Gydytojai: M. Saakašvilio būklė sunki, buvęs Sakartvelo prezidentas tapo savo paties šešėliu

Įkalinto buvusio Sakartvelo prezidento Michailo Saakašvilio sveikata blogėja dėl drastiško svorio kritimo, trečiadienį pareiškė jo gydytojai po tarptautinių raginimų jį paleisti.

 Protestas Sakartvele.<br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
 Protestas Sakartvele.<br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-02-22 14:01

55 metų provakarietiškas reformatorius buvo suimtas 2021 metais, praėjus kelioms dienoms po to, kai slapta grįžo į tėvynę iš priverstinio gyvenimo užsienyje.

Nuo praėjusių metų jis gulėjo ligoninėje po to, kai 50 dienų atsisakė valgyti protestuodamas prieš savo sulaikymą, kuris, pasak žmogaus teisių gynimo grupių, yra politiškai motyvuotas.

Kadaise buvęs linksma ir ryški asmenybė, M. Saakašvilis tapo savo paties šešėliu, sako jo advokatai ir gydytojai, ne kartą skambinę pavojaus varpais dėl blogėjančios sveikatos.

Trečiadienį opozicijos politiko gydytoja Tamara Davarašvili spaudos konferencijoje pareiškė, kad M. Saakašvilis netrukus gali atsidurti reanimacijoje.

„Paciento būklė darosi sunki, – sakė ji. – Jo svoris ir kūno masė yra labai maži“, o kitas etapas „gali būti intensyviosios terapijos skyrius“.

T. Davarašvili sakė, kad M. Saakašvilis – kuris 2021 metų spalį, kai buvo įkalintas, svėrė 115 kg – dabar sveria tik 67 kg, apibūdino jį kaip silpną, prikaustytą prie lovos, pridurdama, kad jam skauda galūnes.

Ši spaudos konferencija surengta po pakartotinių Vakarų raginimų Sakartvelo vyriausybei paleisti M. Saakašvilį humanitariniais pagrindais.

Praėjusią savaitę daugiau kaip 570 Europos Parlamento narių priėmė rezoliuciją, kurioje reikalaujama, kad Sakartvelo vyriausybė paleistų M. Saakašvilį ir leistų jam gydytis užsienyje.

„Elgesys su buvusiu prezidentu Michailu Saakašviliu yra lakmuso popierėlis, parodantis, kaip Sakartvelo vyriausybė gerbia Europos vertybes“, – sakoma rezoliucijoje.

Panašius raginimus išsakė Lenkijos, Ukrainos ir Moldovos vadovai.

Vasario pradžioje Sakartvelo teismas atmetė M. Saakašvilio prašymą atidėti 2018 metais skirtą šešerių metų laisvės atėmimo bausmę už įtariamą piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi dėl prastos sveikatos būklės.

Grupė JAV dirbančių gydytojų teigė, kad M. Saakašvilis kenčia nuo rimtų neurologinių, virškinamojo trakto ir ortopedinių ligų. Pasak jų, jo sveikata pablogėjo dėl „kankinimų“ nelaisvėje. Vienas iš gydytojų, toksikologas Davidas Smithas, taip pat sakė, kad tyrimai parodė, jog M. Saakašvilis sulaikymo metu buvo apsinuodijęs sunkiaisiais metalais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.