Popiežius lankosi Afrikoje, pirmoji stotelė – Kongo Demokratinė Respublika

Popiežius Pranciškus antradienį pradėjo savo penktąjį vizitą Afrikoje ir išskrido į Kongo Demokratinę Respubliką (KDR), o paskui skris į Pietų Sudaną prašyti taikos šiose dviejose konfliktų kamuojamose šalyse.

Popiežius Pranciškus.<br>AP/Scanpix nuotr.
Popiežius Pranciškus.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 31, 2023, 11:11 AM, atnaujinta Jan 31, 2023, 11:12 AM

86-erių pontifiko lėktuvas pakilo iš Romos Fjumičino oro uosto 8 val. 28 min. vietos laiku (9 val. 28 min. Lietuvos laiku). Tikimasi, kad apie 15 val. vietos laiku jis atvyks į Kinšasos Ndžili oro uostą, kur pontifiką pasitiks tūkstančiai žmonių.

Tai pirmas kartas nuo 1985 metų, kai popiežius lankosi KDR, itin skurdžioje šalyje, turinčioje beveik 100 mln. gyventojų, iš kurių 40 proc. yra katalikai.

Šešių dienų kelionė į Kongo Demokratinę Respubliką ir Pietų Sudaną iš pradžių buvo suplanuota 2022 metų liepą, bet atidėta dėl pontifiko kelio skausmų, dėl kurių pastaraisiais mėnesiais jis buvo priverstas naudotis neįgaliojo vežimėliu.

Buvo teigiama, kad tam įtakos turėjo ir susirūpinimas dėl saugumo, todėl Vatikanas atsisakė pirminio plano aplankyti Gomą Kongo Demokratinės Respublikos rytuose, kur veikia dešimtys ginkluotų grupuočių.

„Su meile sveikinu tas mylimas tautas, kurios manęs laukia“, – sakė popiežius Pranciškus po sekmadienio Viešpaties Angelo maldos Šventojo Petro aikštėje.

„Šie kraštai, esantys didžiojo Afrikos žemyno centre, labai nukentėjo nuo ilgų konfliktų“, – sakė popiežius.

Jis apgailestavo dėl „ginkluotų susirėmimų ir išnaudojimo“ Kongo Demokratinėje Respublikoje ir sakė, kad Pietų Sudanas, „daugelį metų draskomas karo, trokšta nutraukti nuolatinį smurtą“.

Nepaisant didžiulių naudingųjų iškasenų turtų, maždaug du trečdaliai KDR gyventojų gyvena už mažiau nei 2,15 JAV dolerio (1,97 euro) per dieną, o rytines provincijas kamuoja smurtas.

Tutsių vadovaujama ginkluota grupuotė M23, kurią, kaip teigia Kinšasa, remia kaimyninė Ruanda, užkariavo didelius teritorijos plotus Šiaurės Kivu provincijoje.

Regione taip pat įvykdyta daug kruvinų išpuolių, dėl kurių kaltinamos Sąjunginės demokratinės pajėgos (ADF), siejamos su „Islamo valstybe“ (IS), įskaitant šį mėnesį įvykusį sprogimą sekmininkų bažnyčioje, per kurį žuvo 14 žmonių.

Smurto aukos

Po sutikimo ceremonijos Kinšasos oro uoste Pranciškų prezidentūroje priims šalies vadovas Felixas Tshisekedi.

Po to argentinietis pontifikas pasakys pirmąją iš keliolikos per kelionę suplanuotų kalbų pareigūnams, diplomatiniam korpusui ir pilietinės visuomenės atstovams.

Prieš gruodį vyksiančius visuotinius rinkimus jis gali pasiųsti politikams aiškią žinią, atkreipdamas dėmesį į korupcijos problemą, sakė Samuelis Pommeret iš šiame regione veikiančios humanitarinės organizacijos „CCFD-Terre Solidaire“.

Tikimasi, kad antradienio vakarą dešimtys tūkstančių žmonių dalyvaus maldos budėjime N'dolo oro uoste prieš trečiadienio rytą vyksiančias mišias, į kurias, kaip manoma, susirinks daugiau nei milijonas tikinčiųjų.

Prieš vizitą Kinšasoje jau buvo gerai perkami suvenyrai su popiežiumi. 66 metų Elisabeth Akwete pirko kalendorių su Pranciškaus atvaizdu.

„Džiugu turėti Bažnyčios vadovo atvaizdą namuose“, – sakė ji agentūrai AFP.

Vizito KDR metu popiežius taip pat susitiks su smurto aukomis, dvasininkais ir šalyje veikiančių labdaros organizacijų atstovais.

Taikos piligrimystė

Pranciškus penktadienį vyks į Pietų Sudano sostinę Džubą. Vienoje skurdžiausių pasaulio šalių nuo 2011 metų, kai buvo paskelbta nepriklausomybė, kilo viena krizė po kitos.

Šalyje penkerius metus vyko žiaurus pilietinis karas, o dėl tebesitęsiančio konflikto tarp konkuruojančių etninių grupių iki šiol labai kenčia civiliai gyventojai.

Kartu su popiežiumi į Džubą atvyks Kenterberio arkivyskupas Rowanas Williamsas ir Škotijos Bažnyčios vadovas.

„Kartu, kaip broliai, leisimės į ekumeninę taikos piligrimystę, melsime Dievą ir žmones nutraukti karo veiksmus ir siekti susitaikymo“, – sekmadienį sakė popiežius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.