Belgijos europarlamentarui pareikšti kaltinimai tyrime dėl kyšininkavimo

Prokurorai šeštadienį pareiškė kaltinimus dėl korupcijos Europos Parlamento nariui iš Belgijos, atlikę kratą jo banko seife vykdant tyrimą dėl ES sukrėtusio kyšininkavimo skandalo.

​Prokurorai šeštadienį pareiškė kaltinimus dėl korupcijos Europos Parlamento nariui iš Belgijos, atlikę kratą jo banko seife vykdant tyrimą dėl ES sukrėtusio kyšininkavimo skandalo.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
​Prokurorai šeštadienį pareiškė kaltinimus dėl korupcijos Europos Parlamento nariui iš Belgijos, atlikę kratą jo banko seife vykdant tyrimą dėl ES sukrėtusio kyšininkavimo skandalo.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-02-11 15:57

Policija sulaikė 59 metų EP narį socialistą Marcą Tarabellą penktadienį, po to, kai Belgijos federaliniai prokurorai pranešė, kad buvo surengtos kratos jo seife Lježo mieste ir Antisneso miesto, kuriame jis yra meras, rotušės biure.

Prokuratūros atstovas spaudai Ericas van der Sijptas AFP sakė, kad M. Tarabellai buvo pateikti kaltinimai korupcija, pinigų plovimu ir „dalyvavimu nusikalstamoje organizacijoje“ Belgijos atliekamame tyrime dėl įtariamo kyšininkavimo, susijusio su Kataru ir Maroku.

Vadinamasis Katargeito skandalas sukrėtė ES institucijas ir privertė Europos Parlamentą skubiai imtis reformų, kuriomis siekiama apriboti išorės įtaką.

Praėjusią savaitę EP balsavo už tai, kad Belgijos tyrėjų prašymu būtų panaikintas M. Tarabellos ir Italijos europarlamentaro Andrea Cozzolino imunitetas nuo baudžiamojo persekiojimo.

Abu jie tvirtina, kad yra nekalti, o M. Tarabella teigia, kad nekantriai laukia galimybės atkurti savo gerą vardą.

Kataro ir Maroko valdžios institucijos neigia, kad yra kaip nors susijusios su šia byla.

Belgijos teisėsauga jau sulaikė tris įtariamuosius po to, kai gruodžio mėnesį surengė reidus keliais adresais, įskaitant parlamentarų, buvusių parlamentarų bei jų padėjėjų, ir jų metu surado 1,5 mln. eurų grynųjų.

Tarp sulaikytųjų, kuriems pateikti kaltinimai korupcija, pinigų plovimu ir nusikalstamu susivienijimu, yra Graikijos europarlamentarė Eva Kaili, buvusi viena iš 14 EP vicepirmininkų, tačiau vėliau šių pareigų netekusi.

Kiti du – jos draugas Francesco Giorgi, dirbęs parlamente padėjėju, ir buvęs EP narys Pieras Antonio Panzeri, įkūręs nevyriausybinę organizaciją, dirbusią su parlamentu.

Praėjusį mėnesį P. A. Panzeri sudarė susitarimą su prokurorais mainais į švelnesnę bausmę, pažadėdamas atskleisti šalis, kurios davė kyšius, ir žmones, kuriems jis sumokėjo.

Belgijos žiniasklaida pranešė, kad P. A. Panzeri sakė tyrėjams, jog davė M. Tarabellai „nuo 120 iki 140 tūkst. eurų“ už pagalbą tvarkant reikalus, susijusius su Persijos įlankos valstybe Kataru.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.