Žmogaus teisių gynėjai: Irane per protestus žuvo mažiausiai 522 žmonės

Per keturis mėnesius trukusius antivyriausybinius protestus Irane žuvo mažiausiai 522 žmonės, teigiama JAV žmogaus teisių organizacijos „Human Rights Activists News Agency“ (HRANA) ataskaitoje.

Per keturis mėnesius trukusius antivyriausybinius protestus Irane žuvo mažiausiai 522 žmonės, teigiama JAV žmogaus teisių organizacijos „Human Rights Activists News Agency“ (HRANA) ataskaitoje.<br>AP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Per keturis mėnesius trukusius antivyriausybinius protestus Irane žuvo mažiausiai 522 žmonės, teigiama JAV žmogaus teisių organizacijos „Human Rights Activists News Agency“ (HRANA) ataskaitoje.<br>AP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 15, 2023, 2:26 PM

HRANA sekmadienį pranešė, kad tarp žuvusiųjų yra 70 nepilnamečių ir 68 policijos bei saugumo pajėgų pareigūnai.

Organizacijos ataskaitoje tvirtinama, kad buvo suimta beveik 20 tūkst. žmonių, iš jų 110 – dėl kaltinimų, už kuriuos pagal islamo įstatymus gresia mirties bausmė. Keturiems protestuotojams mirties bausmė jau įvykdyta.

2022 m. rugsėjo viduryje prasidėję protestai apėmė daugiau kaip 160 šalies miestų. Demonstracijose dalyvavo dešimtys tūkstančių žmonių, nepritariančių islamo valdymo sistemai.

Pats Iranas iki šiol nepateikė jokios informacijos apie žuvusius ir suimtus asmenis, o HRANA pranešimų nei patvirtino, nei paneigė.

Masiniai protestai Irane kilo po 22 m. kurdės Mahsos Amini mirties rugsėjo 16-ąją. Moteris buvo sulaikyta vadinamosios dorovės policijos dėl to, kad nesilaikė islamo aprangos taisyklių. Po sulaikymo M. Amini komos būsenos buvo išgabenta į ligoninę, kur po trijų dienų buvo konstatuota jos mirtis. Manoma, kad moters gyvybė užgeso, nes sulaikymo metu ji buvo žiauriai sumušta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: Leading the change in sustainable business