JAV pristabdė sankcijas Sirijai ir pusei metų išplėtė humanitarinės pagalbos tiekimą

Jungtinių Amerikos Valstijų iždo departamentas išdavė šešių mėnesių licenciją, leidžiančią teikti pagalbą nuo žemės drebėjimo nukentėjusiai Sirijai, kitu atveju tai būtų draudžiama dėl šaliai taikomų sankcijų.

Žemės drebėjimo pasekmės, Sirija.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Žemės drebėjimo pasekmės, Sirija.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 10, 2023, 6:03 PM

„Tarptautinės sąjungininkės ir humanitarinės pagalbos partnerės telkia pastangas padėti nukentėjusiems, todėl noriu labai aiškiai pasakyti, kad JAV sankcijos Sirijai netrukdys gelbėti Sirijos žmones“, – pareiškė iždo sekretorės pavaduotojas Wally Adeyemo. Licencija išplečia jau galiojančius humanitarinius leidimus, „kad pagalbą teikiantys asmenys galėtų sutelkti dėmesį į tai, ko labiausiai reikia: gyvybių gelbėjimą ir atstatymą“.

Penktadienį Sirijos užsienio reikalų ministerija šį žingsnį pavadino „klaidinančiu“ ir paragino JAV nutraukti „vienašales prievartos priemones ir priešišką veiklą bei tarptautinės teisės pažeidimus“. Pareiškime, paskelbtame oficialios naujienų agentūros SANA, Užsienio reikalų ministerija kreipėsi į šalis ir tarptautines organizacijas, reikalaudama „besąlygiškai panaikinti nežmonišką, amoralią ir neteisėtą Sirijos žmonėms įvestą blokadą“.

Pilietinis karas krečia Siriją jau 12 metų, o JAV ir Europos Sąjungos įvestos sankcijos apsunkina eksportą į šią šalį. Nuo pirmadienio Sirijos vyriausybės pareigūnai ragina tarptautinę bendruomenę panaikinti sankcijas, dėl kurių vykdant gelbėjimo darbus trūksta išteklių ir įrangos nuolaužoms šalinti.

Per stiprų žemės drebėjimą ir pakartotinius smūgius, sukrėtusius rajonus palei Turkijos ir Sirijos sieną, tiek Sirijos vyriausybės, tiek sukilėlių kontroliuojamuose rajonuose žuvusių žmonių jau suskaičiuota 3 384.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.