„Gimdymo turizmas“ įsibėgėja: tūkstančiai nėščių rusų moterų skrenda į Argentiną gauti šalies pilietybės

Pastaraisiais mėnesiais į Argentiną atvyko daugiau kaip 5 000 nėščių rusų moterų, iš jų 33 – vienu skrydžiu ketvirtadienį, praneša pareigūnai. Šių Rusijos piliečių atvykimas yra siejamas su jau nusistovėjusia gimdymo turizmo praktika.

Pasak pareigūnų, pastaraisiais mėnesiais į Argentiną atvyko daugiau kaip 5 000 nėščių rusų moterų, iš jų 33 – vienu skrydžiu ketvirtadienį.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Pasak pareigūnų, pastaraisiais mėnesiais į Argentiną atvyko daugiau kaip 5 000 nėščių rusų moterų, iš jų 33 – vienu skrydžiu ketvirtadienį.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 12, 2023, 6:24 PM

Nacionalinės migracijos agentūros duomenimis, visos naujausios atvykėlės skaičiavo paskutines nėštumo savaites.

Manoma, kad moterys nori pasirūpinti, jog jų kūdikiai gimtų Argentinoje, ir taip gauti Argentinos pilietybę.

Pastaruoju metu atvykstančiųjų skaičius išaugo, o vietos žiniasklaida neabejoja, kad tai lėmė karas Ukrainoje.

Iš 33 moterų, kurios į Argentinos sostinę atvyko vienu reisu ketvirtadienį, trys buvo sulaikytos dėl problemų su jų dokumentais, o dar trys prisijungė prie kitų trijų, atvykusių ankstesnę dieną, laikraščiui „La Nacion“ sakė migracijos agentūros vadovė Florencia Carignano.

Pasak jos, rusės iš pradžių teigė, kad Argentinoje lankėsi kaip turistės.

„Šiais atvejais buvo nustatyta, kad jos atvyko čia ne turizmo tikslais. Jos pačios tai pripažino“, – kalbėjo F.Carignano.

Ji sakė, kad rusės norėjo, jog jų vaikai turėtų Argentinos pilietybę, nes ji suteikia daugiau laisvės nei Rusijos pasas.

„Problema ta, kad jos atvyksta į Argentiną, įregistruoja savo vaikus kaip argentiniečius ir išvyksta. Mūsų pasas yra labai saugus visame pasaulyje. Jis leidžia paso turėtojams be vizų įvažiuoti į 171 šalį“, – sakė F.Carignano.

Argentiniečio vaiko turėjimas taip pat pagreitina tėvų pilietybės suteikimo procesą. Šiuo metu rusai be vizų gali keliauti tik į 87 šalis.

Ketvirtadienį sulaikytų trijų moterų advokatas teigė, kad jos yra neteisingai įkalintos, nes yra įtariamos netikromis turistėmis.

"Tai terminas, kurio nėra mūsų teisės aktuose", – aiškino advokatas Christianas Rubilaras.

„Šioms moterims, kurios nepadarė jokio nusikaltimo, nepažeidė jokio migracijos įstatymo, neteisėtai atimama laisvė“, – pridūrė jis.

Po to moterys buvo paleistos.

Laikraštis „La Nacion“ Rusijos piliečių atvykimą į Argentiną sieja su karu Ukrainoje ir teigia, kad „be to, kad jos bėga nuo karo ir savo šalies sveikatos priežiūros paslaugų, jas traukia bevizis įvažiavimas į Argentiną, taip pat aukštos kokybės medicina ir ligoninių įvairovė“.

Rusijos piliečių gimdymo turizmas į Argentiną yra pelninga ir nusistovėjusi praktika.

Egzistuoja rusų kalba sukurta interneto svetainė, kurioje siūlomi įvairūs paketai būsimoms motinoms, norinčioms gimdyti Argentinoje. Svetainėje reklamuojamos tokios paslaugos kaip individualūs gimdymo planai, pasiėmimas iš oro uosto, ispanų kalbos pamokos ir nuolaidos geriausiose Argentinos sostinės ligoninėse.

Paketų kainos svyruoja nuo ekonominės klasės, kurios kaina prasideda nuo 5 000 JAV dolerių (apie 4 670 eurų), iki pirmos klasės, kurios kaina prasideda nuo 15 000 JAV dolerių (apie 14 000 eurų).

Svetainėje rašoma, kad jos įkūrėjas nuo 2015 m. palengvina gimdymo turizmą ir teikia paramą migracijai, o įmonė teigia, kad ji yra 100 % argentinietiška.

Šeštadienį laikraštis „La Nacion“ pranešė, kad Argentinos policija vykdo reidus, vykdydama tyrimą dėl milijonų dolerių vertės verslo ir nelegalaus tinklo, kuris, kaip įtariama, nėščioms rusėms ir jų partneriams per rekordiškai trumpą laiką išduodavo suklastotus dokumentus, kad jie galėtų įsikurti Argentinoje.

Policija teigė, kad gauja už šią paslaugą imdavo iki 35 000 JAV dolerių (apie 32 700 eurų).

Suimtųjų nebuvo, tačiau teigiama, kad policija konfiskavo nešiojamuosius ir planšetinius kompiuterius, taip pat imigracijos dokumentus ir didelį kiekį grynųjų pinigų.

Parengta pagal BBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.