Artėjant okupantų puolimui – JAV perspėjimas dėl Rusijos karo lėktuvų: „Jie sieks perkelti kovą į oro erdvę“

JAV antradienį įspėjo, kad Rusija vis dar turi pajėgias karines oro pajėgas, ir pabrėžė, kad reikia toliau teikti Ukrainai paramą, Rusijai tęsiant puolimą rytiniame Donbaso regione.

JAV antradienį įspėjo, kad Rusija vis dar turi pajėgias karines oro pajėgas, ir pabrėžė, kad reikia toliau teikti Ukrainai paramą, Rusijai tęsiant puolimą rytiniame Donbaso regione.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
JAV antradienį įspėjo, kad Rusija vis dar turi pajėgias karines oro pajėgas, ir pabrėžė, kad reikia toliau teikti Ukrainai paramą, Rusijai tęsiant puolimą rytiniame Donbaso regione.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karo lėktuvas.<br>AP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Karo lėktuvas.<br>AP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 18, 2023, 8:54 AM

Daugiau kaip 50 šalių saugumo pareigūnai, susitikę Briuselyje koordinuoti pagalbos Kijevui, aptarė, kaip suteikti Ukrainai daugiau artilerijos, amunicijos ir šarvuočių, bet ypač oro gynybos priemonių, nes nerimaujama dėl Rusijos reaktyvinių lėktuvų.

„Nors Rusijos sausumos pajėgos yra labai demoralizuotos, labai, labai nualintos, labai išsekusios, rusai vis dar turi gana gausias oro pajėgas“, – sakė vienas aukšto rango JAV administracijos pareigūnas.

„Jei pažvelgtumėte į jų stacionarius ir rotacinius orlaivius, pasienyje vykdoma daug veiksmų, ten vyksta daug parengiamųjų darbų, jie turi lengvą ir greitą prieigą prie sandėliuose esančių reikmenų“, – pridūrė pareigūnas.

Pareigūnas pažymėjo, kad Rusija akivaizdžiai rengiasi tam tikram puolimui, o kaip du pagrindinius rodiklius nurodė masinę mobilizaciją ir tam tikrą oro pajėgų dislokavimą.

Paklaustas apie Maskvos planus, JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas pripažino Rusijos pajėgumus, tačiau sumenkino susirūpinimą dėl artėjančios oro kampanijos.

„Kalbant apie tai, ar Rusija telkia savo orlaivius kokiai nors masinei oro atakai, šiuo metu to nematome“, – sakė L.Austinas spaudos konferencijoje Briuselyje.

„Mes žinome, kad Rusija turi nemažai orlaivių ir dar daug pajėgumų“, – pridūrė jis. – Todėl, pabrėžiame, kad turime daryti viską, ką galime, kad Ukraina turėtų kuo daugiau oro gynybos pajėgumų.“

Jis taip pat pažymėjo, kad Ukraina atliko neįtikėtiną darbą perimdama daugybę raketų ir kad Kijevo partneriai nori užtikrinti, jog Ukraina galėtų apsisaugoti, jei Rusija į kovą pasitelktų savo oro pajėgas.

„Kol kas jie to nepadarė“, – kalbėjo L.Austinas, – nes Ukrainos priešlėktuvinė gynyba buvo velniškai veiksminga.“

Ekspertai pažymi, kad pirmosiomis karo dienomis Rusijos lėktuvams tai kainavo brangiai, todėl Maskva apribojo karo lėktuvų naudojimą Ukrainos oro erdvėje.

Tačiau dabar, sakė aukštas administracijos pareigūnas, tai, kad Rusijos sausumos pajėgos yra išsekusios, aiškiausias požymis, kad "jie sieks kovą perkelti į oro erdvę“.

JAV Jungtinio štabų vadų komiteto pirmininkas generolas Markas Milley apibūdino, kad Rusijos pajėgos, nepaisant jų gausos, susiduria su sunkumais Donbase.

M. Milley žurnalistams sakė, kad „nuo Charkovo iki pat Chersono fronto linija yra gana stabili, nors ir labai įnirtinga, vyksta daug kovų“.

Anot jo, daugiausia judėjimo vyksta Bachmuto rajone, ir apibūdino padėtį vietoje kaip labai reikšmingą, įnirtingą mūšį, kuriame patiriama labai daug nuostolių, ypač Rusijos pusėje.

„Kaip ilgai tai tęsis? Iš tikrųjų sunku pasakyti, tai tęsiasi jau kelias savaites“, – sakė generolas. – Nemanau, kad ukrainiečiai tiesiog žlugs ar kris, manau, kad jie kovos ir toliau“.

Parengta pagal „Politico“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.