Jan 8, 2023, 11:42 PM

Vakarų ir Rusijos kariniai strategai sutaria dėl vieno dalyko – šimtų naujų šauktinių sutelkimas pastate, esančiame Ukrainos raketų veikimo zonoje, kad jie galėtų pasitikti Naujuosius metus, buvo lemtinga klaida.

„Jiems niekada nereikėjo ten būti“, – sakė į atsargą išėjęs Didžiosios Britanijos oro pajėgų vicemaršalas Seanas Bellas.

Pranešama, kad apie 600 rusų karių buvo profesinės technikos mokyklos pastate Makiivkoje, kai Naujųjų metų dieną į ją pataikė keturios amerikiečių Ukrainai tiekiamos raketos HIMARS. Rusija teigia, kad žuvo 89 kariai – tai didžiausias vienkartinis mūšio lauko nuostolis, kurį Maskva pripažino nuo karo pradžios, o Ukraina mano, kad žuvusiųjų skaičius priartėjo prie 400.

S.Bellas ir kiti Vakarų karo ekspertai teigia, kad rusai patys sau sudarė sąlygas pražūtingai atakai, ir su tuo sutinka įsiutę kariuomenę palaikantys Rusijos karo tinklaraštininkai bei įstatymų leidėjai.

Žinučių programėlėje „Telegram“ ir kitose socialinės žiniasklaidos platformose, kuriomis naudojasi šie vis įtakingesni ir karingesni kritikai, vis garsiau reikalaujama, kad būtų paskirstyta kaltė, ir vis dažniau pasigirsta raginimų atleisti tam tikrus karininikus.

„Mūsų generolai iš principo neišauklėjami“, – rašė Igoris Girkinas-Strelkovas, buvęs žvalgybos karininkas ir sukarintų pajėgų vadas, atlikęs svarbų vaidmenį Rusijai aneksuojant Krymą ir kariaujant Donbase.

I.Girkinas, pasivadinęs Igorio Strelkovo slapyvardžiu, ir kiti liko pasipiktinę dėl virtinės klaidingų žingsnių, suteikusių Ukrainai galimybę surengti iki šiol mirtiniausią pavienę ataką prieš Rusijos kariuomenę.

Ir ne tik daugybė šauktinių buvo susirinkę vienoje vietoje vos už keliolikos kilometrų nuo fronto linijos, bet ir buvo apgyvendinti netoli didžiulio šaudmenų sandėlio, kuris, tinklaraštininkų teigimu, padidino sprogimo galią.

„Tai, kas įvyko Makijivkoje, yra siaubinga, – rašė Rusijos karo tinklaraštininkas slapyvardžiu „Archangel Spetsnaz Z“, kurio „Telegram“ kanalą prenumeruoja daugiau kaip 700 tūkst. vartotojų. – Kas sugalvojo sutelkti didelį kiekį personalo viename pastate, kur net ir kvailys supranta, kad net jei į juos pataikys artilerija, bus daug sužeistų ar žuvusių?“

Įstatymų leidėjams ir valstybiniams transliuotojams, įskaitant valstybės kontroliuojamos „Russia Today“ vyriausiąją redaktorę Margaritą Simonjan, taip pat ėmus kritikuoti kariuomenę, Rusijos gynybos ministerijai neliko nieko kito, kaip nutraukti pradinę tylą dėl nesėkmės ir pabandyti valdyti pasakojimą žadant atlikti tyrimą.

Tačiau kol kas šios pastangos buvo nesėkmingos, daugiausia dėl to, kad ministerija bandė iš anksto nulemti tyrimą, kaltindama pačius šauktinius, kad jie nepaisė draudimo naudotis mobiliaisiais telefonais.

„Jau dabar akivaizdu, kad pagrindinė to, kas įvyko, priežastis buvo tai, kad kariai, nepaisydami draudimo, plačiai naudojosi mobiliaisiais telefonais“, – sakė Rusijos ginkluotųjų pajėgų pagrindinio karinio-politinio departamento vadovo pavaduotojas generolas leitenantas Sergejus Sevriukovas.

„Šis veiksnys leido priešui susekti karius ir nustatyti jų buvimo vietos koordinates, kad galėtų suduoti raketų smūgį“, – pridūrė jis.

Nors manoma, kad abi pusės šiame kare naudojo mobiliųjų telefonų signalus taikinių nustatymo tikslais (tokiu būdu Rusija galimai smogė Ukrainos karinei bazei netoli Lvovo, o Ukraina galimai taikėsi į Rusijos generolą praėjusių metų kovą), kai kurie Rusijos kritikai, įskaitant Semioną Pegovą, aukšto rango tinklaraštininką, kurį prezidentas Vladimiras Putinas praėjusiais metais net apdovanojo Drąsos ordinu, šiuo teiginiu nepasitiki.

„Mobiliųjų telefonų istorija nėra labai įtikinama, – rašė jis savo „Telegram“ kanale. – Retai taip sakau, bet tai yra tas atvejis, kai tikriausiai būtų geriau patylėti, bent jau iki tyrimo pabaigos. Dabar tai atrodo kaip atviras bandymas nusimesti kaltę.“

Gynybos ministerijos mėginimas iš anksto nulemti tyrimą nepatiko daugeliui tų, kurie pagrindine nesėkmės priežastimi laiko pirminį sprendimą surinkti tiek daug karių į vieną vietą, ir sako, kad kaltės priskyrimas kariams yra dalis mėginimo uždangstyti vadų ir karininkų klaidas.

Kaltinant šauktinius taip pat didėja skepticizmas dėl to, kad kuris nors iš vyresniųjų vadų bus pripažintas kaltu ir nubaustas, tačiau jei niekas nebus pripažintas kaltu, požymiai rodo, kad triukšmas tik didės.

Jau keletą savaičių sklando gandai apie perversmą aukštesniuose Rusijos ginkluotųjų pajėgų sluoksniuose, kalbama, kad gali būti pakeistas Generalinio štabo viršininkas Valerijus Gerasimovas ir kiti asmenys – to jau seniai reikalavo šie karą palaikantys tinklaraštininkai, taip pat Čečėnijos lyderis Ramzanas Kadyrovas ir sukarintos samdinių grupuotės „Wagner Group“ vadas Jevgenijus Prigožinas.

Didėjant nusivylimui ir kaltinimams dėl vadovybės nekompetencijos, vargu ar šis Rusijos karo kritikų, kurie jau kelis mėnesius piktinasi karo eiga, reikalavimas sumažės – jie jau dabar yra užsiėmę kitų operatyvinių klaidų, kurias pastebi, akcentavimu.

Pavyzdžiui, promaskvietiškas tinklaraštininkas, žinomas kaip Rybaras, turintis daugiau kaip milijoną „Telegram“ prenumeratorių, neseniai atkreipė dėmesį į tai, kad rusų šauktiniai nepaskirstomi tarp jau kovą mačiusių dalinių, kad naujokai galėtų greičiau mokytis – tokios praktikos laikosi ukrainiečiai, kurie dabar vengia kurti naujus dalinius nuo nulio.

„Verta dar kartą prisiminti Ukrainos ginkluotųjų pajėgų patirtį, kurios dar balandžio mėnesį padarė išvadą, remdamosi savo darbo su mobilizuotais žmonėmis patirtimi: pašauktus pastiprinimus būtina „sumaišyti“ su profesionaliais koviniais daliniais, jau išbandytais kovinėmis sąlygomis“, – rašė jis.

Vis dėlto po eilės nesėkmių, kai vis dažniau pasigirsta kritikų raginimai imtis veiksmų, dar neaišku, ar rusų karinė vadovybė į juos įsiklausys.

Parengta pagal „Politico“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.