Nutekėjus informacijai apie galimą V. Zelenskio vizitą į Briuselį – ES pareigūnai kaltina vieni kitus

Po to, kai buvo nutekinta informacija apie galimą Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio vizitą į Briuselį ir dėl to kilo susirūpinimas dėl jo saugumo, ES pareigūnai kaltina vieni kitus, antradienį pranešė „The Guardian“.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.<br>Picture Alliance/Scanpix nuotr.
Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.<br>Picture Alliance/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 7, 2023, 3:11 PM

Anksčiau pasirodė pranešimų, kad V. Zelenskis ketvirtadienį planuoja kelionę į Briuselį, kur susitiks su ES šalių lyderiais ir pasakys kalbą neeilinėje Europos Parlamento sesijoje.

Kaip rašo leidinys, likus maždaug 48 valandoms iki numatytos kelionės į Briuselį, apie V. Zelenskio vizitą pranešė Italijos žiniasklaida, o vėliau apie tai paskelbė Europos liaudies partija (EPP). „Mes laukiame jūsų Briuselyje, pone prezidente“, – buvo rašoma jos „Twitter“ paskyroje. Tiesa, įrašas buvo greitai ištrintas.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles`is Michelis, organizuojantis ES viršūnių susitikimus, laiko Europos Parlamentą atsakingu už informacijos nutekinimą. Jo atstovas pranešimo apie vizitą nei patvirtino, nei paneigė, pareikšdamas, kad „prezidentas V. Zelenskis yra kviečiamas apsilankyti Briuselyje“.

„Šis skandalas stato į keblią padėtį Europos Parlamento pirmininkę Robertą Metsolą, kurios pareigūnai kaltinami informacijos nutekinimu. Ji taip pat priklauso EPP frakcijai, kuri buvo pranešusi apie vizitą“, – priduria „The Guardian“.

Pasak leidinio, šis ginčas rodo, kaip konkuruojančios ES institucijos stengiasi pademonstruoti savo solidarumą su Ukraina ir paramą V. Zelenskiui.

„ES diplomatai teigia, kad Ch. Michelis ir Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen lenktyniauja, demonstruodami paramą Ukrainai. Jie abu džiugiai kalbėjo apie Ukrainos narystės Europos Sąjungoje perspektyvas. Tačiau daugelis valstybių narių tvirtina, jog ES lyderiai turėtų sušvelninti savo viešą retoriką, kad nesukeltų vilčių dėl greito (Ukrainos) prisijungimo prie bloko“, – rašo „The Guardian“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.