Auga įtampa Baltarusijos ir Ukrainos pasienyje: Minskas pratęsė karines pratybas

Prie Ukrainos ir Maskvos sąjungininkės Baltarusijos sienos auga įtampa. Kijevo pareigūnai perspėja apie Rusijos pavasario puolimą, Kremliui suaktyvinus karines atakas.

Prie Ukrainos ir Maskvos sąjungininkės Baltarusijos sienos auga įtampa. Kijevo pareigūnai įspėja apie Rusijos pavasario puolimą, Kremliui suaktyvinus karines atakas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Prie Ukrainos ir Maskvos sąjungininkės Baltarusijos sienos auga įtampa. Kijevo pareigūnai įspėja apie Rusijos pavasario puolimą, Kremliui suaktyvinus karines atakas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Prie Ukrainos ir Maskvos sąjungininkės Baltarusijos sienos auga įtampa. Kijevo pareigūnai įspėja apie Rusijos pavasario puolimą, Kremliui suaktyvinus karines atakas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Prie Ukrainos ir Maskvos sąjungininkės Baltarusijos sienos auga įtampa. Kijevo pareigūnai įspėja apie Rusijos pavasario puolimą, Kremliui suaktyvinus karines atakas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-02-17 15:36

Ukraina turi 1 000 km ilgio sieną su Baltarusija – šalimi, kuri suvaidino svarbų vaidmenį Rusijai pradedant puolimą.

Vienas CNN žurnalistas ir jo komanda buvo už 100 metrų nuo Ukrainos pusės, kur kruopščiai organizuotoje ir griežtai kontroliuojamoje spaudos ekskursijoje pamatė, kaip Baltarusijos vyriausybė sutvirtino pasienio teritoriją spygliuota viela.

Pasak vietoje esančios CNN komandos, Ukrainos sienos pusė smarkiai užbarikaduota keliais spygliuotos vielos sluoksniais ir žemių pylimais, kad niekas negalėtų praeiti.

Baltarusijos pareigūnų teigimu, pasienio perėja iš jų pusės mažame Dyvino miestelyje vis dar veikia, tačiau Ukrainos pusė perėją uždarė.

Kijevas uždarė visus sienos perėjimo punktus su Baltarusija, tik retkarčiais leidžia įvažiuoti Ukrainos pabėgėliams, norintiems grįžti į savo šalį, nes baiminasi, kad Baltarusija gali būti panaudota tolesnei Rusijos invazijai plėtoti.

CNN komanda galėjo matyti Ukrainos vėliavą šalies pasienio perėjos pusėje ir raudonai baltą vėliavą, kuri siejama su Baltarusijos opozicija – šį žingsnį Baltarusijos valdžia pavadino provokacija.

Rusija Baltarusijos teritorija pasinaudojo pradėdama negailestingą invaziją į Ukrainą. Bendros šių šalių karinės pratybos per pastaruosius metus prisidėjo prie nuogąstavimų, kad Baltarusijos kariai gali prisijungti prie Rusijos pajėgų Ukrainoje.

Baltarusijos valstybinio pasienio komiteto atstovas spaudai Antonas Byčkovskis nurodė, kad padėtis pasienyje yra įtempta, o Ukrainos ginkluotosios formuotės, jo žodžiais tariant, vykdo daugybę provokacijų.

„Daugiausia bandoma žvalgyti Baltarusijos teritoriją pasitelkiant dronus“, – sakė jis iš Baltarusijos pasienio miesto Dyvino.

„Praėjusiais metais užregistravome daugiau kaip 400 tokių bandymų atvejų. Ukrainos pajėgos siuntė dronus palei sieną su Baltarusija, kartais pažeisdamos oro erdvę. Baltarusijos gynybai turimos techninės priemonės leidžia mums atremti tokias žvalgybos priemones. Dažnai tokie dronai priversti nusileisti Baltarusijoje“, – pridūrė jis.

Jis sakė, kad Baltarusijos pasienio apsaugos daliniai buvo išplėsti, o ginkluotė ir įranga atnaujinta.

Jų žvalgybos duomenimis, „Ukrainos pasienio regionų teritorijoje yra apie 17 000 Ukrainos teritorinės gynybos ginkluotųjų formuočių karių, kurie kelia tam tikrų iššūkių Baltarusijos sienos saugumui“, – sakė jis.

Anksčiau šį mėnesį Baltarusijos gynybos ministerija pranešė, kad baigėsi dvi savaites trukusios bendros Baltarusijos ir Rusijos karinių oro pajėgų pratybos, vykusios sausio 16-vasario 1 d.

Atskirai ministerija paskelbė apie savaitę truksiančių bendrų karinių pratybų su Rusija, skirtų jų regioninės pajėgų grupės jungtinei vadovybei, pradžią. Ministerija teigė, kad tai yra pasirengimas bendroms pratyboms „Sąjungos skydas 2023“, kurias abi šalys surengs Rusijoje rugsėjo mėn.

Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka ne kartą atmetė spėliones, kad jo kariai tiesiogiai įsitrauktų į kovas kitoje sienos pusėje, tačiau gruodį Ukraina perspėjo, kad neatmeta Rusijos sąmoningos provokacijos po to, kai Minskas pareiškė, kad jo teritorijoje nukrito Ukrainos raketos nuolaužos.

Baltarusijos Kobrynos mieste, esančiame netoli sienos su Ukraina, kaimyninis karas labai slegia gyventojus.

„Žinoma, aš nerimauju. Tai problema, dėl kurios labai nerimavau, kai tai įvyko pirmą kartą, bet esu paprastas žmogus, neturiu jokios įtakos šiai situacijai“, – sakė 28 metų Diana Sychik. Ji pradėjo verkti, sakydama, kad nieko nematė ir „nenori įsitraukti į šį konfliktą, nes tai yra blogai, karas yra blogai“.

Ji teigė, kad netoli sienos gyvenanti jos mama pasakojo, jog buvo atgabenti tankai, ir sakė mačiusi skraidančius sraigtasparnius.

Baltarusijoje vėl pratęstos karinės pratybos, jos trunka jau 43 savaites

Vėl pratęstos Baltarusijoje vykstančios bendros Baltarusijos ir Rusijos ginkluotųjų pajėgų pratybos, jos vyks mažiausiai iki vasario 27 d.

Kaip praneša portalas „rbc.ua“, remdamasis stebėjimo grupe „Belaruski Gajun“, šios pratybos be pertraukų vyksta jau 43 savaites, nuo praėjusių metų balandžio 29 d.

Gautomis žiniomis, vasario 18-oji ir 19-oji kai kuriuose poligonuose bus poilsio dienos, bet kiti, kur sutelktos Rusijos ginkluotosios pajėgos, dirbs be pertraukos. Tai Osipovičių, Lepelio, Domanovo ir Obuz Lesnovskio poligonai.

Pasak „Belaruski Gajun“ atstovų, Baltarusijos ginkluotosios pajėgos tobulina savo įgūdžius, tampa geriau pasiruošusios gynybai, bet, kaip ir anksčiau, jos „nepasirengusios puolimo operacijoms dėl realios kovinės patirties stokos“.

Gruodžio pabaigoje Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo Vyriausiosios operatyvinės valdybos viršininko pavaduotojas brigados generolas Oleksijus Hromovas pranešė, kad Baltarusijos poligonuose yra 11 tūkst. Rusijos kariškių ir daugiau kaip 400 jos ginkluotės ir karinės technikos vienetų.

Parengta pagal CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.