JAV vyko mitingai už teisę į abortą

Tūkstančiai teisės į abortą šalininkų sekmadienį nuo paplūdimių miestų iki apsnigtų gatvių Jungtinėse Valstijose susirinko reikalauti reprodukcinių teisių apsaugos ir paminėti 50-ąsias dabar jau panaikinto JAV Aukščiausiojo Teismo sprendimo byloje „Roe prieš Wade'ą“, kuriuo buvo nustatyta federalinė šios procedūros apsauga, metines.

​Tūkstančiai teisės į abortą šalininkų sekmadienį nuo paplūdimių miestų iki apsnigtų gatvių Jungtinėse Valstijose susirinko reikalauti reprodukcinių teisių apsaugos ir paminėti 50-ąsias dabar jau panaikinto JAV Aukščiausiojo Teismo sprendimo byloje „Roe prieš Wade'ą“, kuriuo buvo nustatyta federalinė šios procedūros apsauga, metines.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
​Tūkstančiai teisės į abortą šalininkų sekmadienį nuo paplūdimių miestų iki apsnigtų gatvių Jungtinėse Valstijose susirinko reikalauti reprodukcinių teisių apsaugos ir paminėti 50-ąsias dabar jau panaikinto JAV Aukščiausiojo Teismo sprendimo byloje „Roe prieš Wade'ą“, kuriuo buvo nustatyta federalinė šios procedūros apsauga, metines.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 23, 2023, 10:10 AM

Konservatorių dominuojamas Aukščiausiasis Teismas praėjusių metų birželį priėmė svarbų sprendimą, kuriuo panaikino nutartį 1973 metų byloje „Roe prieš Wade'ą“, pusę amžiaus užtikrinusioje moterų teisę į abortą visose JAV.

Birželio mėnesį atšaukus tą sprendimą, valstijose pasipylė daugybė teisės aktų, kurie suskirstė jas į apribojusias ar uždraudusias abortus ir tas, kurie siekė apsaugoti prieinamumą prie procedūros.

„Moterų maršas“, prasidėjęs per Donaldo Trumpo inauguraciją 2017 metais, kai šalyje kilo ažiotažas dėl seksualinės prievartos, sakė, kad po to, kai sprendimas „Roe prieš Wade'ą“ buvo panaikintas, jis persiorientavo į aktyvizmą atskirose valstijose.

„Ši kova yra svarbesnė nei Roe, – teigiama „Moterų maršo“ pranešime tviteryje. – Jie manė, kad mes liksime namuose ir kad tai baigsis kartu su Roe – jie klydo.“

Virš dešimt respublikonų valdomų valstijų visiškai uždraudė abortus, o kelios kitos siekia padaryti tą patį. Tačiau šiuos žingsnius atsvėrė kitos pusės laimėjimai.

Kanzase, Mičigane ir Kentukyje abortų priešininkai pralaimėjo balsavimus. Valstijų teismai užblokavo kelių draudimų įsigaliojimą. Dedama nesuskaičiuojama daugybė pastangų padėti pacientėms keliauti į valstijas, kuriose abortai leidžiami, arba vartoti vaistus savarankiškai atliekamiems abortams. Kai kurios demokratų vadovaujamos valstijos ėmėsi priemonių, kad apsaugotų pacientes ir paslaugų teikėjus nuo ieškinių, pateiktų valstijose, kuriose ši procedūra uždrausta.

„Moterų maršo“ organizatoriai sakė, kad jų tolesnėje strategijoje daugiausia dėmesio bus skiriama priemonėms valstijų lygmeniu. Tačiau naujai suaktyvėję prieš abortus nusiteikę aktyvistai vis dažniau atsisuka į Kongresą siekdami vėliau įtvirtinti galimą nacionalinį abortų apribojimą.

Pagrindinės sekmadienio eitynės vyko Viskonsine, kur artėjantys rinkimai gali nulemti valstijos Aukščiausiojo Teismo jėgų pusiausvyrą ir teisės į abortą ateitį. Tačiau mitingai vyko dešimtyse miestų, įskaitant Floridos valstijos sostinę Talahasį, kur viceprezidentė Kamala Harris pasakė ugningą kalbą audringai miniai.

„Ar tikrai galime būti laisvi, jei šeimos negali priimti intymių sprendimų dėl savo gyvenimo eigos? – klausė K. Harris. – Ar tikrai galime būti laisvi, jei vadinamieji lyderiai tvirtina, kad yra ... „laisvės gynyboje“, nors drįsta riboti Amerikos žmonių teises ir kėsinasi į pačius laisvės pagrindus?“

Madisone tūkstančiai teisės į abortą šalininkų apsivilko paltus ir užsimovė pirštines, kad esant minusinei temperatūrai žygiuotų per miesto centrą į valstijos Kapitolijų.

Iš Čikagos ir Milvokio į Viskonsino valstijos sostinę autobusais atvyko protestuotojai, nešini plakatais ir ženklais, raginančiais įstatymų leidėjus atšaukti valstijos draudimą.

Abortai Viskonsine negalimi dėl teisinių neaiškumų, su kuriais susiduria abortų klinikos, dėl to, ar galioja 1849 metų įstatymas, draudžiantis šią procedūrą. Įstatymas, draudžiantis abortus, išskyrus atvejus, kai siekiama išgelbėti pacientės gyvybę, ginčijamas teisme.

Kai kurie susirinkusieji taip pat turėjo ginklų. Lilith K., kuri atsisakė nurodyti savo pavardę, stovėjo ant šaligatvio kartu su protestuotojais laikydama automatą ir dėvėdama taktinę liemenę su dėkle laikomu pistoletu.

„Atsižvelgiant į tai, kas vyksta su moterimis ir kitais žmonėmis, netekusiais savo teisių, ir į neseniai įvykusias šaudynes klube „Club Q“ bei kituose LGBTQ naktiniuose klubuose, tai tik žinia, kad mes nesiruošiame nusileisti“, – sakė ji.

Eitynės taip pat pritraukė kontrprotestuotojų. Dauguma jų laikė plakatus su religiniais prieštaravimais dėl teisės į abortą.

„Tikrai nenoriu veltis į politiką. Mane labiau domina, ką sako Dievo įstatymas“, – teigė Viskonsino valstijoje gyvenantis Johnas Goeke.

Nelikus „Roe prieš Wade'ą“ sprendimo federalinės apsaugos, teisės į abortą užtikrinimas tapo atskirų valstijų reikalu.

Nuo birželio beveik visiškai uždrausti abortai Alabamoje, Arkanzase, Aidahe, Kentukyje, Luizianoje, Misisipėje, Misūryje, Oklahomoje, Pietų Dakotoje, Tenesyje, Teksase ir Vakarų Virdžinijoje. Keli iš šių draudimų yra teisiškai ginčijami. Vienintelė klinika Šiaurės Dakotoje persikėlė už valstijos ribų į Minesotą.

Ohajo, Indianos ir Vajomingo įstatymų leidėjų priimti sprendimai yra užblokuoti valstijų teismų, kol vyksta teisiniai ginčai. Sausio 5 dieną Pietų Karolinos Aukščiausiasis Teismas panaikino draudimą atlikti abortus po šešių savaičių, nusprendęs, kad šis apribojimas pažeidžia valstijos konstitucinę teisę į privatumą.

„Moterų maršas“ tapo įprastu renginiu, nors ir nutrūko dėl koronaviruso pandemijos, nuo tada, kai kitą dieną po D. Trumpo inauguracijos 2017 metų sausį JAV ir visame pasaulyje protestavo milijonai žmonių.

D. Trumpas konservatyvių teisėjų skyrimą paskelbė savo prezidentavimo misija. Trys konservatyvūs teisėjai, kuriuos jis paskyrė į JAV Aukščiausiąjį Teismą – Neilas Gorsuchas, Brettas Kavanaugh ir Amy Coney Barrett – visi balsavo už tai, kad būtų panaikintas sprendimas byloje „Roe prieš Wade“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.