CŽA: Rusija siūlo paramą Irano raketų programai mainais į karinę pagalbą

Rusija siūlo padėti Iranui vykdyti raketų programą mainais į karinę pagalbą Maskvos invazijai į Ukrainą, sakė JAV Centrinės žvalgybos agentūros (CŽA) direktorius Williamas Burnsas. Tai pranešė CNN.

​Rusija siūlo padėti Iranui vykdyti raketų programą mainais į karinę pagalbą Maskvos invazijai į Ukrainą, sakė JAV Centrinės žvalgybos agentūros (CŽA) direktorius Williamas Burnsas. Tai pranešė CNN.<br>Getty Images/Scanpix nuotr.
​Rusija siūlo padėti Iranui vykdyti raketų programą mainais į karinę pagalbą Maskvos invazijai į Ukrainą, sakė JAV Centrinės žvalgybos agentūros (CŽA) direktorius Williamas Burnsas. Tai pranešė CNN.<br>Getty Images/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-02-27 11:43

Pasak W. Burnso, Rusijos ir Irano aljansas sparčiai vystosi ir tai „kelia nerimą“.

„Tai vystosi gana sparčiai labai pavojinga kryptimi (...) mes žinome, kad iraniečiai jau suteikė rusams šimtus ginkluotų bepiločių orlaivių, kuriuos jie naudoja, kad sukeltų skausmą Ukrainos civiliams naikindami Ukrainos civilinę infrastruktūrą. Taip pat žinome, kad jie tiekia amuniciją artilerijai ir tankams“, – sakė W. Burnsas.

Be to, jis teigė, kad CŽA mato ženklų, jog Rusija siūlo padėti iraniečiams vykdyti jų raketų programą ir bent jau svarsto galimybę suteikti Iranui naikintuvų mainais į karinę pagalbą invazijai.

W. Burnsas taip pat užsiminė apie savo pokalbį su Rusijos Užsienio žvalgybos tarnybos direktoriumi ir sakė, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas „pernelyg pasitiki“ savo gebėjimu nukamuoti Ukrainą.

Diskusiją su Sergejumi Naryškinu jis apibūdino kaip „gana slegiančią“, bet sakė perteikęs kai kuriuos esminius dalykus. „Mano tikslas nebuvo kalbėti apie derybas. To imtis turės ukrainiečiai, kai nuspręs, kad atėjo laikas. Norėjau paaiškinti S. Naryškinui, o per jį – prezidentui Putinui, apie rimtus padarinius, jei Rusija nuspręstų panaudoti kokius nors branduolinius ginklus. Manau, kad Naryškinas suprato, koks rimtas šis klausimas, ir manau, kad prezidentas Putinas taip pat tai suprato“, – sakė W. Burnsas.

Paklaustas, kodėl pokalbis buvo slegiantis, W. Burnsas pridūrė: „Pono Naryškino požiūris buvo labai iššaukiantis, jautėsi įžūlumas ir pasipūtimas, tai atspindi ir paties Putino požiūrį – šiandieninį jo įsitikinimą, kad laikas dirba jo naudai, tikėjimą, kad jis gali sumalti ukrainiečius, nualinti mūsų sąjungininkes Europoje, kad galiausiai įsivyraus politinis nuovargis“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.