Norvegija patvirtino 7 mlrd. eurų paramą Ukrainai penkeriems metams

Norvegijos parlamentas patvirtino penkerių metų paramos Ukrainai programą, pagal kurią bus skirta 75 mlrd. Norvegijos kronų, arba beveik 7 mlrd. eurų. Apie tai informuoja portalas „RBK-Ukraina“ remdamasis Norvegijos vyriausybės spaudos tarnyba.

Norvegijos parlamentas patvirtino penkerių metų paramos Ukrainai programą, pagal kurią bus skirta 75 mlrd. Norvegijos kronų, arba beveik 7 mlrd. eurų. Apie tai informuoja portalas „RBK-Ukraina“ remdamasis Norvegijos vyriausybės spaudos tarnyba.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Norvegijos parlamentas patvirtino penkerių metų paramos Ukrainai programą, pagal kurią bus skirta 75 mlrd. Norvegijos kronų, arba beveik 7 mlrd. eurų. Apie tai informuoja portalas „RBK-Ukraina“ remdamasis Norvegijos vyriausybės spaudos tarnyba.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 16, 2023, 5:20 PM

„Esu labai patenkintas dėl tokio plataus masto paramos Ukrainai programos, kuri galios ateinančius penkerius metus, tai yra ir prie būsimo parlamento. Mes kartu smerkiame Rusijos karą prieš Ukrainą ir palaikome teisėtą Ukrainos žmonių teisę gintis“, – pareiškė Norvegijos ministras pirmininkas Jonas Gahras Store.

Penkerius metus kasmet Norvegija išmokės Ukrainai 1,3 mlrd. eurų. 2023 metais pusė šių išmokų bus skirtai karinei pagalbai Ukrainai.

Be karinės paramos, iš Norvegijos lėšų bus remiamos humanitarinės pastangos Ukrainoje ir kaimyninėse šalyse, kiek įmanoma remiant civilinę infrastruktūrą ir atstatymo darbus.

Prie Norvegijos parlamento posėdžio internetu prisijungė ir Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis. Jis padėkojo Ukrainai už paramą ir pavadino Norvegijos indėlį istoriniu.

„Padedate mums su oro gynyba, kuri saugo mūsų miestus nuo Rusijos teroro, padedate mums įsigyti prieštankinių ginklų, padedate atkurti energetikos infrastruktūrą po rusų raketų ir Irano dronų smūgių. O dabar kuriate labai svarbų ilgalaikio šalies finansavimo precedentą, – šalies, kuri gina savo nepriklausomybę ir kiekvienos šalies teisę gyventi pagal tarptautinę teisę“, – kalbėjo V. Zelenskis.

Kaip jau skelbta anksčiau, Norvegija padovanos Ukrainai aštuonis tankus „Leopard 2“, taip įvykdydama ankstesnį įsipareigojimą ir prisidėdama prie eilės Vakarų šalių, pažadėjusių Ukrainai skirti sunkesnės ginkluotės. Norvegijos kariuomenėje šiuo metu yra 36 tankai „Leopard 2“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.