O. Scholzas: siųsdama tankus Vokietija Ukrainoje nekariauja

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas pareiškė, kad neseniai po ilgų svarstymų priimtas Berlyno sprendimas tiekti Kyjivui kovinius tankus nereiškia, jog Vokietija tampa tiesiogine karo Ukrainoje dalyve.

O. Scholzas.<br>AP/Scanpix nuotr.
O. Scholzas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 29, 2023, 12:09 PM

„Tai Rusijos ir Ukrainos karas“, – Vokietijos kancleris teigė šeštadienio vakarą Buenos Airėse surengtoje spaudos konferencijoje.

Šio fakto nekeičia tai, kad Vokietija teikia Kyjivui „finansinę, humanitarinę pagalbą ar ginklus“, pridūrė O. Scholzas.

Pasak jo, Vokietija padarys viską, kad užkirstų kelią eskalavimui, galinčiam privesti prie Rusijos ir NATO šalių karo. „Apie tai negali būti nė kalbos. Padarysime viską, ką galime, kad to neįvyktų“, – teigė Vokietijos kancleris, šiuo metu besilankantis Lotynų Amerikoje su darbiniu vizitu.

Šis O. Scholzo pareiškimas siejamas su Vokietijos užsienio reikalų ministrės Annalenos Baerbock pasisakymu, kuris antradienį sukėlė sujudimą Maskvoje.

Europos Taryboje Strasbūre A. Baerbock paragino Vakarų sąjungininkes laikytis išvien, teigdama: „Mes kariaujame karą su Rusija, o ne vieni su kitais“.

Rusijos valstybinė žiniasklaida pasinaudojo šiuo pareiškimu ir įvardijo jį įrodymu, kad Vokietija ir kitos ES šalys yra tiesioginės konflikto Ukrainoje, kurį Maskva atsisako vadinti karu, dalyvės.

Vėliau Vokietijos užsienio reikalų ministerija patikslino, kad A. Baerbock komentarais nesiekta vaizduoti Vokietijos ir jos sąjungininkių kaip kariaujančių šalių.

O. Scholzas taip pat pareiškė planuojantis tęsti tiesiogines derybas su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu ir siekti užbaigti karą prieš Ukrainą. Vokietijos dienraščiui „Tagesspiegel“ jis teigė, kad su V. Putinu ketina pasikalbėti telefonu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.