Iranas po A. Akbari egzekucijos iškvietė JK ambasadorių

Iranas šeštadienį iškvietė britų ambasadorių Teherane, pranešė Užsienio reikalų ministerija.

Iranas šeštadienį iškvietė britų ambasadorių Teherane, pranešė Užsienio reikalų ministerija.<br>Zuma Press/Scanpix asociatyvi nuotr.
Iranas šeštadienį iškvietė britų ambasadorių Teherane, pranešė Užsienio reikalų ministerija.<br>Zuma Press/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 14, 2023, 3:30 PM

Ambasadorius buvo iškviestas kelios valandos po to, kai Islamo Respublika šeštadienį įvykdė mirties nuosprendį Irano ir Didžiosios Britanijos pilietybes turėjusiam buvusiam Gynybos ministerijos darbuotojui Alirezai Akbari, apkaltintam šnipinėjimu britų žvalgybai.

„Reaguojant į Britanijos kišimąsi nesilaikant taisyklių, taip pat ir Irano Islamo Respublikos nacionalinio saugumo srityje, šiandien buvo iškviestas Simonas Shercliffas, šios šalies ambasadorius Teherane“, – sakoma ministerijos pareiškime.

Po pranešimo apie A. Akbari egzekuciją britų užsienio reikalų sekretorius Jamesas Cleverly sakė, kad „šis barbariškas aktas nusipelno pasmerkimo griežčiausiais žodžiais“, ir pridūrė, kad „tai neliks be prieštaravimų“.

„Tai buvo beširdiškas ir bailus aktas, įvykdytas barbariško režimo, negerbiant savo pačių žmonių žmogaus teisių“, – sakė JK ministras pirmininkas Rishi Sunakas.

Ketvirtadienį Irano valstybinė žiniasklaida pranešė, kad 61 metų A. Akbari, kuris buvo apkaltintas šnipinėjimu britų žvalgybai, Irane užėmė aukštus gynybos srities postus – buvo gynybos viceministras užsienio reikalams, dirbo Aukščiausiosios nacionalinio saugumo tarybos sekretoriate, patarinėjo karinio jūrų laivyno vadui, vadovavo vienam Gynybos ministerijos tyrimų centro padaliniui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.