Žemės drebėjimus Turkijoje ir Sirijoje išgyvenę pasidalijo skaudžiais prisiminimais: „Ištraukite mane iš čia, padarysiu viską“

Po pirmadienį Turkiją ir Siriją sukrėtusių žemės drebėjimų tęsiasi gelbėjimo operacijos. Su kiekviena valanda viltis rasti išgyvenusiuosius blėsta. Šalto oro sąlygos apsunkina išgyvenimą net ir tiems, kuriems pavyko ištrūkti iš sugriuvusių pastatų. Ištrūkę iš mirties spąstų dalinasi skaudžia patirtimi – „tai jausmas, kurio niekam, tikiuosi, neteks patirti“.

Žemės drebėjimo pasekmės, Sirija.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Žemės drebėjimo pasekmės, Sirija.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Nuostoliai po žemės drebėjimų Turkijoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Nuostoliai po žemės drebėjimų Turkijoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karo nuniokotas Sirijos Alepo miestas yra viena i<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karo nuniokotas Sirijos Alepo miestas yra viena i<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Ukrainiečiai ne<br>RPA-ELTA nuotr.
Ukrainiečiai ne<br>RPA-ELTA nuotr.
Žemės drebėjimo aukų skaičius pasiekė 9 500, Sirijoje i<br>AFP/Scanpix nuotr.
Žemės drebėjimo aukų skaičius pasiekė 9 500, Sirijoje i<br>AFP/Scanpix nuotr.
Pagalba nuo žemės drebėjimo nukentėjusiai Sirijai<br>EPA-ELTA nuotr.
Pagalba nuo žemės drebėjimo nukentėjusiai Sirijai<br>EPA-ELTA nuotr.
Moteris vežama po to, kai buvo i<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Moteris vežama po to, kai buvo i<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Feb 9, 2023, 6:39 AM

Buvo 04.17 val. vietos laiku, kai Erdemą, miegantį savo namuose Turkijos pietuose esančiame mieste Gaziantepe iš miego prikėlė vienas didžiausių žemės drebėjimų šalies istorijoje.

„Per 40 savo gyvenimo metų nieko panašaus nesu pajutęs, – BBC žurnalistams sakė jis. – Mus sudrebino mažiausiai tris kartus labai stipriai, kaip kūdikį lovelėje“.

Žmonės, norėdami pabėgti iš apgadintų pastatų, ėjo pasislėpti į automobilius. „Įsivaizduoju, kad Gaziantepe nė vienas žmogus dabar nėra savo namuose“, – sakė Erdemas.

Miesto ligoninėje vietinė gyventoja Gokce Bay sekmadienį turėjo atsigauti po inksto transplantacijos. Tačiau žemės drebėjimas neleido atsikvėpti – vietoj to ji, ji padėjo kitiems pacientams išeiti iš pastato.

„Man tik vakar buvo atlikta inksto operacija, o dabar esu lauke su šlepetėmis per lietų ir mano kojos sušlapusios. Ne tik aš, bet ir kai kurie labai seni pacientai išėjo į lauką be striukės ar batų“, – BBC pasakojo moteris.

Daugiau kaip 209 kilometrų nuo Gaziantepo į vakarus, Adanoje, Nilufer Aslan buvo įsitikinusi, kad ji ir jos šeima mirs, kai žemės drebėjimas supurtė jų butą penktame aukšte.

„Niekada gyvenime nemačiau nieko panašaus. Kybojome beveik minutę, – sakė ji. – Savo šeimai sakiau, vyksta žemės drebėjimas, bet bent jau mirsime kartu toje pačioje vietoje. Tai buvo vienintelis dalykas, kuris man atėjo į galvą.“

Kai pirmasi žemės drebėjimo smūgis pasibaigė, N.Aslan išbėgo į lauką. „Nieko negalėjau pasiimti su savimi, štai, stoviu lauke su šlepetėmis“.

Dijarbakyre, 482 kilometrų į rytus nuo Gaziantepo, žmonės skubėjo į gatves padėti gelbėtojams.

„Visur girdėjosi šauksmai, – naujienų agentūrai „Reuters“ sakė vienas 30 metų vyras. – Pradėjau rankomis traukti akmenis. Su draugais ištraukėme sužeistuosius, bet riksmai nesiliovė. Tada atvyko [gelbėtojų] komandos“.

Kitoje miesto vietoje Muhittinas Orakci sakė, kad septyni jų šeimos nariai buvo palaidoti po griuvėsiais.

„Ten yra mano sesuo ir trys jos vaikai, – sakė jis naujienų agentūrai AFP. – Taip pat jos vyras, patėvis ir pamotė“.

Turkijos rytiniame mieste Malatijoje gyvenantis 25 metų Ozgul Konakci sakė, kad dėl pasikartojančių smūgių ir šalčio padėtis dar labiau pablogėjo. „Dabar labai šalta ir sninga, – sakė ji turkiškam BBC. – Visi yra gatvėse, žmonės pasimetę, ką daryti toliau. Prieš pat mūsų akis dėl požeminių smūgių sprogo vieno pastato langai“.

25 metų Malatijos gyventoja Ozgul Konacki su žurnalistais kalbėjo per antrąjį drebėjimą, kurio metu stovėjo lauke ir matė, kaip griūva aplink juos esantys pastatai.

„Kai kurie žmonės norėjo grįžti į savo namus, nes buvo per šalta, – sakė ji. – Bet tada pajutome stiprius pakartotinius smūgius ir jie vėl išėjo į lauką“.

„Ištraukite mane iš čia, padarysiu viską“

Sirijoje daugybė pastatų sugriuvo Alepe, esančiame maždaug už dviejų valandų kelio nuo epicentro. Sveikatos apsaugos direktorius Ziadas Hage Taha sakė, kad po nelaimės „bangomis“ atvyksta sužeisti žmonės.

Sirijos humanitarinės grupės „Baltieji šalmai“ gelbėtojas Ismailas Al Abdullah sužeistuosius gelbėjo Sarmadoje, mieste, esančiame netoli sienos su Turkija.

„Daugybė pastatų įvairiuose miestuose ir kaimuose Sirijos šiaurės vakaruose sugriuvo, juos sugriovė šis žemės drebėjimas, – sakė jis. – Mums reikia pagalbos. Mums reikia, kad tarptautinė bendruomenė ką nors darytų, padėtų mums, paremtų mus. Šiaurės vakarų Sirija dabar yra nelaimės zona. Mums reikia visų pagalbos, kad išgelbėtume savo žmones“.

Tuo tarpu du vaikai, įstrigę tarp savo namo griuvėsių Sirijos šiaurėje, buvo išgelbėti praėjus daugiau nei 36 valandoms po pirmadienį įvykusio žemės drebėjimo, kuris įkalino miegančią šeimą.

„Ištraukite mane iš čia, padarysiu viską dėl jūsų“, – šnabžda vyresnysis vaikas gelbėtojams nedideliame Haramo kaime, Sirijoje.

„Būsiu jūsų tarnaitė“, – priduria ji, kai gelbėtojas atsako: „Ne, ne“.

Mergaitės vardas Mariam ir ji švelniai glosto savo jaunesnio brolio galvos plaukus jiems susigrūdus vienam šalia kito. Ji sugeba pajudinti ranką tiek, kad uždengtų broliui veidą, taip šiek tiek apsaugodama jį nuo dulkių.

Pasak jų tėvo, jaunesniojo vaiko vardas yra Ilaaf – islamiškas vardas, reiškiantis apsaugą.

„Pajutome, kaip sudrebėjo žemė. Virš mūsų galvų pradėjo kristi griuvėsiai, po kuriais išbuvome dvi dienas, – sakė jis. – Mes išgyvenome. Tai jausmas, kurio, tikiuosi, niekam nereikės patirti“.

Prispaustas po griuvėsiais Al-Sayedas sakė, kad jo šeima skaitė Koraną ir garsiai meldėsi, kad kas nors juos surastų.

„Žmonės mus išgirdo, ir mes buvome išgelbėti – aš, mano žmona ir vaikai. Ačiū Dievui, visi esame gyvi ir dėkojame tiems, kurie mus išgelbėjo“, – sakė jis.

Vaizdo įraše matyti, kaip vietiniai gyventojai džiūgauja, kai Mariam ir Ilaafas išnešami iš griuvėsių suvynioti į antklodes. Vaikai buvo nuvežti į ligoninę, kur jiems teikiama medicininė pagalba.

Al-Sayedų namai yra Idlibo gubernijoje, sukilėlių kontroliuojamoje teritorijoje Sirijos šiaurėje. Sukilėlių kontroliuojamoje teritorijoje žuvo mažiausiai 1 280 žmonių, teigia Sirijos civilinės gynybos, humanitarinės pagalbos grupė, labiau žinoma kaip „Baltieji šalmai“.

Grupė antradienį sakė, kad žuvusiųjų ir sužeistųjų skaičius „turėtų gerokai išaugti, nes po griuvėsiais yra šimtai šeimų“.

Vyriausybės kontroliuojamose Sirijos dalyse patvirtinta mažiausiai 1 250 žuvusiųjų, pranešė valstybinė naujienų agentūra SANA, taigi bendras žuvusiųjų Sirijoje skaičius viršija 2 500.

Bendras žuvusiųjų per žemės drebėjimą Turkijos ir Sirijos pasienyje skaičius šiuo metu viršija 11 000 – pagalbos agentūros įspėjo, kad šis skaičius gali gerokai išaugti.

Pagalba pamažu pasiekia tuos, kuriems jos reikia, tačiau dar prieš žemės drebėjimą Jungtinės Tautos teigė, kad 70 proc. Sirijos gyventojų reikia humanitarinės pagalbos.

„Ši tragedija turės pragaištingą poveikį daugeliui pažeidžiamų šeimų, kurios kasdien stengiasi aprūpinti savo artimuosius“, – antradienį bendrame pareiškime teigė Jungtinių Tautų nuolatinis koordinatorius ir laikinasis humanitarinės pagalbos koordinatorius Sirijoje bei regioninis humanitarinės pagalbos koordinatorius Sirijos krizės klausimais.

JT ir humanitarinės pagalbos partneriai teigia, kad šiuo metu daugiausia dėmesio skiria neatidėliotiniems poreikiams, įskaitant maistą, pastogę, ne maisto produktus ir vaistus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.