Izraelyje – tūkstantinis protestas prieš planuojamą teismų sistemos reformą

Izraelyje pirmadienį vyko didelio masto protestas dėl prieštaringai vertinamų ketinimų inicijuoti teismų sistemos reformą, kuri leistų vyriausybei labiau kontroliuoti šalies Aukščiausiąjį Teismą.

Protestai Tel Avive.<br>AP/Scanpix nuotr.
Protestai Tel Avive.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 13, 2023, 2:34 PM

Kaip pranešama, prie parlamento rūmų rinkosi tūkstančiai žmonių, nešinų Izraelio vėliavomis ir plakatais su užrašais „Apsaugokite demokratiją Izraelyje“ ir „Jus stebi visas pasaulis“.

Planuojamai reformai sukėlus didžiulį visuomenės pasipiktinimą, šalies prezidentas Isaacas Herzogas sekmadienį kreipėsi į tautą, perspėdamas dėl „teisinio ir socialinio žlugimo“ ir kartu ragindamas premjero Benjamino Netanyahu dešiniojo sparno vyriausybę pristabdyti atitinkamo teisės akto priėmimo procesą ir sėsti prie bendro su opozicija derybų stalo, siekiant galimo kompromiso.

„Raginu jus nepriimti šio įstatymo per pirmąjį svarstymą“, – kalbėjo I. Herzogas.

Nepaisant to, parlamento komitetas, kuriam buvo pavesta peržiūrėti teisingumo ministro Yarivo Levino siūlymus, pirmadienį jau tvirtino kai kuriuos minėto teisės akto segmentus, o pirmasis svarstymas galėtų būti surengtas dar tą pačią dieną.

Pasak B. Netanyahu ir jo šalininkų, šios reformos esą yra būtinos, kad būtų galima pašalinti tariamą galios disbalansą tarp išrinktų politikų ir Aukščiausiojo Teismo. Premjero vyriausybė siekia de facto kontrolės skiriant šiame Teisme dirbsiančius teisėjus – šia užduotimi šiuo metu rūpinasi mišri politikų, teisėjų ir teisininkų asociacijos narių kolegija.

Pagal siūlomus pakeitimus parlamentas taip pat galėtų užginčyti Aukščiausiojo Teismo sprendimus.

Kritikai tokiems pokyčiams griežtai prieštarauja ir juos vadina išpuoliu prieš Izraelio teismų sistemos nepriklausomumą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?