Minint 75-ąsias mirties metines, Indijos premjeras atidavė pagarbą M. Gandhi

Indijos premjeras Narendra Modi pirmadienį atidavė pagarbą šalies nepriklausomybės didvyriui Mahatmai Gandhi, kurį prieš 75 metus iš arti nušovė hinduistų fanatikas.

Indijos ministras pirmininkas Narendra Modi.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Indijos ministras pirmininkas Narendra Modi.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 30, 2023, 10:50 AM

„Nusilenkiu „Bapu“ (Tėvui) minint jo mirties metines ir prisimenu jo gilias mintis“, – prieš ceremoniją Naujajame Delyje tviteryje rašė N. Modi.

„Taip pat atiduodu pagarbą visiems tiems, kurie buvo nukankinti, tarnaudami mūsų tautai. Jų aukos niekada nebus pamirštos ir stiprins mūsų ryžtą dirbti dėl išsivysčiusios Indijos“, – pridūrė jis.

M. Gandhi, kuris Indijoje plačiai žinomas kaip „Bapu“, mirties metinės šalyje dar vadinamos Kankinių diena.

M. Gandhi 1948 metų sausio mėnesį per įvairių religijų atstovų susirinkimą maldai, nušovė religinis fanatikas Nathuramas Godse, kurį erzino taikūs M. Gandhi gestai šalies musulmonų mažumos atžvilgiu.

N. Modi nuolat reiškia pagarbą M. Gandhi, dažnai lankosi jo dvasinio atsiskyrimo vietoje kartu su aukštais užsienio pareigūnais, įskaitant buvusį JAV prezidentą Donaldą Trumpą, ir kalba apie jo palikimą.

Tačiau N. Modi susilaikė nuo komentarų apie hinduistų nacionalistų pastangas reabilituoti ir pagerbti N. Godse, kuriam 1949 metais buvo įvykdyta mirties bausmė.

Kai kurie rengė nužudymo inscenizacijas, naudodami M. Gandhi atvaizdą.

N. Modi vyriausybė taip pat gynė hinduizmo ideologo Vinayako Damodaro Savarkaro, kuris vadinamas N. Godse mokytoju, veiklą.

M. Gandhi anūkas Tusharas Gandhi praėjusią savaitę naujienų agentūrai AFP sakė, kad, valdant N. Modi, N. Godse pažiūros Indijoje įgauna nerimą keliantį atgarsį.

„Visa ši filosofija, neapykantos ideologija, poliarizacijos ideologija, susiskaldymo ideologija, dabar užvaldė Indiją ir indų širdis“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP savo namuose Mumbajuje.

„Negalima paneigti, kad savo širdyje jis (N. Modi) taip pat žino, jog tai, ką daro, įžiebia ugnį, kuri vieną dieną sunaikins pačią Indiją“, – sakė 63 metų vyras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.