Briuselis pradėjo teisinį procesą prieš Lenkiją dėl ES teisės viršenybės

Lenkijos konstituciniam teismui užginčijus ES teisės viršenybę, Europos Komisija trečiadienį pradėjo teisinį procesą.

​Lenkijos konstituciniam teismui užginčijus ES teisės viršenybę, Europos Komisija trečiadienį pradėjo teisinį procesą.<br>Sipa Press/Scanpix asociatyvi nuotr.
​Lenkijos konstituciniam teismui užginčijus ES teisės viršenybę, Europos Komisija trečiadienį pradėjo teisinį procesą.<br>Sipa Press/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 15, 2023, 5:38 PM

Briuselis ne kartą perspėjo nacionalistinę ministro pirmininko Mateuszo Morawieckio vyriausybę, kad jos teisinės reformos kenkia teisinės valstybės principams Europoje, tačiau sulaukė atkirčio.

Dabar pradėta oficiali teisinė byla, kurioje Varšuvai gali tekti sumokėti didžiules baudas dėl jos Konstitucinio Teismo sprendimų.

„ES teisė turi būti vienodai taikoma visoje Sąjungoje“, – socialiniame tinkle paskelbtame pranešime apie procesą teigė už vertybes ir skaidrumą atsakinga EK narė ir vicepirmininkė Vera Jourova.

Šios bylos pagrindas – du Lenkijos Konstitucinio Tribunolo 2021 metų liepos ir spalio mėnesiais priimti sprendimai, kuriuose teigiama, kad kai kurie ES sutarčių teisės aspektai yra nesuderinami su Lenkijos Konstitucija.

Europos Komisija tvirtina, kad šiuose sprendimuose aiškiai ginčijama ES teisės viršenybė. „Komisijos tikslas – užtikrinti, kad Lenkijos piliečių teisės būtų apsaugotos ir kad jie galėtų naudotis ES teikiamais privalumais taip pat, kaip ir visi ES piliečiai, – teigė Komisija. – ES teisės viršenybė užtikrina, kad ES teisė vienodai taikoma visoje Sąjungoje“.

Briuselis jau yra turėjęs ginčų su Lenkijos konstituciniu teismu, kuris, jo nuomone, kenkia Lenkijos teismų nepriklausomumui ir didina vyriausybės įtaką teismams.

„Komisija taip pat mano, kad Konstitucinis Tribunolas nebeatitinka anksčiau įstatymu nustatytų nepriklausomo ir nešališko teismo reikalavimų“, – teigiama pranešime.

Lenkijos konservatyvusis teisingumo ministras Zbigniewas Ziobro į tai reagavo su įniršiu ir apkaltino ES sąmokslu su Vokietija siekiant pakenkti Lenkijos nepriklausomybei ir sukurti centralizuotą federaciją.

„Šis reikalavimas ir šantažas šioje byloje yra nukreiptas į tai, kad būtų panaikintas Lenkijos valstybingumas, kaip mes jį suprantame, Lenkijos konstitucijos prasme“, – sakė jis.

Lenkijai jau buvo nurodyta kasdien mokėti ES milijono eurų baudas už tai, kad ji nevykdo Europos Teisingumo Teismo sprendimo, kuriuo reikalaujama pakeisti teisėjų drausmines procedūras. Iš viso baudos siekia 440 mln. eurų, kurių dalis bus išskaičiuota iš Lenkijai skiriamos ES finansinės paramos.

Varšuva priėmė įstatymą, kuriuo panaikinami Aukščiausiojo Teismo teisėjų drausmės rūmai, tačiau to nepakako, kad Briuselis nuspręstų, jog ETT sprendimas buvo įvykdytas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.