Australija pašalins iš banknotų britų monarcho atvaizdą

Australija pašalins Didžiosios Britanijos monarcho atvaizdą iš savo banknotų, o velionės karalienės Elžbietos II portretą ant 5 dolerių kupiūros pakeis čiabuvių kultūrą pagerbiantis piešinys, ketvirtadienį pranešė centrinis bankas.

Australijos 5 dolerių banknotų su karaliene Elžbieta II iliustracija,<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Australijos 5 dolerių banknotų su karaliene Elžbieta II iliustracija,<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 2, 2023, 3:06 PM

Sprendimas, kad 5 dolerių banknoto nepuoš jos įpėdinio karaliaus Karolio III portretas, reiškia, jog Australijos popierinėje valiutoje nebeliks monarchų atvaizdų. Australijos rezervų bankas pareiškė, jog dėl naujo dizaino konsultuosis su senaisiais vietos žmonėmis, kad „pagerbtų pirmųjų australų kultūrą ir istoriją“.

Australija gedėjo pernai rugsėjo 8 d. mirusios karalienės Elžbietos II, tačiau kai kurios čiabuvių grupės protestavo dėl žalingo kolonijinės Britanijos poveikio ir ragino panaikinti monarchiją. Australija yra konstitucinė monarchija, demokratinės valstybės vadovas yra karalius Karolis III. 1999 m. buvo surengtas referendumas, tačiau siūlymas pereiti prie respublikos pralaimėjo.

Centrinio banko teigimu, jo sprendimą palaiko ministro pirmininko Anthony Albanese centro kairiųjų leiboristų vyriausybė, pasisakanti už tai, kad galiausiai Australija taptų respublika. Pasak banko, sukurti ir atspausdinti naujuosius banknotus užtruks „kelerius metus“, per tą laiką jau esami 5 dolerių banknotai bus teisėta mokėjimo priemonė, net kai žmonės turės naujojo dizaino banknotus.

Australijos monarchistų lyga tokį sprendimą pavadino „veikiančiu neokomunizmu“. „Prieš surengiant referendumą, per kurį žmonių būtų paklausta, ar jie nori išlaikyti karalių suverenu, ar pasirinkti prezidentą, ši vyriausybė šališkai nusprendė pašalinti karaliaus galvą iš Australijos 5 dolerių kupiūros“, – sakoma jos pareiškime.

Britų monarcho atvaizdas puikuojasi ant Australijos banknotų nuo 1923 m. ir buvo ant visų popierinių pinigų iki 1953 m., kai buvo karūnuota Elžbieta II. Karalienės veidas puošė 1 svaro banknotus, o nuo 1966-ųjų ir naujuosius 1 dolerio banknotus. Ant pirmųjų 1 dolerio banknotų buvo atspausdinti ir aborigenų piešiniai ant uolų bei čiabuvių menininko Davido Malangi Daymirringu raižiniai. Nuo 1992 m. karalienės veidas žvelgė į australus iš polimerinio 5 dolerių banknoto.

Prieš tris mėnesius bankas ėmė konsultuotis su vyriausybe, ar Karolio III portretas pakeis karalienės atvaizdą. Ant Australijos monetų, kurias leidžia karališkoji Australijos monetų kalykla, šiuo metu pavaizduota karalienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.