JAV virš Aliaskos numušė dar vieną aukštai sklandžiusį objektą

JAV naikintuvas penktadienį numušė aukštai virš Aliaskos sklendusį neatpažintą objektą, pranešė Baltieji rūmai, praėjus vos šešioms dienoms po, kaip įtariama, Kinijos šnipinėjimo baliono numušimo, sukėlusio naują diplomatinį nesutarimą su Pekinu.

 Pentagonono spaudos atstovas Patas Ryderis.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Pentagonono spaudos atstovas Patas Ryderis.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 11, 2023, 8:09 AM

Baltųjų rūmų Nacionalinio saugumo tarybos atstovas Johnas Kirby sakė, kad naujojo objekto paskirtis ar kilmė neaiški, tačiau teigė, kad jis buvo numuštas, nes kybodamas maždaug 12 tūkst. metrų aukštyje kėlė grėsmę civilinei aviacijai.

„Prezidentas įsakė kariuomenei numušti objektą“, – sakė J. Kirby.

Baltuosiuose rūmuose žurnalistų paklaustas apie incidentą, J. Bidenas sakė, kad numušimas „buvo sėkmingas“.

J. Kirby sakė, kad objektas buvo daug mažesnis už didžiulį Kinijos oro balioną, kuris praėjusią savaitę įskrido į JAV oro erdvę ir šeštadienį buvo numuštas JAV naikintuvo prie Atlanto vandenyno pakrantės. Objektas, pasak jo, buvo „maždaug nedidelio automobilio dydžio“.

„Nežinome, kam jis priklauso, ar valstybei, ar įmonei, – sakė jis. – Ne visai suprantame, kokia jo paskirtis“.

Incidentas įvyko kilus naujam nerimui dėl, JAV pareigūnų teigimu, vykdomos Kinijos programos, pagal kurią ši visame pasaulyje skraidina stebėjimo balionus žvalgybinei informacijai rinkti.

JAV pareigūnai teigė, kad tokie balionai skraido virš 40 šalių, mažiausiai keturis kartus jie anksčiau yra praskridę virš JAV teritorijos.

J. Kirby sakė, kad naujasis objektas buvo aptiktas ketvirtadienį vakare ir numuštas penktadienio popietę Vašingtono laiku. Jis nukrito Aliaskos šiaurėje netoli Kanados sienos, ant užšalusio vandens telkinio, todėl nebuvo sunku jį surasti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.