Prancūzija: Irane įkalinto Prancūzijos ir Airijos piliečio sveikatos būklė kritinė

Nuo spalio Irane laikomo Prancūzijos ir Airijos piliečio, kuris, giminaičių teigimu, yra paskelbęs bado streiką, sveikatos būklė yra kritinė, trečiadienį pranešė prancūzų diplomatinis šaltinis.

Iranas.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Iranas.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 18, 2023, 10:42 PM

Paryžiuje dirbantis kelionių konsultantas Bernard'as Phelanas, vienas iš septynių Prancūzijos piliečių, kuriuos sulaikė Iranas, buvo suimtas spalio mėnesį bekeliaudamas ir yra laikomas Mašhade, Irano šiaurės rytuose.

64-erių vyro šeima teigė, kad pirmadienį jis pradėjo sausą bado streiką atsisakydamas vandens. Nuo metų pradžios jis atsisakydavo maisto.

„Jis rodo rimtus fizinio ir psichologinio išsekimo požymius“, – sakė Prancūzijos diplomatinis šaltinis ir pridūrė, kad jis yra kritinės būklės.

Šaltinis nurodė, kad Irano valdžia iki šiol atsisakė paleisti B. Phelaną dėl medicininių priežasčių, nors Prancūzijos ir Airijos pareigūnai ne kartą to prašė.

Jo sesuo Caroline Masse-Phelan trečiadienį naujienų agentūrai AFP teigė, kad jos brolis yra nekaltas žmogus, sulaikytas dėl „mums nesuprantamų priežasčių“.

Ji sakė, kad dėl jo sveikatos būklės jį reikia skubiai paleisti.

„Tai dienų klausimas, – teigė ji. – Jis yra nekaltas žmogus, atsidūręs nežinia kur. Jis myli Iraną, jam 64 metai, jis serga ir nori grįžti namo.“

„Manau, kad jis priklauso europiečių, įkalintų dėl politinių priežasčių, grupei, – pridūrė ji. – Mes neturime nieko bendra su šia istorija.“

B. Phelanas yra vienas iš dviejų dešimčių užsieniečių, šiuo metu kalinamų Irane, sako aktyvistai, kurie sulaikytuosius vadina įkaitais, paimtais siekiant iš Vakarų išsireikalauti nuolaidų.

Per tebesitęsiančius protestus prieš Irano klerikalinį režimą B. Phelanas keliavo po Mašhadą, bet buvo suimtas.

Jis laikomas Vakilabado kalėjime Mašhade.

Tame pačiame kalėjime laikomas ir kitas Prancūzijos pilietis Benjaminas Briere'as, kuris praėjusiais metais buvo nuteistas kalėti aštuonerius metus dėl kaltinimų šnipinėjimu.

„Bernard'as Phelanas du kartus per dieną palaiko ryšį su Prancūzijos užsienio reikalų ministerijos krizių skyriumi, kuris perduoda jo šeimos pranešimus“, – sakė šaltinis.

Tačiau Irano valdžia atmetė prašymus leisti jam palaikyti tiesioginį ryšį su šeima.

Diplomatinis šaltinis pridūrė, kad po pakartotinių prašymų pirmasis Prancūzijos konsulinis vizitas pas B. Phelaną buvo surengtas tik sausio 9 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.