S. Sapega nesulaukė A. Lukašenkos malonės: lieka kolonijoje Baltarusijoje

Malonės komisija prie Baltarusijos prezidento atmetė Rusijos plietės Sofijos Sapegos, kuri 2022-ųjų gegužę Gardine buvo nuteista kalėti 6 metus, prašymą sušvelninti bausmę. Dabar advokatai sieks, kad ji būtų išsiųsta į Rusiją atlikti likusios bausmės.

Malonės komisija prie Baltarusijos prezidento atmetė Rusijos plietės Sofijos Sapegos, kuri 2022-ųjų gegužę Gardine buvo nuteista kalėti 6 metus, prašymą sušvelninti bausmę.<br>Reuters/Scanpix
Malonės komisija prie Baltarusijos prezidento atmetė Rusijos plietės Sofijos Sapegos, kuri 2022-ųjų gegužę Gardine buvo nuteista kalėti 6 metus, prašymą sušvelninti bausmę.<br>Reuters/Scanpix
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-01-31 12:38, atnaujinta 2023-01-31 12:42

Europos humanitariniame universitete Vilniuje studijavusi S.Sapega buvo sulaikyta 2021 m. gegužės 23 d., kai Baltarusijos režimas Minske priverstinai nutupdė iš Atėnų į Vilnių skridusį „Ryanair“ lėktuvą.

Tąkart suimtas ir kartu keliavęs jos draugas Ramanas Pratasevičius, tuometis opozicinio „Telegram“ kanalo „Nexta“ vyriausiasis redaktorius. „Nexta“ nušvietė 2020-ųjų protestus, kilusius Baltarusijoje 2020 m. rugpjūtį po suklastotų prezidento rinkimų, kurių laimėtoju paskelbtas A.Lukašenka.

24-erių S.Sapega pernai buvo pripažinta kalta pagal septynis Baltarusijos baudžiamojo kodekso straipsnius, įskaitant dėl tyčinių veiksmų, kuriais siekiama kurstyti socialinę neapykantą ir nesantaiką, sukėlusius sunkias pasekmes, taip pat neteisėto informacijos apie privatų gyvenimą rinkimo ir platinimo, padariusį žalą nukentėjusiųjų teisėms, laisvėms ir teisėtiems interesams.

S.Sapegai taip pat priteista sumokėti nukentėjusiesiems 35 tūkst. eurų dydžio kompensaciją. Pinigus sumokėjo merginos tėvas.

Netrukus po arešto R.Pratasevičius ir S.Sapega pasirodė vaizdo įrašuose, kuriuose prisipažino dėl savo nusikaltimų. Pasak Baltarusijos opozicionierių, šie įrašai buvo nufilmuoti per prievartą ir tokia yra Baltarusijos režimo taktika jo kritikams spausti.

R.Pratasevičius šiuo metu taip pat laukia teismo, bet Minsko režimas dėl kažkokių priežasčių jį vertina atlaidžiau – buvęs opozicionierius yra namų arešte ir pernai pranešė, kad vedė savo draugę, bet ne S.Sapegą.

Malonės prašymą S.Sapega pateikė pernai birželį. Tą patį mėnesį Baltarusijos diktatorius Aliaksandras Lukašenka neatmetė, kad iš Vladivostoko kilusi mergina gali būti išduota Rusijai: „Ji juk rusė. Turime praktikos. Mes galime Rusijos pilietį perduoti Rusijai. Tegul ji ten atlieka bausmę“.

Dabar Baltarusijos prezidento administracijos vadovo pavaduotoja Olga Čupris atsisakymą suteikti malonę S.Sapegai paaiškino taip: „Atsisakyta visiškai pagal įstatymą. Kad malonės aktas įvyktų, reikia, kad būtų įvykdytos kelios sąlygos. Ji turi teisę kreiptis, kaip ir bet kurie kiti Baltarusijos piliečiai ar užsieniečiai. Tokie prašymai visada įvertinami, ar atitinka kriterijus. Konkrečiai ši nuteistoji, pareiškusi norą parašyti malonės prašymą, adresuotą Baltarusijos prezidentui, neatliko nė pusės bausmės, bet vis tiek turėjo teisę kreiptis. O prezidentas turėjo teisę suteikti malonę ir šiuo atveju. Bet jei vertinti visus kriterijus bendrai, tai šiuo atveju nebuvo jokių išimčių, kurios būtų pagrindas valstybės vadovui priimti tokį sprendimą“.

S.Sapega atlieka bausmę Gomelio moterų kolonijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.