Peru gyventojai nepaisydami nepaprastosios padėties telkiasi naujam dideliam protestui

Limoje ir kituose Peru regionuose buvo atnaujinta nepaprastoji padėtis, bet prezidentės Dinos Boluarte oponentai ėmė telktis didelei pirmadienio demonstracijai sostinėje.

 Protestas Peru.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Protestas Peru.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 16, 2023, 10:25 AM

Peru per penkias savaites trunkančius neramumus jau žuvo mažiausiai 42 žmonės, nurodo šalies žmogaus teisių ombudsmenas.

Kelius blokuojantys protestuotojai reikalauja naujų rinkimų ir D. Boluarte atsistatydinimo. Ji gruodžio 7-ąją tapo pirmąja moterimi Peru prezidente – po ankstesnio kairiųjų prezidento Pedro Castillo apkaltos ir arešto dėl jo nepavykusio bandymo paleisti Kongresą ir valdyti savo įsakymais.

Sekmadienį maždaug 3 tūkst. protestuotojų Andahuailase Peru pietryčiuose sėdo į sunkvežimius ir autobusus, ketindami vykti į demonstraciją Limoje, pranešė radijas RPP.

Vyriausybė 30-iai dienų nuo šeštadienio vidurnakčio pratęsė nepaprastąją padėtį Limoje, Kuske, Kaljao ir Pune, suteikdama kariuomenei įgaliojimus padėti policijai atkurti viešąją tvarką.

Nepaprastosios padėties sąlygomis taip pat sustabdomos tokios konstitucinės teisės kaip judėjimo ir susirinkimų laisvė, rodo oficialiajame leidinyje paskelbtas įsakas.

Protestų epicentre Pune vyriausybė 10-iai dienų įvedė naują naktinę komendanto valandą.

Demonstrantams mobilizuojantis „perimti miesto“, dešimtys jų vėlai sekmadienį atvyko į Limos Mirafloreso rajoną.

Sekmadienį 10-yje iš 25 Peru regionų buvo toliau blokuojama beveik 100 – rekordiškai daug – kelių ruožų, sakė pareigūnai.

P. Castillo, buvęs kaimo mokyklos mokytojas ir profesinės sąjungos lyderis, per pusantrų savo valdymo metų susidūrė su įnirtingu Kongreso pasipriešinimu. Nušalintojo prezidento atžvilgiu vyksta virtinė tyrimų dėl įtariamos korupcijos.

Jo nušalinimas išprovokavo protestus visoje šalyje, juose dalyvauja daugiausia neturtingi kaimiškųjų rajonų gyventojai. Per šventes protestai buvo nurimę, bet sausio 4 dieną atsinaujino.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.