Svarbus Indijos universitetas uždraudė rodyti BBC filmą apie premjerą N. Modi

Svarbus Indijos universitetas uždraudė rodyti britų transliuotojo BBC dokumentinį filmą apie premjero Narendros Modi vaidmenį per kruvinas 2002 metų tarpkonfesines riaušes.

Indijos premjeras Narendras Modi.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Indijos premjeras Narendras Modi.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 24, 2023, 10:36 PM

Kiek anksčiau N. Modi vyriausybė bandė užblokuoti serialo platinimą internetu.

BBC filme teigiama, kad hinduistų nacionalistas N. Modi, kuris tuo metu buvo Gudžarato valstijos vyriausiasis ministras, įsakė policijai nekreipti dėmesio į smurtą, nusinešusį mažiausiai tūkstantį gyvybių, daugiausia – musulmonų.

Prestižinio Jawaharlalo Nehru universiteto Naujajame Delyje studentai planavo antradienį parodyti filmą, nors Indijos valdžia bandė riboti jo demonstravimą.

Tačiau universiteto registratoriaus pirmadienio vakaro memorandume studentams įsakoma atšaukti renginį ir įspėjama, kad bus imtasi „griežtų drausminių veiksmų“, jei šis įsakymas nebus vykdomas.

„Tokia nesankcionuota veikla gali sutrikdyti universiteto miestelio ramybę ir sutarimą“, – sakoma memorandume.

N. Modi vyriausybė jau daug metų kaltinama žodžio laisvės aktyvistų ir opozicijos lyderių tildymu.

Šeštadienį ji pasinaudojo nepaprastaisiais įgaliojimais pagal prieštaringai vertinamus Indijos informacinių technologijų įstatymus ir blokavo dokumentinio filmo platinimą socialiniuose tinkluose.

Vyriausybės patarėjas Kanchanas Gupta filmą pavadino „priešiška propaganda ir antiindišku šlamštu“, užmaskuotu kaip dokumentinis filmas.

Indijos nurodymas socialinių tinklų platformoms blokuoti nuorodas į šį filmą „akivaizdžiai prieštarauja deklaruotam šalies įsipareigojimui dėl demokratinių idealų“, sakoma pirmadienį paskelbtame Beh Lih Yi iš Komiteto žurnalistams ginti (CPJ) pareiškime.

2002 metų riaušės Gudžarate kilo po 59 hinduistų maldininkų gyvybes nusinešusio gaisro traukinyje. Dėl šio incidento 31 musulmonų mažumos atstovas buvo nuteistas už nusikalstamą sąmokslą ir nužudymą.

Dviejų dalių BBC dokumentiniame filme cituojama britų Užsienio reikalų ministerijos ataskaita, kuri anksčiau buvo įslaptinta ir kurioje neįvardijami šaltiniai sako, kad N. Modi susitikęs su policijos aukšto rango pareigūnais „įsakė jiems nesikišti“ į prasidėjusius išpuolius prieš musulmonus.

Filme taip pat teigiama, kad smurtas buvo „politiškai motyvuotas“, o tikslas „buvo atsikratyti musulmonais hindustų rajonuose“.

Riaušės nebūtų buvusios įmanomos „be valstijos vyriausybės sukurtos nebaudžiamumo atmosferos“ ir N. Modi už tai yra „tiesiogiai atsakingas“, daro išvadą filmo kūrėjai.

N. Modi Gudžaratui vadovavo nuo 2001-ųjų iki išrinkimo premjeru 2014-aisiais. Dėl minimo smurto protrūkio JAV trumpam buvo uždraudusios N. Modi atvykti į savo teritoriją.

Tyrėjų komanda, kurią Indijos Aukščiausiasis Teismas paskyrė N. Modi ir kitų pareigūnų vaidmeniui tirti, 2012 metais paskelbė neradusi įrodymų, sudarančių sąlygas patraukti premjerą baudžiamojon atsakomybėn.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.