Novosibirsko oro uoste – kelios dešimtys karstų: byloja apie vis augančius Rusijos nuostolius Ukrainoje

​Pastarosiomis dienomis internete plačiai paplitusiame vaizdo įraše matyti, kad Rusijos Sibiro regiono Novosibirsko miesto Tolmačevo oro uosto angare eilėmis sukrautos dešimtys dėžių. Jose – žuvusių okupantų kūnai, o tai tik patvirtina apie vis didėjančius Rusijos nuostolius diktatoriaus Vladimiro Putino kare su Ukraina.

​Pastarosiomis dienomis plačiai paplitusiame vaizdo įraše matyti, kad Rusijos Sibiro regiono Novosibirsko miesto Tolmačevo oro uosto angare eilėmis sukrautos dešimtys dėžių.<br>lrytas.lt koliažas.
​Pastarosiomis dienomis plačiai paplitusiame vaizdo įraše matyti, kad Rusijos Sibiro regiono Novosibirsko miesto Tolmačevo oro uosto angare eilėmis sukrautos dešimtys dėžių.<br>lrytas.lt koliažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-02-28 16:28

Priartinus vaizdą matyti, kad prie kiekvienos medinės dėžės priklijuoti mirties liudijimai, o tai nurodo, jog dėžės naudojamos kaip karstai. Kiekviename dokumente nurodyta pavardė ir inicialai.

Viename iš šių dokumentų užrašyta: „Gerboldas. Buriatija“.

39 metų Genadijaus Gerboldo iš Buriatijos artimieji RFE/RL patvirtino, kad prieš dvi savaites „Wagner“ pareigūnai jiems pranešė apie jo žūtį Ukrainoje kovojant kartu su samdinių grupe, o vėliau – kad jo kūnas buvo grąžintas į Novosibirską.

Tačiau Tolmačevo oro uosto pareigūnai neigia, kad vaizdo įrašas buvo nufilmuotas būtent ten.

„Tai melaginga informacija. Patalpos, kurios rodomos šiame vaizdo įraše, nepriklauso Tolmačevo oro uostui ir nėra jo teritorijoje“, – Rusijos žiniasklaidai sakė šios įstaigos atstovas spaudai.

Nors vaizdo įrašo nekomentavo, vietos pareigūnai neseniai patvirtino, kad daug buvusių regiono kalinių žuvo pastarosiomis savaitėmis Ukrainoje kovodami kaip „Wagner“ kontraktininkai.

Jauni vyrai iš Rusijos gilumos, įskaitant Buriatiją – skurdų Rusijos regioną Sibire, kuriame gyvena nemažai etninių buriatų, patyrė didžiausią naštą dėl Rusijos diktatoriaus Vladimiro Putino plataus masto invazijos į Ukrainą. Jų žuvo neproporcingai daug, atsižvelgiant į kitus šalies regionus, o ypač lyginant su sostine Maskva ir Sankt Peterburgu bei jų apylinkėmis.

Minėtas Novosibirsko vaizdo įrašas buvo paviešintas pasirodžius daugybei pranešimų, rodančių, kad pastarosiomis savaitėmis Rusijos nuostoliai Ukrainoje smarkiai išaugo.

Žuvusiųjų skaičiaus augimas

Šį mėnesį BBC Rusijos tarnyba pranešė, kad per pirmąsias dvi vasario savaites kare Ukrainoje žuvo penkis kartus daugiau rusų nei praėjusį mėnesį.

Vasario 2 d. laikraštis „The New York Times“, remdamasis aukšto rango JAV pareigūnais, pranešė, kad dėl kovų aplink Bachmutą išaugo rusų aukų skaičius.

Intensyvūs mūšiai jau kelias savaites vyksta aplink Bachmutą ir netoliese esančius Soledarą bei Vuhledarą.

Jau kelis mėnesius pagrindinis Rusijos taikinys Rytų Ukrainoje buvo Bachmutas, kur, kaip pranešama, „Wagner“ samdinių grupė jau pasiekė tam tikrą pažangą.

Minėtame Novosibirsko oro uosto vaizdo įraše prie karstų pridėtuose dokumentuose taip pat matomas šešiaženklis skaičius su raide K, ją „Wagner“ naudoja buvusiam kaliniui kovotojui pažymėti ir kuri prirašoma prie serijos numerių, randamų ant jų žetonų, praneša RFE/RL.

Prieš G.Gerboldą išsiunčiant į Ukrainą, jo sesuo Olesia Gerbold tikino, kad lapkričio 27 d. paskutinį kartą telefonu kalbėjosi su broliu, kuris kalėjo Omsko srities 8-ojoje įkalinimo kolonijoje už nužudymą.

„Jis prisiekė man, kad niekada nevyks į Ukrainą. Lapkričio 28 d., kitą dieną, jis dingo, nustojo bendrauti. O lapkričio 29 d. pataisos kolonija man pranešė apie jo „išvykimą“, – pasakojo ji ir tikino, kad vėlesni bandymai jį surasti buvo nutildyti.

„Žinoma, bandžiau per Federalinę įkalinimo įstaigų tarnybą, bet jis tarsi niekada neegzistavo ir niekas tokiu vardu bei pavarde neegzistavo“, – aiškino O.Gerbold ir pridūrė, kad jos skambučiai į Rusijos gynybos ministeriją liko be atsako.

Gruodžio pradžioje ji jau žinojo, kad jos brolis buvo užverbuotas sukarintos grupuotės „Wagner“ ir yra kažkur Ukrainoje.

2022 m. vasarą „Wagner“ pradėjo verbuoti kalinius didžiulėje Rusijos įkalinimo įstaigų sistemoje, o grupuotės įkūrėjas Jevgenijus Prigožinas, sovietmečiu kalėjęs devynerius metus, pasiūlė nuteistiesiems malonę, jei jie išgyvens šešis mėnesius Ukrainoje. Vasario 9 d. J.Prigožinas paskelbė, kad „Wagner“ esą nutraukė šią praktiką.

Gruodžio 11 d., po kelias savaites trukusios tylos, G.Gerboldas pagaliau paskambino savo seseriai.

„Tai buvo skubus skambutis. Jis paprašė padiktuoti savo paso duomenis, kad už savo "atliktą darbą" uždirbtus pinigus būtų galima nedelsiant išsiųsti man“, – paaiškino O.Gerbold ir pridūrė, kad brolis paliko du mažamečius vaikus.

„Paklausiau jo, kaip jis atsidūrė Ukrainoje? Už ką? Jis neatsakė, ir aš supratau, kad bijo, jog kas nors kitas gali klausytis. Manau, kad jis buvo prievarta išvežtas į karą. Kaip jis ten pateko ir kodėl, mums vis dar yra paslaptis“, – sakė ji.

Vasario pradžioje O.Gerbold buvo pranešta tik tiek, kad jos brolis mirė, daugiau jokių detalių nepateikta.

„Jie sakė, kad karstas bus atvežtas į Novosibirską. Atidarykite jį ir patikrinkite, ar jis jūsų, ar ne“, – su kartėliu pasakojo ji ir pridūrė, kad tarp karstuose į Novosibirską grąžintų kalinių buvo dar bent du buvę kaliniai iš tos pačios kolonijos kaip ir jos brolis.

Patvirtinta daugiau kalinių mirčių

Vaizdo įraše, kuris, kaip manoma, buvo nufilmuotas Novosibirsko oro uoste, ant kito dokumento, esančio ant karsto, buvo užrašyta Sergejaus Jumaševo pavardė.

RFE/RL pavyko išsiaiškinti, kad S.Jumaševas buvo 39 metų amžiaus ir kilęs iš Aršanovo kaimo Sibiro Chakasijos regione.

RFE/RL duomenimis, S.Jumaševas žuvo sausio 27 d. kovose Bachmuto apylinkėse. Vietos pareigūnai Chakasijoje vasario 22 d. patvirtino jo žūtį ir pridūrė, kad tuo metu jis tarnavo „Wagner“ samdinių pajėgose.

„Visas kaimas jau žino, kad jis žuvo“, – RFE/RL sakė buvęs S.Jumaševo bendraklasis.

„Dabar vasario 25 d. kūnas turėtų būti atvežtas į Aršanovą, kur jis bus palaidotas. Girdėjau, kad jis sėdėjo kalėjime, bet net nežinau kodėl. Už narkotikus? Gyvenime visko gali nutikti, bet jis tikrai nebuvo narkomanas“, – kalbėjo buvęs bendraklasis.

S.Jumaševas atlikinėjo laisvės atėmimo bausmę už prekybą narkotikais ir buvo įsiskolinęs beveik 1 tūkst. JAV dolerių.

Vasario 22 d., tą pačią dieną, kai Chakasijos valdžios institucijos patvirtino S.Jumaševo mirtį, jos taip pat paskelbė, kad žuvo dar trys buvę vietos kaliniai, kurie, matyt, taip pat žuvo Ukrainoje kovodami kartu su „Wagner“ samdiniais, įskaitant Vladimirą Rachmonovą ir Viktorą Fisherį.

V.Fisheris, 30-metis, kurio tėvai mirė vaikystėje, buvo įkalintas už kelis nuosprendžius, susijusius su narkotikais.

„Taip, Vitka ten žuvo“, – RFE/RL sakė V.Fisherio draugas, vadindamas jį mažybiniu vardu.

„Jis buvo iš tų vaikinų, kurie nuo vaikystės vis patekdavo į kalėjimą, gyveno tai vienur, tai kitur. Bet jis buvo daugiau ar mažiau nepavojingas. Galiu lažintis, kad jis buvo priverstas vykti kariauti kartu su „Wagner“ į Ukrainą, nes nebuvo taip, kad atlikinėtų 20 metų laisvės atėmimo bausmę. Tada tai būtų buvę suprantama“, – pridūrė jis.

V.Rachmonovas kelis kartus buvo nuteistas kalėti už vagystes, paskutinį kartą 2022 m. liepą, kai buvo pripažintas kaltu dėl 105 JAV dolerių vagystės ir jam buvo skirta 13 mėnesių laisvės atėmimo bausmė.

Prieš prisijungdamas prie „Wagner“, V.Rachmonovas atliko bausmę įkalinimo įstaigoje Chakasijoje.

Kitas kalinys iš tos pačios įstaigos, kuris taip pat neseniai žuvo kovodamas Ukrainoje kaip „Wagner“ kontraktininkas, buvo Aleksejus Bažinas. 2017 m. jis dalyvavo riaušėse kalėjime, per kurias nuo sužalojimų, patirtų per žiaurias muštynes, mirė kitas kalinys.

Chakasijos valdžios institucijos taip pat patvirtino, kad kitas vietos gyventojas ir buvęs kalinys 45 metų Aleksandras Niudikovas neseniai žuvo Ukrainoje kariaudamas „Wagner“ pusėje.

2019 m. sausį A.Niudikovui, tuometiniam Rusijos kariuomenės majorui, tarnavusiam arktiniame Murmansko mieste, karinis teismas skyrė 10 su puse metų laisvės atėmimo bausmę po to, kai jis buvo pripažintas kaltu dėl savo žmonos nužudymo.

Vienas A.Niudikovo giminaitis RFE/RL patvirtino, kad jis žuvo kare Ukrainoje.

Parengta pagal „Radio Free Europe/Radio Liberty“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.