OPCW: Sirija kalta dėl 2018 metais įvykdytos chloro atakos

Pasaulinė cheminių ginklų priežiūros institucija penktadienį apkaltino Siriją dėl 2018 metais įvykdytos chloro atakos, per kurią žuvo 43 žmonės, ir pateikė ilgai lauktą ataskaitą dėl atvejo, sukėlusio įtampą tarp Damasko ir Vakarų.

Sirija, Damaskas.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Sirija, Damaskas.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 27, 2023, 4:52 PM

Tyrėjai teigė, jog yra „pagrįstų priežasčių manyti“, kad bent vienas Sirijos oro pajėgų sraigtasparnis Sirijos pilietinio karo metu ant sukilėlių kontroliuojamo Dumos miesto numetė du balionus nuodingų dujų.

Damaskas ir jo sąjungininkė Maskva tvirtino, kad išpuolį surengė gelbėtojai, nurodžius Jungtinėms Valstijoms. JAV po kelių dienų kartu su Didžiąja Britanija ir Prancūzija pradėjo antskrydžius Sirijoje.

Dumos atvejis taip pat sukėlė ginčų po to, kai dviejų buvusių darbuotojų nutekinti duomenys privertė suabejoti ankstesnėmis Hagoje įsikūrusios Cheminio ginklo uždraudimo organizacijos (OPCW) išvadomis.

Tačiau OPCW teigė, kad jos tyrėjai „apsvarstė įvairius galimus scenarijus“ ir padarė išvadą, kad „šią ataką įvykdė Sirijos arabų oro pajėgos“.

„Cheminio ginklo panaudojimas Dumoje – ir bet kur kitur – yra nepriimtinas ir pažeidžia tarptautinę teisę“, – pareiškime teigė OPCW generalinis direktorius Fernando Ariasas.

„Dabar pasaulis žino faktus, todėl tarptautinė bendruomenė turi imtis veiksmų OPCW ir kitose organizacijose“, – pridūrė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.