Ispanijoje pabėgėliai iš Ukrainos buvo išnaudojami nelegaliuose tabako fabrikuose

Ispanijos teisėsaugininkai kartu su Interpolu išardė nusikalstamą grupuotę, kuri išnaudojo ukrainiečių pabėgėlius versdama juos dirbti nelegaliuose tabako fabrikuose. Apie tai pranešė Ispanijos policijos spaudos tarnyba, rašo portalas „UNIAN“.

​Ispanijos teisėsaugininkai kartu su Interpolu išardė nusikalstamą grupuotę, kuri išnaudojo ukrainiečių pabėgėlius versdama juos dirbti nelegaliuose tabako fabrikuose. Apie tai pranešė Ispanijos policijos spaudos tarnyba, rašo portalas „UNIAN“.<br>„Twitter“ nuotr.
​Ispanijos teisėsaugininkai kartu su Interpolu išardė nusikalstamą grupuotę, kuri išnaudojo ukrainiečių pabėgėlius versdama juos dirbti nelegaliuose tabako fabrikuose. Apie tai pranešė Ispanijos policijos spaudos tarnyba, rašo portalas „UNIAN“.<br>„Twitter“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 23, 2023, 10:35 AM

Pasak teisėsaugos pareigūnų, gauja užsiėmė neteisėta cigarečių gamyba ir tabako kontrabanda dideliu mastu. Slaptose gamyklose ukrainiečių pabėgėliai buvo verčiami dirbti nežmoniškomis sąlygomis.

Per policijos reidą buvo sulaikyti 27 asmenys, konfiskuota 10 tonų tabako žaliavos ir 3,5 mln. pakelių cigarečių už 37,5 mln. eurų, taip pat prabangių transporto priemonių, juvelyrinių dirbinių ir daug grynųjų pinigų. Buvo atliktos kratos daugiau kaip 20 namų, pramoninių pastatų ir parduotuvių, pranešė BBC.

„Pabėgėliai, kurie dėl Rusijos okupacinio karo pabėgo iš Ukrainos ir buvo „sukišti“ į prieglaudas, dirbo trijuose tabako fabrikuose, kuriuos tinklas valdė nelegaliai. Kai kurie pabėgėliai į šalį pateko nelegaliai, todėl, kad nebūtų aptikti, jie dirbo itin sunkiomis sąlygomis net negalėdami išeiti iš gamyklos teritorijos“, – teigė policija.

Jungtinių Tautų duomenimis, Europoje yra beveik 8 mln. ukrainiečių karo pabėgėlių. Daugiau nei 160 tūkst. užregistruota Ispanijoje.

Lapkritį Europos Parlamento įstatymų leidėjai pranešė, kad didėja ukrainiečių išnaudojimas darbe, nes jų padėties skubumas ir kalbos barjeras kartais verčia pabėgėlius imtis neoficialaus ir menkai apmokamo darbo.

Kiti incidentai, susiję su pabėgėliais iš Ukrainos

Berlyne šeštadienį, sausio 21 dieną, dvi 24 ir 25 metų ukrainietės tapo trijų rusiškai kalbančių vyrų agresyvaus elgesio aukomis. Pasak pačių nukentėjusiųjų ir liudininkų, Berlyno metro trys rusakalbiai vyrai pradėjo įžeidinėti Ukrainos pilietes.

Kai merginos išlipo iš traukinio Aleksandro aikštės stotyje, vienas vyras griebė jaunesnę ukrainietę už plaukų ir trenkė jai per galvą. Įsikišus kitiems keleiviams užpuolikai skubiai pabėgo.

Suomijos valdžios institucijos teigia, kad pabėgėliai iš Ukrainos vis dažniau tampa išnaudojimo aukomis darbe, ypač statybų sektoriuje. Ukrainiečiai menkai išmano vietos įstatymus, o kai kurie darbdaviai tuo piktnaudžiauja.

Austrijoje Tirolio provincijos pareigūnai be Ukrainos valdžios institucijų leidimo į Maskvą išsiuntė du 16 ir 17 metų ukrainiečių paauglius, nes ten jų esą laukė motinos. Apie tai pranešė Austrijos laikraštis „Der Standard“.

Turimais duomenimis, abu paaugliai gyveno vaikų ir jaunimo globos įstaigoje.

Žurnalistų teigimu, įtariama, kad atsakingas pareigūnas nesuderino savo veiksmų ne tik su Ukrainos pareigūnais, bet ir su vietinėmis Austrijos valdžios institucijomis.

„Matyt, šis žmogus veikė savo kolegos Rusijos ombudsmeno, greičiausiai paskirto Rusijos Valstybės Dūmos, prašymu. Pasak jo, iš Rusijos ambasados jis gavo informacijos, kad jaunuolių motinos jau yra Rusijoje ir nori, kad jų šeimos susijungtų. Kol kas net nenustatyta, ar jų motinos Rusijoje yra savo noru“, – teigė savaitraštis.

Pareigūnas nušalintas nuo pareigų, o jo veiksmų teisėtumą tikrina Austrijos teisėsaugos institucijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?