O. Scholzas atvyko į Indiją stiprinti ryšių ir kalbėtis apie Rusiją

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas atvyko dviejų dienų vizito į Indiją. Šeštadienio rytą sostinėje Naujajame Delyje jį pasitiko ministras pirmininkas Narendra Modi.

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas atvyko dviejų dienų vizito į Indiją. Šeštadienio rytą sostinėje Naujajame Delyje jį pasitiko ministras pirmininkas Narendra Modi.<br>dpa/Scanpix nuotr.
Vokietijos kancleris Olafas Scholzas atvyko dviejų dienų vizito į Indiją. Šeštadienio rytą sostinėje Naujajame Delyje jį pasitiko ministras pirmininkas Narendra Modi.<br>dpa/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 25, 2023, 11:44 AM

Šiais metais N. Modi pirmininkauja G20 pirmaujančios ekonomikos šalių grupei. Tarp svarbiausių klausimų, kurie bus aptariami per Vokietijos kanclerio vizitą, yra Rusijos karas Ukrainoje, jo atžvilgiu Indija laikosi neutralios pozicijos. Ketvirtadienį Indija nepalaikė Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos rezoliucijos, raginančios Rusiją pasitraukti iš Ukrainos – ji balsuojant susilaikė.

O. Scholzas nori plėsti ekonominius ir strateginius santykius su Indija, kad sumažintų Vokietijos priklausomybę nuo Kinijos, bet taip pat išvaduotų ir Indiją nuo glaudžių ryšių su Rusija.

O. Scholzas, kaip kancleris, lankosi Indijoje pirmą kartą. Savo kelionei jis pasirengė praėjusį savaitgalį sakydamas kalbą Miuncheno saugumo konferencijoje, kai savaip pacitavo Indijos užsienio reikalų ministrą Subrahmanyamą Jaishankarą: „Europa turi išaugti mąstymą, kad Europos problemos yra pasaulio problemos, bet pasaulio problemos nėra Europos problemos“. Tai labai patiko Indijos žiniasklaidai.

Prieš pat kelionę duodamas interviu laikraščiui „Times of India“ O. Scholzas taip pat vengė kritikuoti Indijos politiką Rusijos atžvilgiu ir pabrėžė bendrą pamatą. „Kartu pasisakome už valstybių suverenitetą ir taikų konfliktų sprendimą visame pasaulyje. Tvirtai pasisakome už tai, kad neoimperializmas nenugalės – tai ne kartą parodė istorija“, – kalbėjo jis.

Indija glaudžiai bendradarbiauja su Rusija ne tik ekonomikos srityje. Nuo tada, kai prieš metus prasidėjo visapusiška Rusijos invazija į Ukrainą, Indija pradėjo importuoti daug daugiau palyginti pigios Rusijos naftos. Kritikai kaltina šalį pakertant Vakarų sankcijas. Vokietijos vyriausybė nenori, jog tai taptų dvišalių santykių problema. „Būtų neteisinga, jei tai vertintume kaip provokaciją“, – sakė šaltiniai vyriausybėje. Atsižvelgiant į Indijos dydį ir 1,4 mlrd. jos gyventojų bei iššūkius, su kuriais šalis susiduria, „grynai rinkos požiūriu toks Indijos elgesys nėra neprotingas“, sakė šaltiniai.

Kariniu požiūriu Indija taip pat labai artima su Rusija. Didžioji dalis Indijos ginkluotųjų pajėgų įrangos yra iš Rusijos. „Mūsų interesų neatitinka, kad taip ir liktų“, – sakė šaltiniai Vokietijos vyriausybėje. Todėl per šią kelionę bus „svarbus“ bendradarbiavimas ginkluotės srityje. Šaltiniai paminėjo, kad jau yra „įdomių projektų“, ypač jūrų sektoriuje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.