Buvęs „Wagner" samdinys pabėgo į Norvegiją: pasirengęs papasakoti apie karo nusikaltimus J. Prigožino armijoje

26 metų Andrejus Medvedevas dezertyravo po to, kai tapo karo nusikaltimų Ukrainoje liudininku. Kaip nurodo ruso advokatas, jis nori atskleisti, ką patyrė karo fronte.

Andrejus Medvedevas.<br>„Twitter“ nuotr.
Andrejus Medvedevas.<br>„Twitter“ nuotr.
J.Prigožinas.<br>Stop kadras.
J.Prigožinas.<br>Stop kadras.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 17, 2023, 8:32 AM, atnaujinta Jan 17, 2023, 10:44 AM

Valdžios institucijos teigia, kad įtariamas buvęs Rusijos samdinių „Wagner Group“ vadas paprašė prieglobsčio Norvegijoje po to, kai dezertyravo iš „Wagner“ samdinių grupės, kuri atliko pagrindinį vaidmenį kai kuriuose svarbiausiuose Ukrainos konflikto mūšiuose.

Pranešama, kad 26 metų Andrejus Medvedevas praėjusį penktadienį apie 2 val. nakties netoli Pasvikdaleno slėnio kirto Norvegijos sieną, kur jį sulaikė pasieniečiai.

Norvegijos imigracijos direktoratas (UDI) patvirtino naujienų agentūrai „Associated Press“, kad Andrejus Medvedevas ieškojo prieglobsčio šalyje, tačiau „saugumo ir privatumo sumetimais... negali plačiau komentuoti šio klausimo.“

Policija, kuri nepatvirtino jo tapatybės, pareiškime agentūrai „Agence France-Presse“ nurodė, kad penktadienio rytą 1.58 val. ryto vyrą „sulaikė Norvegijos pasieniečiai ir Norvegijos policija“.

„Jis pasiprašė prieglobsčio Norvegijoje“, – sakė Finmarko policijos štabo viršininkas šiaurės Norvegijoje Tarjei Sirma-Tellefsen.

D. Medvedevo norvegų advokatas Brynjulfas Risnesas BBC sakė, kad D. Medvedevas buvo sulaikytas Osle, kur jam pateikti kaltinimai dėl neteisėto atvykimo į šalį ir kad jis dezertyravo tapęs karo nusikaltimų Ukrainoje liudininku.

B. Risnesas sakė, kad jo klientas nebėra suimtas, o yra „saugioje vietoje“, kol bus nagrinėjama jo byla.

„Jei jis gaus prieglobstį Norvegijoje, tas kaltinimas [neteisėtu atvykimu] bus automatiškai panaikintas“, – sakė B.Risnesas.

„Jis pareiškė, kad yra pasirengęs papasakoti apie savo patirtį „Wagner“ grupėje žmonėms, kurie tiria karo nusikaltimus“, – sakė advokatas ir pridūrė, kad D. Medvedevas teigė tarnavęs būrio vadu, atsakingu už 5–10 karių.

Norvegijos policija pranešė, kad vėlai ketvirtadienį jiems pranešė Rusijos pasieniečiai, sniege aptikę pėdsakų, galinčių rodyti, kad kažkas neteisėtai kirto sieną. Vyrą sulaikė pasieniečiai. Pats sulaikymas įvyko be jokio įtampos, sakė policija.

D. Medvedevo advokatas pirmadienį AFP sakė, kad kirtęs sieną jo klientas ieškojo vietinių gyventojų ir prašė, kad jie iškviestų policiją.

Pasak Norvegijos naujienų agentūros NTB, D. Medvedevas slapstosi nuo liepos 6 d., kai pabėgo iš „Wagner“ grupės.

Pranešama, kad jis sakė vienai Rusijos žmogaus teisių grupei, jog yra pasirengęs papasakoti viską, ką žino apie „Wagner Group“, jos veiklą ir jos įkūrėją Jevgenijų Prigožiną, milijonierių, turintį ryšių su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

Gruodžio viduryje buvęs samdinys išplatino vaizdo įrašą, kuriame skundžiasi "Wagner" persekiojimu ir prašo V. Putino pagalbos.

J. Prigožinas BBC patvirtino, kad D. Medvedevas yra buvęs „Wagner“ karys.

Teisių gynimo grupė Gulagu.net, kuri gina Rusijoje kalinčius kalinius, paskelbė interviu su A. Medvedevu, kuriame jis išsamiai papasakojo apie savo dramatišką pabėgimą.

„Kai buvau ant ledo [pasienyje], išgirdau šunų lojimą, atsisukau ir pamačiau, kad maždaug už 150 metrų nuo manęs bėga žmonės su deglais, – viename vaizdo įraše sako D. Medvedevas. – Išgirdau du šūvius, kulkos švystelėjo pro šalį“.

Gulagu.net duomenimis, Medvedevas iš pradžių 2022 m. liepos pradžioje pasirašė keturių mėnesių kontraktą su „Wagner“ ir tvirtina buvęs egzekucijų ir represijų prieš tuos, kurie atsisakė kovoti ir norėjo pasitraukti, liudininku.

Pasak „Risnes“, Medvedevas teigė, kad „prisijungęs prie privačios samdinių grupės, kuri buvo svarbiausių mūšių Ukrainoje priešakyje, patyrė visai ką kita, nei tikėjosi“.

Norėdamas pasitraukti ir pareiškęs, kad tapo karo nusikaltimų Ukrainoje liudininku, A. Medvedevas sakė, kad jo sutartis buvo pratęsta be jo sutikimo.

„Jis suprato, kad lengvos išeities nėra, todėl tuomet nusprendė tiesiog bėgti“, – sakė B. Risnesas.

Tuomet, kaip pranešama, A. Medvedevas du mėnesius praleido progrindyje Rusijoje, o praėjusią savaitę kirto Norvegijos sieną.

Parengta pagal „The Guardian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.