Vokietija įvertino Kinijos ketinimus pristatyti taikos planą Ukrainai: bet kokie panašūs siūlymai negali apimti teritorinių nuolaidų

​Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock šeštadienį pasveikino Kinijos iniciatyvą pristatyti taikos planą Rusijos užpultai Ukrainai, tačiau pabrėžė, kad bet kokie panašūs siūlymai negali numatyti kokių nors teritorinių nuolaidų.

 Vokietijos ir Kinos diplomatijos vadovai.<br>dpa/picture-alliance/Scanpix nuotr.
 Vokietijos ir Kinos diplomatijos vadovai.<br>dpa/picture-alliance/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 18, 2023, 4:45 PM

Kaip pranešama, A. Baerbock tai pareiškė dalyvaudama Miuncheno saugumo konferencijoje.

Pasak Vokietijos diplomatijos vadovės, „teisinga taika“ visuomet turi reikšti „teritorinį vientisumą pažeidusios valstybės, šiuo atveju Rusijos, karių išvedimą iš okupuotos šalies“. „Pasaulinė taika yra grįsta kolektyvine pagarba kiekvienos valstybės suverenitetui“, – kalbėjo A. Baerbock.

Ministrė pabrėžė, kad Vokietija laikosi pozicijos, jog be visų Rusijos karių išvedimo iš Ukrainos negali būti kalbų apie dabartinio karo pabaigą. A. Baerbock kartu nurodė, kad siūlymai užbaigti karą sutikus su Rusijos teritoriniais reikalavimais yra nepriimtini. „Tai reikštų gyventojų virsmą Rusijos grobiu. Mes to nedarysime“, – patikino ji.

Politikė pridūrė, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas „negali būti apdovanotas“ už savo invaziją į Ukrainą, siekiant atgrasyti kitus galimus agresorius.

Anksčiau šeštadienį panašius komentarus Miunchene išsakė NATO vadovas Jensas Stoltenbergas. Jis konkrečiu pavyzdžiu įvardijo Kiniją, kuri, diplomato teigimu, šiuo metu atidžiai stebi Rusijos karo prieš Ukrainą eigą. „Jei Putinas laimės Ukrainoje, tai paveiks Pekino sprendimus kitoje pasaulio pusėje. Tad čia kalbame apie viso pasaulio saugumą“, – tvirtino J. Stoltenbergas.

Kinija apie taikos planą Ukrainai taip pat prabilo Miunchene. Tačiau šios šalies diplomatijos vadovas Wang Yi nepateikė jokių detalių ir nekonkretizavo, kada šis planas galėtų būti pristatytas.

Politikas iš karto po saugumo konferencijos vyks į Maskvą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.