Kazachstano prezidentas paleido šalies parlamentą ir sušaukė pirmalaikius rinkimus

Kazachstano prezidentas Kasymas-Jomartas Tokayevas ketvirtadienį, praėjus keturiems mėnesiams po perrinkimo, paleido žemuosius šalies parlamento rūmus ir sušaukė pirmalaikius rinkimus, pranešė jo biuras.

Kazachstano prezidentas Kasymas-Jomartas Tokajevas paleido šalies parlamento žemuosius rūmus ir sušaukė pirmalaikius rinkimus. Apie tai pranešė valstybės vadovo biuro spaudos tarnyba.<br>AP/Scanpix nuotr.
Kazachstano prezidentas Kasymas-Jomartas Tokajevas paleido šalies parlamento žemuosius rūmus ir sušaukė pirmalaikius rinkimus. Apie tai pranešė valstybės vadovo biuro spaudos tarnyba.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 19, 2023, 2:17 PM, atnaujinta Jan 19, 2023, 3:05 PM

„Valstybės vadovas 2023 metų sausio 19 dieną dekretu paleido Kazachstano parlamento Mažilisą“, – sakoma prezidentūros spaudos tarnybos pranešime.

Jame priduriama, kad jis paskyrė pirmalaikius parlamento rinkimus kovo 19 dieną.

Apie tai paskelbta praėjus metams po to, kai 2022-ųjų sausį Kazachstaną sukrėtė 238 gyvybes nusinešusios riaušės.

K.-J. Tokayevas taip pat paleido šalies vietinius įstatymų leidybos organus.

Naujausias žingsnis atitinka 2022 metų konstitucinę reformą, įvykdytą po tris dešimtmečius trukusio K.-J. Tokayevo pirmtako Nursultano Nazarbayevo valdymo.

Į devintą dešimtį metų įkopęs N. Nazarbayevas atsistatydino 2019 metais.

Prezidentūros paskelbtoje žinutėje kazachams K.-J. Tokayevas išreiškė viltį, kad pirmalaikiai rinkimai „suteiks naują postūmį modernizuoti“ gamtinių išteklių turtingą buvusią sovietinę šalį.

69-erių politikas buvo perrinktas lapkritį. Jis surinko 80 proc. balsų rinkimuose, kurie buvo kritikuojami dėl konkurencijos stygiaus.

Per savo rinkimų kampaniją jis žadėjo sukurti „Naująjį Kazachstaną“, kuriame, pasak jo, gyvenimas bus geresnis.

K.-J. Tokayevas taip pat pažadėjo reformuoti „visas pagrindines valdžios institucijas“.

Tačiau ekonominiai sunkumai ir autoritarinės tendencijos išliko ir jam vadovaujant.

Kazachstanas siekia išlaikyti pusiausvyrą santykiuose su Vakarais ir Maskva po to, kai Rusija praėjusių metų vasarį įsiveržė į Ukrainą.

Jis neprisijungė prie tarptautinių sankcijų Maskvai, tačiau puolimas įtempė istoriškai glaudžius ryšius, o K.-J. Tokayevas viešai kritikavo žemių užgrobimą Rytų Ukrainoje.

Ketvirtadienį vienas Kazachstano įstatymų leidėjas buvo išmestas iš savo partijos dėl Rusijos prezidento Vladimiro Putino karą Ukrainoje palaikančių pasisakymų, teigiama partijos „Aq Jol“ pareiškime.

Duodamas interviu Laisvosios Europos ir Laisvės radijo (RFE/RL) Kazachstano skyriui parlamentaras Azamatas Abildayevas pareiškė, kad palaiko „Putiną ir specialiąją karinę operaciją“ paminėdamas terminą, kurį Kremlius vartoja apibūdindamas savo puolimą Ukrainoje.

„Šią vasarą jo žmonės perduos Zelenskį ir patrauks jį į teismą“, – sakė A. Abildayevas turėdamas omenyje Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.