Libano „Hizbollah“ smerkia „Charlie Hebdo“ karikatūras

Libano kovotojų grupuotė „Hizbollah“ antradienį pasmerkė prancūzų satyrinio žurnalo „Charlie Hebdo“ neseniai paskelbtas Iraną valdančių dvasininkų karikatūras ir paragino Prancūziją nubausti leidinį.

Demonstrantai su Irano aukščiausiojo lyderio ajatolos Ali Khamenei atvaizdais per protestą prieš Prancūzijos satyrinio savaitraščio „Charlie Hebdo“ išspausdintas jį žeidžiančias karikatūras.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Demonstrantai su Irano aukščiausiojo lyderio ajatolos Ali Khamenei atvaizdais per protestą prieš Prancūzijos satyrinio savaitraščio „Charlie Hebdo“ išspausdintas jį žeidžiančias karikatūras.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 11, 2023, 8:59 AM

Irano remiama „Hizbollah“ pareiškė, kad šios karikatūros yra „bjaurus žurnalo poelgis“, nukreiptas prieš Irano aukščiausiąjį lyderį ajatolą Ali Khamenei, laikomą dešimčių milijonų dievobaimingų šiitų visame pasaulyje, įskaitant Libaną, dvasiniu lyderiu.

Prancūzijos komentaro kol kas nebuvo.

„Charlie Hebdo“ jau daug metų skelbia negailestingai islamistus pašiepiančias karikatūras, o kritikai sako, kad jos yra itin įžeidžiamos musulmonams. Du Prancūzijoje gimę grupuotės „al Qaeda“ ekstremistai 2015 metais atakavo žurnalo redakciją ir nužudė 12 karikatūrininkų. Bėgant metams prieš žurnalą buvo įvykdyta ir daugiau išpuolių.

Naujausiame „Charlie Hebdo“ numeryje skelbiami karikatūrų konkurso laimėtojų piešiniai. Neseniai surengto konkurso dalyvių buvo paprašyta nupiešti kuo labiau įžeidžiančias A. Khamenei karikatūras. Teigta, kad taip bus pademonstruota parama ištisus mėnesius Iraną purtantiems antivyriausybiniams protestams.

Vienoje finalo karikatūroje pavaizduotas dvasininkas su turbanu, skęstantis kraujyje ir siekiantis koriko kilpos, o kitoje A. Khamenei nupieštas lipantis į didžiulį sostą virš iškeltų protestuotojų kumščių. Kitose karikatūrose pavaizduotos vulgaresnės scenos.

„Raginame Prancūzijos vyriausybę imtis ryžtingų priemonių ir nubausti tuos, kas stovi už šio visos valstybės garbių asmenų užpuolimo, – sakoma „Hizbollah“ pareiškime. – Prancūzijos vyriausybė... neturėtų būti šio nusikaltimo partnerė.“

Šiitiškos „Hizbollah' nariai taip pat laiko A. Khamenei savo religiniu lyderiu.

„Charlie Hebdo“, kuris anksčiau yra paskelbęs įžeidžiamų karikatūrų apie žuvusius migrantų vaikus, viruso aukas, neonacius, popiežius, žydų lyderius ir kitas viešas figūras, save vadina demokratijos ir raiškos laisvės gynėju. Tačiau savo karikatūromis prieš kone visus, dažnai – nepadoriomis, leidinys nuolat išbando Prancūzijoje nustatytas neapykantos kalbos ribas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.