Tūkstančiai žmonių Nepale surengė mitingą, ragindami atkurti monarchiją

Tūkstančiai buvusios Nepalo karališkosios šeimos šalininkų trečiadienį surengė mitingą, ragindami atkurti monarchiją šioje Himalajų šalyje.

 Nepalas.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Nepalas.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-01-11 22:16

Jie susirinko prie karaliaus Prithvi Narayano Shaho, XVIII amžiuje pradėjusio šachų dinastiją, statulos. Paskutinysis šachų karalius Gyanendra buvo priverstas atsistatydinti, o 2008 metais monarchija buvo panaikinta, ir Nepalas tapo respublika.

Nepale vis dar yra daug monarchijos šalininkų, kasmet per Prithvi Narayano gimimo metines rengiančių mitingus. Kai kurie ankstesni mitingai peraugo į smurtą, kai kilo demonstrantų ir policijos susirėmimai.

Mitingas, vykęs trečiadienį, buvo taikus, o policija su riaušių malšinimo įranga atidžiai stebėjo renginį, kurio dalyviai mojavo vėliavomis, muzikavo ir skandavo šūkius, šlovinančius monarchiją.

Naujoji Nepalo vyriausybė, vadovaujama ministro pirmininko Pushpos Kamalo Dahalo, trečiadienį paskelbė valstybinę šventę Prithvi Narayano gimtadienio proga. P. K. Dahalas 1996–2006 metais vadovavo maoistų komunistų sukilėliams, siekusiems panaikinti monarchiją Nepale.

Gyanendra tapo karaliumi po to, kai 2001 metais per žudynes rūmuose buvo nužudytas jo vyresnysis brolis, tačiau išliko nepopuliarus. Politinės partijos susivienijo su maoistų sukilėliais ir surengė protestus, privertusius jį 2006 metais atsisakyti valdžios. Po dvejų metų parlamentas nubalsavo už monarchijos panaikinimą. 75 metų Gyanendra tebėra paprastas pilietis ir nėra politiškai aktyvus.

Protestuotojai džiaugėsi, kad vyriausybė paskelbė nedarbo dieną ir leido surengti mitingą.

„Monarchija turi grįžti į Nepalą. Mes siekiame simbolinio karaliaus ir mums tinka vykdomasis ministras pirmininkas, bet mums reikia simbolinį vaidmenį atliekančio karaliaus“, – sakė į pensiją išėjęs gydytojas Ramas Prasadas Upreti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.