Vengrijoje antrą kartą vyks konservatorių konferencija

Vengrijoje gegužės mėnesį antrus metus iš eilės vyks konferencija, kurioje daugiausia dalyvaus JAV ir Europos konservatoriai, vengrų dešiniojo sparno populistinei vyriausybei, iš esmės izoliuotai Europoje, ieškant sąjungininkų su panašiai mąstančiais judėjimais kitose šalyse.

Viktoras Orbanas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Viktoras Orbanas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 26, 2023, 9:37 AM, atnaujinta Jan 26, 2023, 9:38 AM

Amerikos Konservatorių politinio veiksmo konferencija (CPAC) surengs antrąjį savo renginį Europoje su šūkiu „Kartu mes stiprūs“, teigiama pirmadienį paskelbtame konferencijos organizatoriaus pareiškime.

Organizatoriai teigia pakvietę Vengrijos ministrą pirmininką Viktorą Orbaną pasakyti pagrindinę kalbą sostinėje Budapešte vyksiančioje konferencijoje. Šių metų gegužės 4–5 dienomis vyksiančiame renginyje „daugiausia dėmesio bus skiriama liberalų košmarui: tarptautiniam nacionalinių jėgų susitelkimui“, rašo organizatoriai.

Dviejų dienų konferencija, kaip ir pirmoji, vykusi 2022 metų gegužę, atspindi stiprėjančius Amerikos dešiniojo sparno ir V. Orbano autokratinės vyriausybės ryšius. Stiprėjanti sąjunga su V. Orbanu paskatino kai kuriuos JAV komentatorius įspėti apie Amerikos konservatorius, esą besiimančius antidemokratinės taktikos.

Nuo 2010-ųjų Vengrijai vadovaujantis V. Orbanas sukėlė Europos Sąjungos pasipriešinimą dėl to, kad perėmė Vengrijos žiniasklaidos ir demokratinių institucijų kontrolę. Savo politiką jis vadina „neliberalia demokratija“.

ES sulaikė milijardinį finansavimą V. Orbano vyriausybei ir numatė, kad jis bus suteiktas, jei bus įgyvendintos įvairios kovos su korupcija ir teisinės valstybės reformos, kurios, kaip tikisi blokas, padės Vengrijai grįžti į nuosaikesnių Europos demokratijų gretas.

Vis dėlto V. Orbanas susižavėjo kai kuriais Amerikos dešiniųjų sluoksniais dėl savo griežtos pozicijos imigracijos ir LGBTQ klausimais bei liberalaus pliuralizmo atmetimo.

Praėjusiais metais sakydamas kalbą, kuria atidarė CPAC Vengrijos konferenciją, V. Orbanas pavadino Vengriją „konservatyvių krikščioniškų vertybių bastionu Europoje“ ir paragino JAV konservatorius nugalėti „progresyviųjų liberalų dominavimą viešajame gyvenime“, kaip jis sakė padaręs Vengrijoje.

Praėjusį rugpjūtį pakviestas kalbėti pagrindinėje CPAC konferencijoje Dalase, V. Orbanas sulaukė ovacijų ir sakė, kad „turime susigrąžinti institucijas Vašingtone ir Briuselyje. Turime būti vieni kitiems draugai ir sąjungininkai.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.