Peru Andų regionų gyventojai plūsta į sostinę reikalaudami lyderės atsistatydinimo

Į Peru pakrantėje įsikūrusią sostinę plūsta žmonės, daugelis iš atokių Andų regionų, prieš ketvirtadienio protestą prieš prezidentę Diną Boluarte.

​Į Peru pakrantėje įsikūrusią sostinę plūsta žmonės, daugelis iš atokių Andų regionų, prieš ketvirtadienio protestą prieš prezidentę Diną Boluarte.<br>AP/Scanpix nuotr.
​Į Peru pakrantėje įsikūrusią sostinę plūsta žmonės, daugelis iš atokių Andų regionų, prieš ketvirtadienio protestą prieš prezidentę Diną Boluarte.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 19, 2023, 9:31 AM

Jos pirmtako nušalinimas praėjusį mėnesį sukėlė kruvinus neramumus ir įstūmė šalį į politinį chaosą.

Buvusio prezidento Pedro Castillo, pirmojo Peru vadovo, kilusio iš kaimiško Andų regiono, šalininkai tikisi, kad šis protestas atvers naują puslapį kelias savaites trunkančiame judėjime, kurio tikslas – reikalauti D. Boluarte atsistatydinimo, greitų rinkimų ir struktūrinių pokyčių šalyje.

P. Castillo buvo nušalintas nuo pareigų po nesėkmingo bandymo paleisti Kongresą.

Iki šiol protestai daugiausia vyko Peru pietiniuose Andų regionuose, o per neramumus žuvo 53 žmonės, dauguma jų – per susirėmimus su saugumo pajėgomis.

Demonstracijos ir vėlesni susirėmimai su saugumo pajėgomis virto didžiausiu politiniu smurtu Peru per daugiau nei du dešimtmečius ir išryškino gilų susiskaldymą tarp miesto elito, daugiausia susitelkusio Limoje, ir neturtingų kaimo vietovių, kurių gyventojai dažnai jaučiasi nustumti į antrą planą.

„Mano šalyje Andų balsai, daugumos balsai, buvo nutildyti, – prieš protestą trečiadienį teigė Kuske gyvenanti teisininkė Florencia Fernandez. – Turėjome keliauti į šį agresyvų miestą, šį centristinį miestą, ir sakome, kad Andai nusileido.“

Protestuodami Limoje demonstrantai tikisi suteikti naują svorį judėjimui, kuris prasidėjo, kai gruodžio 7 dieną buvo prisaikdinta viceprezidentė D. Boluarte, pakeitusi P. Castillo.

Ketvirtadienį protestuotojai planuoja žygiuoti iš Limos centro į Mirafloreso rajoną – vieną iš simbolinių šalies ekonominio elito apgyvendintų vietovių.

Vyriausybė paragino protestuotojus elgtis taikiai.

„Mes žinome, kad jie nori užimti Limą, – šią savaitę sakė D. Boluarte. – Raginu juos užimti Limą, taip, bet taikiai.“

Ji pridūrė, kad ji „lauks jų Vyriausybės rūmuose, kad galėtų pasikalbėti apie jų socialines darbotvarkes.“

D. Boluarte yra teigusi, kad pritaria planui į 2024 metus atkelti prezidento ir Kongreso rinkimus, kurie iš pradžių buvo numatyti 2026-aisiais.

Daugelis protestuotojų sako, kad dialogas su vyriausybe, kuri, anot jų, panaudojo tiek daug smurto prieš savo piliečius, neįmanomas.

Protestuotojams susirinkus Limoje, pietinėje Peru dalyje kilo dar vienas smurto protrūkis.

Trečiadienį Makusanio mieste protestuotojai padegė policijos nuovadą ir teisminę įstaigą po to, kai per antivyriausybinius protestus du žmonės žuvo, o dar vienas buvo sunkiai sužeistas.

Policija pranešė, kad pareigūnams teko sraigtasparniu bėgti iš policijos nuovados, kurią padegė minia. Makusanis, esantis maždaug už 160 km nuo Chuljakos miesto prie Titikakos ežero, yra Karabajos provincijos sostinė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.