Sulaukęs 81 metų mirė prieštaringai vertinamas kardinolas G. Pellas

Kardinolas George'as Pellas – itin svarbi Katalikų Bažnyčios figūra, nuteista ir vėliau išteisinta dėl seksualinio išnaudojimo Australijoje – mirė Romoje, sulaukęs 81 metų, trečiadienį patvirtino Bažnyčios pareigūnas.

Sulaukęs 81 metų mirė kardinolas G. Pellas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Sulaukęs 81 metų mirė kardinolas G. Pellas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-01-11 10:09

„Su giliu liūdesiu galiu patvirtinti, kad Jo Eminencija kardinolas George'as Pellas mirė Romoje anksti ryte“, – sakoma Australijos arkivyskupo Anthony Fisherio naujienų agentūrai AFP pateiktame pareiškime.

„Ši žinia mus visus labai sukrėtė. Prašome melstis už kardinolo Pello sielos ramybę, ramybę ir paguodą jo šeimai ir visiems, kurie jį mylėjo ir šiuo metu jo gedi“, – teigiama jame.

Pasak Italijos laikraščio „Il Corriere della Sera“, G. Pellas mirė dėl komplikacijų, susijusių su antradienį Romos ligoninėje jam atlikta klubo sąnario operacija.

Prieš įkalinimą Australijoje G. Pellas buvo laikomas dešiniąja popiežiaus Pranciškaus ranka ir trečia pagal įtaką Bažnyčios figūra.

12 mėnesių kalėjime

2014 metais jam, kaip Ekonomikos sekretoriato vadovui, buvo pavesta išgyvendinti bažnytinę korupciją.

2017 metais G. Pellas savanoriškai grįžo į Australiją, kad jam būtų pateikti kaltinimai seksualiniu išnaudojimu, kuriuos jis atkakliai neigė iki pat mirties.

Pirmasis teismo procesas nutrūko prisiekusiems nesugebėjus priimti sprendimo, tačiau antrajame procese G. Pellas buvo pripažintas kaltu dėl dviejų trylikamečių berniukų choristų seksualinio išnaudojimo dešimtajame XX amžiaus dešimtmetyje.

2019 metais jis buvo nuteistas šešerius metus kalėti ir užregistruotas kaip seksualinis nusikaltėlis.

Jis 12 mėnesių praleido Barvono kalėjime netoli Melburno, kol Australijos Aukščiausiasis Teismas po apeliacinio skundo panaikino nuosprendį – tai leido jam grįžti į Romą 2020 metų pabaigoje.

Nepaisant skandalo, Bažnyčia priėmė G. Pellą, ir 2021 metais popiežius jį priėmė Apaštališkuosiuose rūmuose.

Jis buvo tarp praėjusią savaitę Šv. Petro aikštėje vykusių popiežiaus Benedikto XVI laidotuvių dalyvių.

Kritika iš tyrimo

Nors teismai jį išteisino, per atskirą vyriausybės tyrimą buvo kritikuojamas akivaizdus G. Pello abejingumas pareiškimams dėl seksualinio išnaudojimo, kai kilo Australijos Katalikų Bažnyčios pareigose.

„Iki 1973 metų kardinolas Pellas ne tik žinojo, kad dvasininkai seksualiai išnaudoja vaikus, bet ir apsvarstė priemones, kaip išvengti situacijų, galinčių išprovokuoti apkalbas apie tai“, – 2020 metais padarė išvadą Karališkoji komisija.

Gimęs mažame Viktorijos valstijos miestelyje, G. Pellas Katalikų Bažnyčioje pakilo aukščiau nei bet kuris kitas australas iki jo.

Melburno arkivyskupas Peteris Comensoli trečiadienį sakė, kad G. Pellas buvo „labai svarbus ir įtakingas Bažnyčios vadovas tiek Australijoje, tiek tarptautiniu mastu“.

Buvęs konservatyvusis Australijos premjeras Tony Abbottas anksčiau pavadino G. Pellą „vienu didžiausių Australijos bažnytinių veikėjų“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.