94 valandas po griuvėsiais praleidęs 17-metis išgyveno: buvo priverstas gerti savo šlapimą

Sirijoje ir Turkijoje vis dar tęsiamos gyvųjų paieškos po pirmadienį įvykusio 7,8 balo žemės drebėjimo. Penktadienį buvo paskelbta, kad per žemės drebėjimą žuvo mažiausiai 22 765 žmonės. Turkijoje žuvusiųjų skaičius siekia 19 388, kaimyninėje Sirijoje – 3377. Pasak Turkijos prezidento Recepo Tayyipo Erdogano, daugiau kaip 77 711 žmonių buvo sužeisti. 

Ankstų penktadienio rytą Turkijos Gaziantepo mieste iš po sugriuvusio pastato griuvėsių buvo ištrauktas beveik nesužeistas paauglys. <br>AP/Scanpix nuotr.
Ankstų penktadienio rytą Turkijos Gaziantepo mieste iš po sugriuvusio pastato griuvėsių buvo ištrauktas beveik nesužeistas paauglys. <br>AP/Scanpix nuotr.
Gelbėjimo operacija Kahramanmarašo mieste, Turkijoje. <br>Stop kadras.
Gelbėjimo operacija Kahramanmarašo mieste, Turkijoje. <br>Stop kadras.
Žmonės<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Žmonės<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Žemės drebėjimo pasekmės, Sirija.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Žemės drebėjimo pasekmės, Sirija.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Moteris vežama po to, kai buvo i<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Moteris vežama po to, kai buvo i<br>Reuters/Scanpix nuotr.
2023 m. vasario 9 d. žmonės stovi<br>Reuters/Scanpix nuotr.
2023 m. vasario 9 d. žmonės stovi<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Žemės drebėjimai Turkijoje, Adana.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Žemės drebėjimai Turkijoje, Adana.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Feb 10, 2023, 1:21 PM, atnaujinta Feb 10, 2023, 5:14 PM

Ankstų vasario 10 d. rytą, praėjus keturioms dienoms po katastrofiško žemės drebėjimo, Turkijos Gaziantepo mieste iš sugriuvusio pastato nuolaužų buvo ištrauktas beveik nesužeistas paauglys.

Prieš aušrą Gaziantepe, netoli žemės drebėjimo epicentro, gelbėtojai iš rūsio ištraukė Adnaną Muhammedą Korkutą, kuriame jis buvo įstrigęs nuo pirmadienio. 

Septyniolikmetis šypsojosi draugų ir giminaičių miniai, kuri skandavo jo vardą ir plojo, kai jis buvo ištrauktas ir paguldytas ant neštuvų.

„Ačiū Dievui, kad atėjote, – sakė jis, apkabindamas savo motiną ir kitus žmones, kurie pasilenkė jį pabučiuoti ir apkabinti, kai jis buvo nešamas į greitosios pagalbos automobilį. – Ačiū visiems.“

94 valandas griuvėsiuose įstrigęs paauglys sakė, kad buvo priverstas gerti savo šlapimą, kad numalšintų troškulį.

„Taip man pavyko išgyventi“, – sakė jis.

„Turiu tokį pat sūnų kaip tu, – sakė jam gelbėtojas, prisistatęs Yasemin vardu. – Prisiekiu tau, nemiegojau keturias dienas. Prisiekiu, kad nemiegojau, stengiausi tave ištraukti“.

Pietų Turkijoje gelbėtojai ištraukė iš sugriuvusio namo dešimtmetį berniuką. Berniukas daugiau nei 100 valandų buvo įstrigęs po griuvėsiais Kahramanmarašo mieste, penktadienį tviteryje paskelbė gelbėjimo darbuose dalyvaujančios Izraelio gynybos pajėgos.

Gelbėjant berniuką jam buvo teikiama „gyvybę gelbstinti medicininė pagalba, o paskui jis buvo nuvežtas į ligoninę tolesniam gydymui“.

Tuo tarpu penktadienio popietę gelbėtojai iš sugriuvusio pastato nuolaužų ištraukė gyvą moterį, praėjus maždaug 104 valandoms po to, kai jį įstrigo, nurodo „Reuters“.

Pastarosiomis dienomis Izraelis pasiuntė į Turkiją daugiau nei 380 pagalbos darbuotojų, įskaitant gydytojus, slaugytojus ir paramedikus. Penktadienio rytą Izraelio kariuomenė Kahramanmaraše atidarė lauko ligoninę.

Vokietijos gelbėtojai atsargiai ant neštuvų pakėlė 40-metę Zeynep Kahraman Turkijos šiaurės rytų Kirikhano mieste.

„Dabar tikiu stebuklais“, – įvykio vietoje sakė Tarptautinės paieškos ir gelbėjimo komandos (ISAR) vadovas Stevenas Bayeris.

„Matote, kaip žmonės verkia ir apkabina vieni kitus. Tai toks didžiulis palengvėjimas, kad ši moteris tokiomis sąlygomis išliko tokia sveika. Tai absoliutus stebuklas“, – sakė jis.

Kahramanmarašo mieste, Turkijoje, po 80 valandų iš po griuvėsių buvo ištraukta mergaitė, jos gelbėjimo akimirkomis pasidalino valstybinė naujienų agentūra „Anadolu Agency“ savo „Twitter“ paskyroje. 

Mergaitė buvo iškart perkelta į greitosios pagalbos automobilį ir nugabenta į ligoninę. Kartu su ja išgelbėtas buvo ir jos tėvas.

Tuo tarpu Turkijos Antakijos mieste naktį dirbę gelbėtojų ekipažai iš pastato griuvėsių taip pat ištraukė mažą mergaitę ir po dviejų valandų išgelbėjo jos tėvą, pranešė naujienų agentūra IHA.

Besiruošiant vyrą įkelti į greitosios pagalbos automobilį, gelbėtojai jam pasakė, kad jo dukra gyva, ir kad jie veža jį gydyti į tą pačią lauko ligoninę. „Aš jus visus myliu“, – silpnai sušnabždėjo jis gelbėtojams.

Į rytus nuo Antakijos esančiame Dijarbakyre gelbėtojai ketvirtadienį anksti ryte iš sugriuvusio pastato išlaisvino moterį, tačiau rado tris šalia jos buvusius žmones negyvus, pranešė naujienų agentūra DHA.

Manoma, kad namus prarado dešimtys tūkstančių žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.