Vyras, Kalifornijoje įvykdęs masines šaudynes, buvo nuolatinis šokių studijos lankytojas

72 metų imigrantas iš Azijos, nužudęs 11 žmonių ir nusišovęs, kai policija ėmė jį gaudyti, kadaise buvo nuolatinis Kalifornijos šokių klubo, kuriame įvyko naujausios žudynės, lankytojas.

Huu Can Tranas. <br>AP/Scanpix nuotr.
Huu Can Tranas. <br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 24, 2023, 9:46 AM

Huu Can Tranas iš pusiau automatinio pistoleto paleido 42 kulkas aplink šokių studiją „Star Ballroom Dance Studio“ Monterei Parke, mieste netoli Los Andželo, Jungtinėse Valstijose, kuriame gyvena daugiausia azijiečių kilmės žmonės.

Po dvidešimties minučių jį sučiupo ir nuginklavo jauna kito šokių klubo darbuotoja, po to jis paspruko.

Mažam miestui bandant susitaikyti su tragedija, kuri įvyko tuo metu, kai daugelis azijiečių bendruomenės narių šventė Naujuosius metus pagal Mėnulio kalendorių, pradėjo ryškėti įtariamojo paveikslas.

Huu Can Tranas, kurio pavardė yra tipiškai vietnamietiška, į JAV imigravo iš Kinijos, kaip matyti iš santuokos liudijimo, kurį televizijai CNN parodė jo buvusi žmona.

Moteris, kuri nenorėjo būti įvardyta, pasakojo, kad su Huu Can Tranu susipažino prieš du dešimtmečius „Star Ballroom Dance Studio“, kurioje jis nuolat lankydavosi.

Studijoje, kurios interneto svetainėje rašoma, kad ji buvo įkurta 1990 metais, vyksta visų rūšių šokių užsiėmimai: nuo vaikų baleto iki Lotynų Amerikos ir pilvo šokių.

Buvusi Huu Can Trano žmona teigia, kad šiame klube jis jai prisistatė ir pasiūlė nemokamas neformalias pamokas.

Po kurio laiko pora susituokė, tačiau santuoka neišsilaikė.

Ji sakė, kad Huu Can Tranas, kuris kartais dirbdavo sunkvežimio vairuotoju, nebuvo agresyvus, bet galėjo būti nekantrus, ypač jei manė, kad kažkas jam daro gėdą, pavyzdžiui, kai ji supainiodavo šokio žingsnelį.

CNN cituojami teismo įrašai rodo, kad pora išsiskyrė 2006 metais.

Vienas vyras, kuris teigė, kad pirmojo šio amžiaus dešimtmečio pabaigoje ir antrojo pradžioje gerai pažinojo Huu Can Traną, transliuotojui sakė, kad tuo metu azijietis nuolat lankėsi šokių studijoje.

Draugas papasakojo, kaip Huu Can Tranas beveik kiekvieną vakarą važiuodavo iš savo namų San Geibrielio mieste, esančiame už penkių kilometrų nuo Monterei Parko.

Tačiau Huu Can Tranas nebuvo patenkintas šokių mokytojais, kurie, anot jo, apie jį sakydavo „piktus dalykus“, pasakojo tas vyras CNN. Tą azijietį jis apibūdino kaip „priešiškai nusiteikusį daugelio ten buvusių žmonių atžvilgiu“.

Atrodė „ramus mielas vyrukas“

2013 metais jis pardavė savo namus San Geibrielyje ir gyveno mobiliajame namelyje Hemete, 90 000 gyventojų turinčiame mieste už maždaug 137 km į rytus nuo Los Andželo.

Los Andželo apygardos šerifo departamento detektyvai atliko kratą jo gyvenamojoje vietoje, esančioje mobiliųjų namų parke „Lakes at Hemet West“, kuris save vadina „vyresnių nei 55 metų žmonių aktyvaus gyvenimo bendruomene“.

Vienas to parko gyventojas sakė, kad bendruomenė buvo sukrėsta.

„Jis sustodavo paglostyti šunį, ir visi aplinkui galvojo, kad jis tiesiog ramus mielas vyrukas, – teigė Patas Rothas transliuotojui KTLA. – Žmonės, su kuriais kalbėjausi, yra tiesiog priblokšti, kad jis į tai įsipainiojo.“

Hemeto policija sakė, kad šį mėnesį turėjo kontaktą su Huu Can Tranu.

„2023 metų sausio 7 ir 9 dienomis Huu Can Tranas apsilankė Hemeto policijos departamento vestibiulyje teigdamas, kad prieš 10–20 metų jo šeima buvo apkaltinta sukčiavimu, vagyste ir apnuodijimu Los Andželo apylinkėse, – nurodė Hemeto policijos departamentas. – Huu Can Tranas pareiškė, kad grįš į nuovadą su dokumentais, susijusiais su šiais kaltinimais, bet taip ir negrįžo.“

Laikraštis „Los Angeles Times“ sakė, kad tyrėjai daugiausia dėmesio skyrė ankstesnėms Huu Can Trano istorijoms dviejose šokių studijose ir aiškinosi, ar šaudynių motyvas buvo pavydas dėl santykių.

Huu Can Tranas nusišovė sekmadienį, kai policijos pareigūnai privažiavo prie jo vairuojamo balto furgono.

Los Andželo apygardos šerifas Robertas Luna sakė, kad detektyvai vis dar nežino, kodėl jis įvykdė masinę žmogžudystę.

„Vis dar neturime motyvo, bet norime sužinoti šio tragiško įvykio motyvą, – teigė jis žurnalistams. – Kas privertė beprotį tai padaryti? Mes nežinome. Bet ketiname tai sužinoti.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.