Ispanijos lyderis pasisako už derybas su V. Putinu, kad būtų baigtas karas Ukrainoje

Ispanijos ministras pirmininkas Pedro Sánchezas trečiadienį Davose vykusio Pasaulio ekonomikos forumo kuluaruose paragino pradėti derybas su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, kad būtų užbaigtas karas Ukrainoje.

Ispanijos ministras pirmininkas Pedro Sanchezas trečiadienį Davose vykusio Pasaulio ekonomikos forumo kuluaruose paragino pradėti derybas su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, kad būtų užbaigtas karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Ispanijos ministras pirmininkas Pedro Sanchezas trečiadienį Davose vykusio Pasaulio ekonomikos forumo kuluaruose paragino pradėti derybas su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, kad būtų užbaigtas karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 19, 2023, 9:20 AM

„Svarbu, kad palaikytume ryšį ir su V. Putinu“, – Davose pareiškė P. Sánchezas. „Tvirtai pasisakau už tai, kad, pavyzdžiui, Prancūzijos ir Vokietijos vyriausybės (...) imtųsi lyderystės“, – sakė jis transliuotojui CNN.

Pasak Ispanijos premjero, būtų galima grįžti prie Vokietijos, Prancūzijos, Rusijos ir Ukrainos derybų Normandijos formatu, koks buvo prieš karą. Kitos Europos Sąjungos valstybės narės palaikytų Paryžių ir Berlyną tokioje iniciatyvoje, sakė P. Sánchezas.

Paklaustas, ar V. Putinas galėtų kaip „silpnumą“ interpretuoti Vakarų norą kalbėtis, jis atsakė: „Ne, aš taip nemanau“.

Anksčiau Ispanijos užsienio reikalų ministras José Manuelis Albaresas pareiškė abejonių dėl galimo kovinių tankų „Leopard“ pristatymo iš jo šalies į Ukrainą. „Šiuo metu tokia galimybė neaptariama“, – sakė jis per Pasaulio ekonomikos viršūnių susitikimą, pranešė Ispanijos naujienų agentūra „Europa Press“.

Jis komentavo Vakarų vyriausybėms svarstant, kaip reaguoti į Kyjivo raginimus suteikti galingesnių kovos mašinų. J. M. Albaresas neatmetė galimybės, kad ši technika bus pristatyta vėliau, ir rėmėsi penktadienį vyksiančiu susitikimu JAV oro pajėgų bazėje Ramšteine, Vokietijoje. Ispanija linkusi priimti tokius sprendimus „drauge ir vieningai“, pabrėžė jis.

„Ispanijos požiūris šiame kare yra kiekviename etape daryti tai, kas, mūsų nuomone, geriausia, kad padėtume ukrainiečiams apginti savo suverenitetą ir teritorinį vientisumą bei kuo greičiau atnešti šaliai taiką“, – sakė ministras.

Jo komentarai atspindi nuomonių skirtumus Ispanijos vyriausybėje. P. Sánchezo centro kairiųjų Ispanijos socialistinė darbo partija bendradarbiauja su mažesne dar kairesne „Unidas Podemos“, kritiškai vertinančia ginklų tiekimą Ukrainai.

Pasak žiniasklaidos, birželį Ispanija svarstė galimybę pristatyti senesnio tipo „Leopard“ tankus 2 A4. Nuo 2012 m. Saragosoje esančiame objekte laikomi 53 tokie tankai. Po kelias savaites trukusių spėlionių dėl šio pristatymo Ispanijos gynybos ministrė Margarita Robles rugpjūtį pareiškė, kad tankai yra „labai prastos būklės“, juos suremontuoti nebeįmanoma. Tai sukėlė nuostabą kariniuose sluoksniuose.

Ispanija turi iš viso 108 tankus „Leopard 2 A4“ ir 229 tankus „Leopard 2E“ – modifikuoto 2A6 modelio, pritaikyto Ispanijos reikalavimams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.