Filipinų prezidentas iškvietė Kinijos pasiuntinį dėl incidento su lazerio šviesa jūroje

Filipinų prezidentas Ferdinandas Marcosas antradienį iškvietė Pekino ambasadorių ir pareiškė „rimtą susirūpinimą“ po to, kai Kinijos pakrančių apsaugos laivas buvo apkaltintas prieš Filipinų patrulinį laivą ginčijamoje Pietų Kinijos jūroje panaudojęs karinės paskirties lazerinę šviesą.

Šioje Filipinų pakrančių apsaugos tarnybos pateiktoje nuotraukoje matyti žalias karinės paskirties lazerio žibintas iš Kinijos pakrančių apsaugos laivo ginčijamoje Pietų Kinijos jūroje. <br>AP/Scanpix nuotr.
Šioje Filipinų pakrančių apsaugos tarnybos pateiktoje nuotraukoje matyti žalias karinės paskirties lazerio žibintas iš Kinijos pakrančių apsaugos laivo ginčijamoje Pietų Kinijos jūroje. <br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 14, 2023, 4:45 PM

Ši konfrontacija žymi diplomatinio ginčo eskalaciją po to, kai Filipinų užsienio reikalų ministerija anksčiau Kinijos ambasadai pateikė protestą, smerkiantį „agresyvius“ Kinijos pakrančių apsaugos laivo veiksmus, dėl kurių, jos teigimu, filipiniečių įgulos nariai buvo laikinai apakinti.

F. Marcosas antradienį susitiko su Kinijos ambasadoriumi Huangu Silianu „dėl vis dažnesnių ir intensyvesnių Kinijos veiksmų prieš Filipinų pakrančių apsaugą ir filipiniečių žvejus“, sakė atstovė spaudai Cheloy Velicaria-Garafil.

Kinijos ambasada pranešė, kad jiedu, be kita ko, aptarė, kaip „tinkamai valdyti Kinijos ir Filipinų jūrinius nesutarimus“.

Incidentas su lazeriu įvyko vasario 6 dieną Spratlio salose, kur Filipinų jūrų pėstininkai dislokuoti apleistame kariniame laive, prišvartuotame siekiant įtvirtinti Manilos teritorines pretenzijas šiuose vandenyse.

Tai naujausias iš serijos jūrinių incidentų tarp Filipinų ir Kinijos, kuri pretenduoja į suverenitetą beveik visoje Pietų Kinijos jūroje ir ignoruoja tarptautinio teismo sprendimą, kad jos pretenzijos neturi teisinio pagrindo.

Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Wang Wenbinas antradienį tvirtino, kad Kinijos pakrančių apsaugos tarnybos darbuotojai „veikė profesionaliai ir santūriai“. Pasak jo, šalys palaikė ryšį per tiesioginę telefono liniją, kurią šalių užsienio reikalų ministerijos įsteigė jūrų klausimams aptarti.

Kelios dienos iki pastarojo incidento JAV ir Filipinai susitarė atnaujinti bendrą patruliavimą jūroje ir sudarė susitarimą, pagal kurį JAV kariams bus suteikta galimybė naudotis dar keturiomis karinėmis bazėmis šioje Pietryčių Azijos šalyje. Iš viso tokių bazių skaičius išaugo iki devynių. Ilgametės sąjungininkės taip siekia pasipriešinti Kinijos kariniam aktyvumui regione.

Ankstesnis incidentas su lazeriu

Tai ne pirmas kartas, kai Kinijos pakrančių apsaugos laivas nukreipė lazerinę šviesą į Filipinų laivą, sakė Filipinų pakrančių apsaugos tarnybos jūrų saugumo patarėjas komodoras Jay Tarriela.

Praėjusių metų birželį Filipinų pakrančių apsaugos laivas beveik 20 minučių buvo apšviestas mėlyna šviesa, kuri įgulos nariams sukėlė „laikiną aklumą ir odos niežėjimą“, antradienį žurnalistams sakė J. Tarriela.

Vietnamas, Malaizija ir Brunėjus taip pat turi teritorinių pretenzijų į dalį Pietų Kinijos jūros, kurios sutampa su Kinijos pretenzijomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.