Įtampa tarp Vašingtono ir Pekino: A. Blinkenas atideda kelionę į Kiniją Įsiveržė į JAV oro erdvę

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas atidėjo savo būsimą kelionę į Kiniją, reaguodamas į įtariamą Kinijos šnipų baliono skrydį virš Jungtinių Valstijų, teigia du JAV pareigūnai. Atidėjimas žymi naują svarbų įtampos tarp Vašingtono ir Pekino etapą.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Ketvirtadienį Pentagonas prane<br>„Twitter“ nuotr.
Ketvirtadienį Pentagonas prane<br>„Twitter“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-02-03 17:50, atnaujinta 2023-02-03 18:34

Kinijos užsienio reikalų ministerija penktadienį pareiškė, kad įtariamas virš Jungtinių Valstijų žemyninės dalies skrendantis Kinijos balionas yra „civilinis dirižablis“, daugiausia naudojamas meteorologiniams tyrimams, kuris nukrypo nuo planuoto kurso.

„Tai civilinis dirižablis, naudojamas mokslinių tyrimų, daugiausia meteorologijos, tikslais. Paveiktas vakarų vėjo ir turėdamas ribotas savikontrolės galimybes, dirižablis smarkiai nukrypo nuo planuoto kurso. Kinijos pusė apgailestauja, kad dirižablis neplanuotai pateko į JAV oro erdvę dėl force majeure aplinkybių“, – pareiškė Kinijos užsienio reikalų ministerija.

„Kinijos pusė toliau bendraus su JAV puse ir tinkamai spręs šią netikėtą situaciją, susidariusią dėl force majeure aplinkybių“, – priduriama pareiškime, kuriame vartojamas teisinis terminas, reiškiantis nuo Kinijos nepriklausančias aplinkybes.

JAV kariuomenės pareigūnas sakė, kad incidentas yra rimtas dėl Kinijos vyriausybės „įžūlumo“ pavyzdys. Pareigūno teigimu, nors esami palydovai gali surinkti panašų kiekį informacijos, šnipinėjimo baliono paleidimas – prieš pat planuojamą A.Blinkeno kelionę bei tai, kad jis skrido tiesiai virš JAV žemyninės dalies, prisideda prie šio momento rimtumo. 

Aukščiausio JAV diplomato kelionė į Kinijos sostinę turėjo pratęsti JAV prezidento Joe Bideno susitikimą su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu Balyje praėjusių metų pabaigoje.

„Dėl Kinijos, kaip žinote, prezidentas Joe Bidenas ir prezidentas Xi Jinpingas labai atvirai ir nuoširdžiai kalbėjosi per paskutinį G20 susitikimą Balyje, – sausio mėn. spaudos konferencijoje Vašingtone sakė A.Blinkenas. – Prezidentas J. Bidenas pasidalijo mūsų ketinimais ir prioritetais“.

„Šios bendravimo linijos, pradedant prezidentais, bet įtraukiant ir daugelį iš mūsų, yra gyvybiškai svarbios“, – tuomet sakė A.Blinkenas.

Trijų autobusų dydžio balionas buvo pastebėtas virš Montanos, kur Malmstromo oro pajėgų aviacijos bazėje raketų šachtose palaidota 100 tarpžemyninių balistinių raketų.

Aukšto rango JAV gynybos pareigūnas sakė, kad vyresnieji kariuomenės pareigūnai patarė J. Bidenui nenumušti baliono, nes baiminosi, kad jo nuolaužos gali kelti grėsmę žemėje esančių žmonių saugumui.

Nors dabartinis oro baliono skrydžio maršrutas driekiasi virš „kelių jautrių vietų“, pareigūnas nurodė, kad jis nekelia didelės žvalgybos duomenų rinkimo rizikos. Įvertinta, kad žvalgybos duomenų rinkimo požiūriu oro balionas turi „ribotą pridėtinę vertę“. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.